Ny klimafond skal understøtte 27.500 grønne arbejdspladser

Regeringen præsenterer ny klimafond

Posted by Altinget.dk on Monday, 14 September 2020

KLIMA: Finansminister Nicolai Wammen og Erhvervsminister Simon Kollerup lancerer mandag Danmarks Grønne Fremtidsfond. Den skal være med til at gøre omstillingen til et ”regulært erhvervseventyr”, lyder det. 

Den grønne omstilling får et afgørende ”boost” med ny klimafond, som samtidig holder hånden under vækst og velfærd.

Det fastslog finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S), som sammen med regeringens støttepartier og Alternativet mandag præsenterede den såkaldte Grønne Fremtidsfond. 

Fonden er en del af finanslovsaftalen for 2020. Her blev der afsat 25 milliarder kroner til investeringer, som konkret skal give et ”rygstød” til udviklingen af vedvarende energi, udbredelse af nye teknologier til energilagring samt øge eksporten af grøn teknologi til udlandet. 

Det forventes at kunne understøtte 27.500 grønne job i Danmark og bane vejen for private investeringer på op imod 85 milliarder kroner, forklarede finansminister Nicolai Wammen.

”Det handler – sagt en lillesmule højtideligt – om, at Danmark kan være med til at redde planeten, samtidig med at vi skaber vækst og arbejdspladser. Det er ikke så ringe endda,” sagde Nicolai Wammen.

Skal være et erhvervseventyr
Den grønne omstilling skal ikke bare gå hånd i hånd med både vækst og velfærd. Omstillingen skal være et ”regulært erhvervseventyr” og gøre Danmark til en ”grøn stormagt”. Og det skal ske i et samarbejde mellem private aktører, politikere og erhvervsliv, understregede erhvervsminister Simon Kollerup.

”Jeg tror på, at potentialet i det grønne erhvervseventyr, som i dag får et ekstra boost og ekstra kræfter, får den store bog om erhvervseventyret med vindmøllerne til at ligne en lille pixiebog,” sagde han og tilføjede:

”Hvis kloden skal leve op til Paris-aftalen, så skal der investeres mere end 90.000 milliarder kroner i ny teknologi og nye løsninger. Og de skal selvfølgelig være made in Denmark”

Forankres i nuværende fonde
De 25 milliarder fra Den Grønne Fremtidsfond skal fordeles mellem fire nuværende fonde.

14 milliarder tilføres Danmarks Eksportkreditfond, seks milliarder til Danmarks Grønne Investeringsfond, fire milliarder til vækstfonden og en milliard kroner til Investeringsfonden for Udviklingslande.

Derudover oprettes der i løbet af efteråret et rådgivende organ, som skal sikre, at der skabes ”mest værdi og mest mulig grøn innovation for pengene,” sagde Nicolai Wammen.

Fondens arbejde skal årligt evalueres, og både den nationale og globale CO2-effekt af investeringerne skal løbende rapporteres.

Dansk Industri hilser fonden velkommen. 

”Fonden vil bidrage til, at vi kan eksportere endnu flere grønne løsninger til udlandet. Det vil være en fordel for klimaet, men det vil også styrke eksporten og føre til flere arbejdspladser herhjemme”, skriver underdirektør Peter Thagesen i en pressemeddelelse. 

,

Forrige artikel Klima, velfærd og job: Her er støttepartiernes foreløbige ønsker til finansloven Klima, velfærd og job: Her er støttepartiernes foreløbige ønsker til finansloven Næste artikel Danmark risikerer at sakke bagud: Nu vil Dan Jørgensen se på flydende solcelleparker Danmark risikerer at sakke bagud: Nu vil Dan Jørgensen se på flydende solcelleparker