Hvor grøn er regeringen?

STATUS: Altinget har gennemgået regeringens grønne ambitioner fra regeringsgrundlaget og giver her en status over, hvad regeringen er nået i mål med, hvad der er sat i gang, og hvad regeringen har valgt at skrotte på det grønne område.
Foto: colourbox
Morten ØyenPer Bang ThomsenKlaus Ulrik Mortensen
Regeringen har selv kaldt sit regeringsgrundlag det "grønneste nogensinde", og i det indeholder kapitlet "Grøn omstilling" en lang række initiativer på klima- og energi-, fødevare- og miljøområdet, som regeringen ønsker at gennemføre. 

Altingets fagportaler vurderer nedenfor punkt for punkt (kursiv) kapitlet* og giver hermed et samlet overblik over, hvad regeringen har gennemført, hvad der er påbegyndt, og hvad der er blevet skrottet på det grønne område.

Hvad har regeringen nået på klima og energiområdet?
• Hele vores energiforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2050. Vores el- og varmeforsyning skal dækkes af vedvarende energi i 2035. Kul udfases fra danske
kraftværker og oliefyr udfases senest i 2030. Disse mål skal nås gennem en
offensiv indsats fra dag et.
Regeringen har gennem sin energiaftale taget væsentlige skridt på vej mod målsætningerne. Energiaftalen løber dog kun frem til 2020, men aftalen sikrer 35 procent af energiforsyningen dækket af vedvarende energi og knap 50 procent vind i det danske elforbrug. Aftalen indeholder et delvist stop for oliefyr fra 2016.

• Det er regeringens mål, at Danmarks udslip af drivhusgasser i 2020 reduceres med 40% i forhold til niveauet i 1990. Regeringen vil i 2012 fremlægge en klimaplan, der peger frem mod dette mål, og som også fastsætter et mål for reduktion af drivhusgasser fra ikke-kvotesektoren.
Regeringen har endnu ikke fremlagt sin klimaplan. Energiaftalen sikrer 34 procents reduktion i 2020, klimaplanen skal sikre, at 40 procents-målsætningen nås.

• Halvdelen af Danmarks traditionelle el-forbrug skal komme fra vind i 2020.
Vindmålsætningen må regnes for opnået med energiaftalen, da den sikrer, at 49,5 procent af elforbruget vil komme fra vind i 2020.

• Der skal udarbejdes en ny samlet strategi for etablering af smarte elnet i Danmark.
Det er endnu ikke opfyldt. Regeringen har dog som ambition at kunne fremlægge smart grid-strategien inden årets udgang.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00