Konservative sikrer bredt flertal for klimatilpasnings-lov

NY LOV: Folketinget vedtog torsdag en ny lov om klimatilpasning. Konservative besluttede i sidste øjeblik at stemme for efter løfte om en ny model for spildevands-betaling.
Foto: Colourbox.com
Anders Jerking
Det bliver nu muligt for kommuner og vandselskaber at finansiere klimatilpasnings-initiativer over vandtaksterne. Det besluttede et bredt flertal i Folketinget torsdag.

Lovforslaget (L98) blev vedtaget med stemmer fra regeringspartierne, Enhedslisten og Konservative. Sidstnævnte har længe været skeptiske over for forslaget, fordi virksomheder, der bruger meget vand, kan ende med en ekstraregning på spildevand.

Men i 11. time besluttede Konservative alligevel at stemme for. Det skyldes, at miljøminister Ida Auken (SF) i et skriftligt svar lover at se på erhvervslivets udgifter til spildevand gennem en såkaldt trappemodel. Den skal sikre, at store vandforbrugere ikke betaler ekstra for deres spildevand (se svaret nederst).

Aukens svar tilfredsstiller Konservatives miljøordfører, Benedikte Kiær:

"Vi kan nu støtte dette forslag, som alle finder ganske fornuftigt, fordi regeringen med miljøministerens svar forpligter sig til at arbejde for at nedbringe omkostningerne for erhvervslivet til håndteringen af spildevand gennem en trappemodel," skriver hun i en kommentar til Altinget.dk, hvor hun understreger, at regeringen nu hurtigt skal fremlægge en model, som både sænker omkostningerne for erhvervslivet, og som tager højde for, at der er stor forskel på kommunerne.

Dokumentation
Spørgsmål nr. 169 (alm. del) fra Benedikte Kiær (K):
Agter regeringen at lette erhvervslivets omkostninger ved spildevandsafledning ved en trappemodel?

Svar fra Ida Auken (SF):
Regeringen vil forbedre konkurrenceevnen for danske virksomheder og skabe flere job i den private sektor. Regeringen vil derfor arbejde i retning mod at reducere erhvervslivets omkostninger til håndtering af spildevand gennem en trappemodel. Regeringen lægger vægt på at finde en balanceret løsning, der sikrer klare forbedringer af virksomhedernes konkurrenceevne og samtidig tager hensyn til husholdningerne.


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00