Ny analyse: Mere end 40 procent af gasforbruget dækkes af biogas i 2025

På et enkelt år er mængden af biogas i gasnettet tæt ved fordoblet, viser ny rapport fra Evida, der giver Danmark ”førertrøjen i biogas” i Europa. Klimarådet og energiprofessor ser dog med skepsis på at udvide gasnettet.

Biogasanlægget GrønGas Vrå syd for Hjørring producerer biometan fra cirka 250.000 tons gylle årligt, der ellers ville være havnet som ubehandlet gødning på landmændenes marker. Biogasanlægget er direkte tilsluttet det danske gasnet.
Biogasanlægget GrønGas Vrå syd for Hjørring producerer biometan fra cirka 250.000 tons gylle årligt, der ellers ville være havnet som ubehandlet gødning på landmændenes marker. Biogasanlægget er direkte tilsluttet det danske gasnet.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der har været fart på den danske biogas, siden der i 2014 lidt uden for Hjørring blev åbnet for hanerne til det første biogasanlæg, som var koblet til det landsdækkende gasnet.

På syv år er 49 andre biogasanlæg kommet til, og tilsammen står de 50 anlæg nu for 20 procent af den gas, som strømmer i gasnettet.

Udviklingen forventes ifølge de nyeste fremskrivninger kun at fortsætte, og i en ny analyse fra Evida sammenlignes det danske ”biogaseventyr” med vores europæiske naboer, hvor antallet af biogasanlæg også stiger i disse år.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00