Hjort: Vi kan ikke forbyde køb af Huawei-udstyr

SAMRÅD: Den nuværende lovgivning gør det ikke muligt at forbyde teleselskaber at købe 5G-udstyr hos kinesiske Huawei. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen får nu en måned til at finde ud af, om der er behov for at lave det om.

Foto: Chris Wattie / Reuters / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I New Zealand og Australien har myndighederne forbudt landenes teleselskaber at købe udstyr hos det omstridte kinesiske selskab Huawei til etablering af 5G-netværk. Samme muligheder har de danske myndigheder og politikere ikke. Herhjemme vil det kræve en helt ny lovgivning, forklarede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ved et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg tirsdag.

Efter at TDC havde købt udstyr til sit 4G-netværk hos Huawei og udliciteret driften af samme netværk til Huawei, vedtog Folketinget i 2015 den såkaldte NIS-lov, der gav myndighederne udvidede beføjelser til at få indsigt i aftaler mellem teleskaber og udstyrsleverandører. Men loven giver ikke mulighed for direkte at forbyde teleselskaberne at købe udstyr hos en specifik producent, sådan som andre lande har gjort det med Huawei, der mistænkes for at have meget tætte bånd til kinesiske efterretningstjenester samt det kinesiske forsvar.

"NIS-loven giver efter juristernes vurdering ikke anledning til at forbyde et selskab. Men vi har i lovgivningen ret til at være helt inde i det tekniske i de her systemer og have fuldt indblik i, hvad der foregår," forklarede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024