Garanti skal booste almene energirenoveringer

GARANTI: Vækstteam vil give Landsbyggefonden mulighed for at stille garanti for energiforbedringer i almene boliger. Boligministeriet er klar med en vurdering af forslaget i foråret.
Når almene boligafdelinger renoverer, bliver energiforbedringerne ofte mindre, end de kunne være, fordi risikoen for ikke at kunne tjene investeringen hjem er for stor.
Når almene boligafdelinger renoverer, bliver energiforbedringerne ofte mindre, end de kunne være, fordi risikoen for ikke at kunne tjene investeringen hjem er for stor. Foto: Colourbox.dk
Mads Bang
Fakta
ESCO er en model, hvor en virksomhed eller et konsortie af virksomheder tilbyder energirenovering i offentlige bygninger og garanterer energibesparelsen.

Det er for usikkert at sige ja til store energirenoveringer, når man er beboer i en almen bolig. Derfor anbefaler regeringens Vækstteam for energi og klima nu, at beboerne får en garanti for besparelser. 

Boligministeriet oplyser, at en arbejdsgruppe for tiden er ved at afslutte en vurdering af, hvordan en garanti kan gennemføres i praksis. Arbejdsgruppen kommer med en rapport i foråret.

Når en almen bolig i dag skal renoveres, vil det oftest give en energiforbedring - simpelthen fordi boligen så skal leve op til de standarder, der gælder i dag. Det kan give energibesparelser på op mod 30 procent, hvis det er en ældre bolig, og udgiften til renoveringen er hurtigt tjent ind igen.

Dokumentation

Anbefalinger, Vækstteam for Energi og Klima, februar 2013

14. Anbefaling
Landsbyggefonden skal fremme energirenoveringer i almene boliger


Som led i regeringens kick-start af dansk økonomi er der sket en fremrykning og forhøjelse af Landsbyggefondens investeringsramme med 4,1 mia. kr. Landsbyggefonden kan dermed samlet i perioden 2012-2016 give støtte til renoveringer i almene boliger for omkring 18,5 mia. kr. Det vurderes dog, at kun cirka en tredjedel af Landsbyggefondens midler går til støtte af projekter med et energibesparende element. Landsbyggefonden bør i højere grad understøtte gennemførslen af flere energieffektiviseringer.

Når Landsbyggefonden støtter et større renoveringsprojekt, betragtes omkostninger til energieffektiviseringer ofte som ekstraomkostninger, som Landsbyggefonden ikke mener at kunne prioritere støtte til. Landsbyggefondens samlede midler er begrænsede i forhold til det faktiske renoveringsbehov, og tilskud kan derfor kun ydes til egentlige forbedringer, der hæver bygningens og boligens standard og tilfører en øget brugsværdi for beboerne.

Det betyder, at boligorganisationerne i mange tilfælde ikke kan få den ønskede støtte til
den del af projektet, der er energirenovering.

I 2009 blev der imidlertid etableret en ikke-disponeret saldo (de såkaldte trækningsretsmidler) på knap 1,5 mia. kr., der blandt andet kan ansøges til forskellige energieffektiviseringsprojekter.

I sidste ende er det beboerne, der gennem beboerdemokratiet skal godkende en energirenovering, med eller uden støtte fra Landsbyggefonden. Beboerne i de almene boliger er den befolkningsgruppe, der har den laveste disponible indkomst, ligesom deres tilknytning til boligen er begrænset. Sikkerhed i forhold til lejens størrelse inkl. varmeudgift vejer derfor tungt i beboernes beslutning, ligesom der ikke er noget incitament til at investere i fremtidige forbedringer, hvis det medfører meromkostninger på kort sigt.

Der er knyttet en vis usikkerhed til analyser af forventede energibesparelser ved energirenoveringer, hvilket gør, at beboerne i den almene sektor ofte stemmer nej til energirenoveringer. For at imødekomme denne usikkerhed kunne Landsbyggefonden stille garanti til  beboerne om, at de rent faktisk kommer til at spare penge.

Der er imidlertid risiko for, at beboerne hæver deres energiforbrug, fordi de alligevel er garanteret en besparelse. Derudover er almene boligorganisationer underlagt EU's udbudsregler, og derfor kan det være konkurrenceforvridende at lade Landsbyggefonden påtage sig en sådan garantistillelse i forhold til markedsaktører såsom ESCO-selskaber. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på denne problemstilling. Arbejdsgruppen forventes at afrapportere i første kvartal af 2013. I så fald, at arbejdsgruppen vurderer, at det er muligt at lade Landsbyggefonden stille garanti for besparelser ved energirenoveringer i almene boliger, ser vækstteamet dette som en vigtig faktor for realisering af flere energirenoveringer i de almene boliger.

Actionpoint:

 

  • Landsbyggefonden skal kunne stille garanti for besparelser ved energirenoveringer almene boliger på en sådan måde, at det ikke udgør unfair konkurrence med ESCO aktører.

 


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00