Debat

Green Power Denmark: Batterier kan afgøre, om Danmark får et grønt elsystem i balance

Batterier skal i spil, hvis Danmark skal sikre et balanceret elsystem i fremtiden. Men det kræver de rette rammevilkår, skriver Martin Dam Wied.

Bredt set vil der ikke i fremtiden være udfordringer med at skabe balance i systemet, skriver Martin Dam Wied.
Bredt set vil der ikke i fremtiden være udfordringer med at skabe balance i systemet, skriver Martin Dam Wied.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin Dam Wied
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er på tide, at vi tager en seriøs snak om, hvordan vi sikrer en grøn elbalance i fremtiden – eller hvad der fagligt kaldes effekttilstrækkelighed. En debat om, hvordan vi sørger for, at der er balance i stikkontakten og balance imellem udbuddet af strøm og efterspørgslen. 

Det er en udfordring, der vokser i takt med, at vi klogt er i fuld sving med at elektrificere vores samfund, så vi bliver mindre afhængige af fossile brændsler.

Jo hurtigere vi træffer de afgørende beslutninger, des bedre kan vi forberede os. 

Læs også

Behovet vokser. Til dels, fordi vi står til at udfase nogle af vores kraftvarmeværker.

Det sker samtidig med, at den vejrbaserede produktion af el stiger – altså sol og vind. Den dårlige nyhed er, at udfordringen vokser i takt med elektrificeringen.

Den gode nyhed er, at vi har løsninger på bordet, der simpelt kan implementeres. Også uden at skulle investere i atomkraftværker, som ellers bliver italesat som løsningen. 

Flere lagringsløsninger 

Bredt set vil der ikke i fremtiden være udfordringer med at skabe balance i systemet. Vores beregninger viser imidlertid, at der i de mest pressede tidspunkter med højt elforbrug og længere perioder med lav produktion af vind og sol kan opstå tidspunkter med udfordringer.

Konkret kan der i 2030 være to dage i uge 50, hvor problemet vil være størst. Det vokser så frem mod 2040. 

Det bliver et afgørende parameter, at batterier i fremtiden kommer i spil, når vi skal have et balanceret elsystem.

Martin Dam Wied
Afdelingschef, Green Power Denmark

Det kan sagtens løses, men det kræver, at vi i god tid har truffet de nødvendige foranstaltninger.

Vi skal have meget større mængder vedvarende energi, større forbrugsfleksibilitet og flere lagringsløsninger – og så skal vi have noget kapacitet klar i de sjældne tilfælde, der kan blive brug for det. 

Hvor det førhen har været produktionen, der var fleksibel, bliver det i højere grad forbruget, der i fremtiden bliver mere fleksibel.

Både ved, at vores produkter spiller bedre sammen med elsystemet og priserne på markedet.

Det kan eksempelvis være vaskemaskinen, elbilen eller varmepumpen, der automatisk skal kunne kigge lidt frem og planlægge det billigste og oftest grønneste tidspunkt at køre på. På den måde vil forbrug og produktion komme til at spille mere sammen.

Det samme gør sig gældende på storskala, hvor Power-to-X vil få afgørende betydning. 

Batterier skaber balance

Batterier skal i spil. Det bliver et afgørende parameter, at batterier i fremtiden kommer i spil, når vi skal have et balanceret elsystem.

Det er ikke, fordi de kommer til at lagre strømmen i flere dage, men fordi, at de i den daglige balance vil kunne oplades og aflades løbende, så der i højere grad kommer balance i forbrug og produktion.

Det er muligt i fremtiden at sikre en grøn elbalance.

Martin Dam Wied
Afdelingschef, Green Power Denmark

Samtidig er der også mange lovende teknologier inden for langtidslagring, der kan være med til at sikre strømmen i stikkontakten, når der er længere perioder med lave sol- og vindressourcer.

Det kræver dog de rette rammevilkår, så løsningerne kan udvikle sig. 

Til sidst skal kapacitet stå klar, når der står virkelig slemt til.

Her taler vi om, at der skal være noget styrbar produktion, der kan træde til i de situationer, hvor det er nødvendigt for at sikre balance i systemet.

Det har dog en omkostning at have ubrugt kapacitet stående. Lidt som forsikringen, koster det at have sikkerhed for elbalancen. Prisen for forsikringen er dog billigere end ved at fortsætte som i dag. 

Paletten af løsninger er til stede. Det er muligt i fremtiden at sikre en grøn elbalance. Der er ikke noget enkeltstående tiltag eller nogen enkeltstående energiteknologi, der kan løse udfordringen. Men hvis udfordringen skal håndteres, skal vi handle nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Dam Wied

Afdelingschef for termisk, handel og marked, Green Power Denmark
cand.techn.soc (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00