LA: Du kan trygt drikke det danske grundvand

DEBAT: Billedet af et tvivlsomt dansk grundvand er 180 grader skævt i forhold til virkeligheden. Det er med til at vildlede borgerne og skabe falsk utryghed, skriver Carsten Bach (LA).

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører

Det er kommet på mode at så tvivl om kvaliteten af det danske grundvand. I sidste uge var turen så kommet til Anders Jørn Jensen, der som repræsentant for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (Hofor) appellerede til alle Folketingets partier.

Han ville vide, om man vil fortsætte med at støtte landbrugets principielle ret til at forurene vores grundvand.

Jeg vil gerne give et generelt svar til Hofor og andre, som forsøger at skabe en falsk fortælling om det danske landbrug. I er med til at vildlede borgerne og skabe falsk utryghed om vores grundvand.

Det danske drikkevand har det godt 
Som repræsentant for et parti, der ellers lægger stor vægt på at skabe bedre rammer for det danske landbrug, vil jeg gerne tage kraftigt afstand fra, at landbruget skulle have ret til at forurene vores grundvand.

Det har landbruget ikke ret til – og det gør landbruget heller ikke.

For i Danmark har vi et af Europas mest restriktive godkendelsessystemer af pesticider, hvor der kun godkendes midler, som nedbrydes i de øvre jordlag, og som derfor ikke ved lovligt brug kan forurene vores grundvand.

Kun halvdelen af de EU-godkendte aktivstoffer må anvendes i Danmark. Og dertil kommer, at kommunerne er pålagt at lave indsatsplaner for arealer, hvor særlige jordbundsmæssige forhold gør, at der kan være en risiko ved regelret brug af godkendte pesticider. En opgave som kommunerne går til med stor ivrighed.

Billedet af et tvivlsomt dansk grundvand er 180 grader skævt i forhold til virkeligheden. Sandheden er, at det danske grundvand har det godt og får det bedre og bedre.

Landbruget anvender ikke ulovlige pesticider 
Næsten alle de fund af pesticider, vi hører om i pressen er stoffer, der i dag er forbudt. Når vi finder dem i dag, skyldes det ikke, at landbruget anvender ulovlige pesticider, men derimod, at det vand vi henter op i dag, ofte vil være 30, 40 og 50 år gammelt – og det vil derfor være påvirket af forureninger, der også er 30, 40 og 50 år gamle.

For 30 år siden var vi ikke gode til at passe på vores grundvand – vi havde ikke styr på, om pesticider kunne nå ned i grundvandet, og på vores lossepladser gravede vi bare kemikalier ned i jorden. Sådan er det heldigvis ikke længere.

Dertil kommer, at landmænd i Danmark er meget bevidste om kun at bruge den nødvendige mængde, og ifølge EU-statistikkerne anvender de kun en brøkdel af de mængder, som deres europæiske konkurrenter anvender.

Fremtiden bliver ikke, at vi skal til at rense vores grundvand for at kunne drikke det. Det vil vi i Liberal Alliance ikke tillade, og det kender jeg ingen andre partier, der vil.

Forrige artikel Nyt KL-udvalg for miljø og forsyning: Christiansborg træffer bedre beslutninger, når kommuner inddrages Nyt KL-udvalg for miljø og forsyning: Christiansborg træffer bedre beslutninger, når kommuner inddrages Næste artikel Forbrugerrepræsentant: Regeringen lader forbrugeren betale prisen for forurenet drikkevand Forbrugerrepræsentant: Regeringen lader forbrugeren betale prisen for forurenet drikkevand
 • Anmeld

  Anders Jensen · Forbrugerrepræsentant

  Carsten Bachs ufine metoder

  Den originale kommentar kan ses her: https://www.b.dk/kommentarer/vores-drikkevand-er-under-dobbelt-angreb

  Carsten Bach misforstår med vilje min rolle. Jeg skriver - som Carsten godt ved - som repræsentant for forbrugerne og ikke som repræsentant for et vandselskab.

  Det er desuden glædeligt, at LA er det første parti, der melder ud, at man ikke vil 'tillade' permanent forurening og rensning af vores vand.

 • Anmeld

  Peter Velschow Bang-See · IT Konsulent

  LA vildleder danskerne om vort drikkevand!

  Det er med vantro man læser dette oplæg fra Carsten Bach. LA har aldrig og vil aldrig blive et parti, der vil beskytte vort drikkevand! Alle udmeldinger om, at landbruget skal "have bedre forhold" vil nemlig resultere i, øget gødskning, øget sprøjtning og dermed øget forurening! Det vil ALTID for dette parti, tælle mere om tingene udmønter sig i vækst og og avance, end øget sikkehed for, om vores drikkevand bliver forpestet. Alt bliver beregnet i kroner og endnu flere kroner, og derfor ikke i rent vand eller endnu mere rent vand.
  Vi har kun een vej vi kan gå, Stop alle sprøjtemidler! Ellers vil antallet af boringer med gift i kun stige, det er da logik. Foreløbigt er 10% af alle tests kommet tilbage med faretruende høje tal af giftrester. Rent vand er en ressource som vi for alt i verden ikke må spilde, det er en livsnødvendighed!