KL klar med ”dødsliste”: Ti forbrændingsanlæg står til at blive ofret

STOP: KL er klar med en plan over forbrændingsanlæg, som skal lukke frem mod 2030 for at leve op til regeringens klimaplan. Det kan ikke ske uden betydelige økonomiske tab, siger KL. Argo i Roskilde er blandt de lukningstruede.

Foto: Argo
Morten Øyen

Der er investeret milliardstore beløb i de kommunale affaldsenergianlæg for at løse en samfundskritisk opgave. Derfor er det ikke uden økonomiske tab at lukke flere af dem ned.

Jacob Bundsgaard (S)
Formand for KL og borgmester i Aarhus

KL er klar med den berygtede ”dødsliste” over kommunale affaldsforbrændingsanlæg, der skal tages ud af drift inden 2030 for at bidrage til regeringens mål om, at der skal brændes mindre affald af og genanvendes mere.

Fakta
Mindre forbrænding af affald

Inden sommerferien landede regeringen sammen med alle Folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige en aftale, der skal gøre affaldssektoren grønnere og reducere CO2-udledningen med 0,7 millioner tons frem mod 2030.

Det skal blandt andet ske ved at få danskerne til at sortere mere af deres skrald. Men når affaldet sorteres og genanvendes, sker der et dyk i kapacitetsbehovet på landets forbrændingsanlæg.

Derfor har regeringen bedt KL lægge en plan og inden 1. januar 2021 komme med anbefalinger til en liste over anlæg, der kan lukkes. Det skal ifølge aftaleteksten være de “miljømæssigt dårligste anlæg".

17. december kom KL så med "dødslisten", hvor disse forbrændinganlæg er på: 
Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Nu starter en politisk drøftelse med staten og kommunerne, der frem mod sommeren 2021 skal konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet.

Kilde: kl.dk

Listen med navnene på ti forbrændingsanlæg og den medfølgende plan til at reducere forbrændingskapaciteten med 30 procent frem mod 2030 er nu sendt til Energistyrelsen. Nu skal planen så drøftes politisk mellem staten og kommunerne, før den endelige liste ventes at være på plads til sommer.

På KL’s liste er Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00