Josephine Fock: Er han kun Grønne Løkke, når han er i Davos?

KOMMENTAR: Når Lars Løkke i dag tager til World Economic Forums årlige møde i Davos, vil han nok fremhæve Danmark som en grøn frontløber. Men skal det være et retvisende billede, skal regeringens nationale klimapolitik være langt mere ambitiøs, skriver J. Fock

I dag mødes regeringschefer, erhvervsledere og civilsamfundsaktører fra hele verden til World Economic Forums årlige møde i Davos for at diskutere løsninger på de største globale udfordringer, vi står over for i dag.

Og selvom det kan siges at være lidt af en elitær forsamling, varmer det mit hjerte at se, hvad der er på ’elitens’ dagsorden. Klimakriser og klimaløsninger. Flygtningekrisen og inkluderende samfund. Bæredygtig og fair økonomi. Med andre ord kommer deres ambitiøse og progressive program omkring alle Alternativets tre bundlinjer: Den grønne, den sociale og den økonomiske bundlinje.

Overskriften for mødet i Davos er at skabe en fælles fremtid i en fragmenteret verden. Og vi befinder os rigtigt nok i en fragmenteret verden, hvor ikke bare én, men tre store kriser truer. Klimakrisen, demokratikrisen og ulighedskrisen.

For at finde nye løsninger på de tre store kriser, er det afgørende, at vi arbejder sammen. Internationalt og globalt, privat og offentlig sektor, og alt det ind imellem. Derfor er det årlige møde i Davos noget særligt, fordi de store internationale aktører mødes med det ene formål at gøre verden til et bedre sted – sammen. Ikke for nationale interesser (selvom Trump godt nok har meldt sin ankomst i år med følge af den sædvanlige og noget monotone ’America First’-tale), men for globale, fælles interesser.

For første gang er klimakrisen og klimaløsninger i år absolut topscorer på World Economic Forums program. Ekstreme vejrforhold, naturkatastrofer, vandmangel og manglende succes med at forhindre og tilpasse sig klimaforandringerne er allerøverst på dagsordenen. Det står nu efterhånden klart for de fleste, at hvis ikke vi løser klimakrisen, kan alt andet være ligegyldigt. For der er ingen job på en død planet.

Derfor er programmet spækket med grønne og innovative løsninger på, hvordan vi får omstillet vores energisystemer til vedvarende energi, udviklet bæredygtige transportformer, sikret omfattende miljøbeskyttelse og etableret effektive naturkatastrofeberedskaber.

Lars Løkke vil også være til stede på mødet som repræsentant for Danmark, og herfra skal der lyde et stort tak til statsministeren for altid at tage en distinkt grøn profil på internationale møder som dette. Blandt andet med etableringen af det nye, globale klimainitiativ ’Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030’, der skal finde konkrete løsninger på verdensmålene og Paris-aftalen.

Det er imidlertid afgørende, at Lars Løkkes klimakamp ikke kun gælder, når han står på den internationale scene, men at den i langt højere grad også gennemsyrer dansk, national politik. For hvis ikke vi nationalt kan leve op til vores ry som grøn frontløber, bliver Løkkes internationale promovering af Danmark hul. Og i øjeblikket bliver vi altså overhalet inden om af vores nabolande, fordi regeringen slækker på den grønne omstilling nationalt.

Hvis jeg må komme med en opfordring til statsministeren, vil det være, ikke kun at se klimakampen som en god forretning for grøn vækst, men også som et globalt ansvar. Et ansvar som vi i den rige verden i allerhøjeste grad må bære på vores skuldre.

Udviklingen af nye grønne, teknologiske løsninger er unægteligt en integreret del af klimakampen og en god forretning for et land som Danmark at investere massivt i – også langt mere end regeringen gør i øjeblikket –, men vi skal også engagere os i de dele af klimakampen, der ikke nødvendigvis giver positive tal på den økonomiske bundlinje (i hvert fald lige med det samme), men som beskytter natur og mennesker fra død og ødelæggelse.

