Morten Bæk rykker rundt: "Sløjfen mellem det politiske og embedsværket skal være bundet fuldstændig tæt"

INTERVIEW: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet indordner nu organisationen efter regeringens klimamål og opretter nyt strategisk center. Det er helt nødvendigt, hvis embedsværket skal kunne levere på regeringens ambitiøse klimapolitik, siger departementschef Morten Bæk.

Morten Bæk blev departementschef i nu Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i maj 2018, hvor han kom fra en stilling som direktør for Energistyrelsen.
Morten Bæk blev departementschef i nu Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i maj 2018, hvor han kom fra en stilling som direktør for Energistyrelsen.Foto: Sofia Busk
Sine Riis Lund
Fakta
Blå bog: Morten Bæk

Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (2018-)
Direktør, Energistyrelsen (2014-2018)
Afdelingschef, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet (2011-2013)
Kontorchef, Klima- og Energiministeriet (2008-2011)
Ledende ministersekretær, Klima- og Energiministeriet (2007-2008)
Ambassadesekretær, Danmarks Ambassade i Washington, DC (2004-2007)
Fuldmægtig, Udenrigsministeriet (2001-2004)
Konsulent, Accenture Ltd., tidl. Andersen Consulting (2000-2001)
Fuldmægtig, Udenrigsministeriet (1999-2000)

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Den politiske marchordre har næppe før gjaldet så klart i Klima- Energi- og Forsyningsministeriet.

Tre ambitiøse mål er sat. Danmark skal være klimaneutralt senest i 2050. Danmark skal levere en reduktion af drivhusgasser på 70 procent i 2030. Danmark skal tage globalt grønt lederskab.

De ambitiøse mål kræver ikke bare faglig nytænkning, men også organisatorisk nytænkning, lyder det fra departementschef Morten Bæk, der derfor nu ruller en helt ny struktur ud i departementet.

Dokumentation

Tre nye faglige centre 

Center for Klimaneutralt Danmark 
Centret skal stå for den grønne transformation af alt andet end forsyningsområdet, herunder også ministeriets arbejde med digitalisering og tele.

"Det er alt det nye, det er der, hvor vi ikke har svaret, og hvor vi søger nyt territorium i meget tæt samarbejde med de andre faglige ministerier på Slotsholmen, som sidder med ressortansvaret," forklarer Morten Bæk.

Eksempler på emner, der skal tages hånd om, er klimaudledningerne fra landbruget og transportsektoren, og hvordan man lagrer CO2 i undergrunden. 

Center for Grøn Omstilling  
Centret har ansvaret for den fulde grønne omstilling af forsyningssektoren, herunder også cirkulær økonomi. 

Center for Global Klimahandling  
Centret skal varetage ministeriets internationale arbejde for øgede grønne ambitioner og robuste og klare internationale regler. 
En del af regeringens ambition er nemlig, at Danmark påtager sig et globalt grønt lederskab.

"Vi ved jo godt, at vi udgør 0,08 procent af jordens befolkning, og 0,1 procent af udledningerne globalt set, så selvom Danmark var fuldstændig grønt i morgen, så ville det ikke batte noget for det globale klima. Men det, vi er, er jo et grønt foregangsland. Vi er der, hvor man kigger hen for at finde løsninger og modeller til den omstilling, som skal gå enormt stærkt på globalt plan," siger Morten Bæk.

Ministeriet har overvejet, om det var bedre at placere det internationale arbejde, herunder EU-området, ind på de faglige områder, men endte altså med et enkelt internationalt center.

"Vi kiggede på historikken på Slotsholmen og de ministerier, hvor man har prøvet at gøre det og vurderet, at det ikke var den rigtige måde at gøre det organisatorisk, fordi vi tror mere på at have et samlet slagkraftigt globalt center," siger Morten Bæk. 


Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00