Mere end 23 millioner mennesker lever i dag fordrevet fra deres hjem på grund af klimaforandringerne, og det er tydeligt, at der er brug for en øget klima- og udviklingsbistand til de fattige lande, der uden tvivl er dem, der bliver hårdest ramt af ekstremt vejr, tørke og naturkatastrofer.

Det er os i den rige verden, der har bidraget mest til de menneskeskabte klimaforandringer, og derfor er det også vores ansvar at udbedre skaderne. Så ja, klimakampen kan være en god forretning, men selv når den ikke giver plus på den økonomiske bundlinje, skal vi i Danmark stadig gå forrest. For kun ved at være det bedste land for verden kan vi inspirere de andre lande til at være det samme.

Så Lars Løkke, fortsæt endelig den stolte, grønne profil på World Economic Forums møde i Davos – men gør det fordi vi har et globalt ansvar, ikke kun fordi det er en god forretning.

Og sørg for at tage den ambitiøse klimadagsorden med hjem til Danmark igen, så vi også nationalt kan kæmpe klimakampen og for en seriøs grøn omstilling. så kan Danmark fortsat, på troværdig vis, inspirere til globalt samarbejde om at skabe en fremtid i grøn, social og økonomisk balance. Også når det ikke på den korte bane kan betale sig økonomisk. Så glæd dig i stedet over at redde natur og menneskeliv.

------------

Josephine Fock er medstifter af partiet Alternativet og finans- og retsordfører i Alternativet. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Næste artikel Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen Michael Kristiansen: Det politisk tonedøve Finansministerium slår til igen
 • Anmeld

  ole rasmussen

  Grøn Tuborg

  Løkke er vel grøn på samme måde som Alternativets borgmester i København er social.

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Manipulering eller ønsker om magt?

  Virkeligheden er især besværlig for løgnere og den bevidste politiske manipulering som løkke +Co altid benytter.
  Der mangler kun, enten evnerne eller især viljen, til at bringe disse bedrag frem i og af det blå røgslør,med en virkelig sandhed ang hele den og de bedrag som løkkes Co altid benytter, eks vis med påstanden og virkelighedens modsatte effekt, ang bla social sikring og skattelettelserne kan iværksættes. Som vi i virkeligheden kun oplever og mærker tydeligt med bla udbredelsen af det element som i alle civilisationer demokratiske funderet bekæmper.
  Sålænge som han til stadig, siden han tiltrådte som statsminister i Danmark
  Aldrig har og ér så klart,at der aldrig været så meget bevidst udført bedrag , af befolkningen i fredstid.
  Og desværre ikke rettet fokus mod, af alle andre politiske kræfter, og med dette skriv forstærker Josephine Fock kun dette bedrag af hele stats rep i vort samfund. Og dermed i vort danske parlament.

 • Anmeld

  Karen Schmidt

  Løkke

  Vil gerne være noget han ikke er -

 • Anmeld

  Erik Pedersen

  Misforståelsen/tolkningen af LLR

  Nej LLR er og der som han ønsker sig det,,,,,og nu har han oveni dansk folkebedrags forenings rottereden ,til at beskytte sig selv.

  Og beviserne for disse og dette ønske fra ham for og til ham SELV,er helt klart trods alt røgsløret,som sendes ebvidst udf blandt både befolkningens rep,og befolkningen.
  Som bla det frosøgees og består i betegne ham som en dygtig politisk håndværker, så spørgsmålet til alle de der forsger med denne manipulering af og med stolte traditioner for al håndværk ,,bliver bevidst trådt under fode.
  For hvilken offentlig post har betejnt og manipuleret, for og til befoljningens gavn og nytte ??
  Uanset hvilken ydmyg eller betydningsfuld post han har bestridt som offentlig forvalter.
  Og så må i der tør føje hans MERITER til , god fornøjelse,