Nyt Østersø-samarbejde om energiøer skal skabe jobs og sikre velfærd

Ligesom Bornholm er Åland og Gotland blevet udråbt til at skulle være energiøer. Nu er de tre øer gået sammen og at få mest muligt ud af deres rolle som energiknudepunkter.

Bornholms borgmester, Jacob Trøst (K), underskriver sammen med Katrin Sjögren, premierminister på Åland og Gotlands borgmester, Meit Fohlin, hensigtserklæringen. 
Bornholms borgmester, Jacob Trøst (K), underskriver sammen med Katrin Sjögren, premierminister på Åland og Gotlands borgmester, Meit Fohlin, hensigtserklæringen. Foto: PR
Rasmus Bloch Hansen

Mandag var Bornholms borgmester, Jacob Trøst (K), på den finske øgruppe Åland. Det var han for at underskrive en hensigtserklæring, hvor Østersøens tre energiøer, Bornholm, Åland og Gotland, aftaler at opbygge et samarbejde, der skal ruste de tre øer til deres nye rolle.

I en pressemeddelelse skriver Bornholms Regionskommune, at samarbejdet har til hensigt at skabe vidensdeling og at styrke det lokale demokratiske engagement. 

Energiø Bornholm

I 2020 blev det besluttet, at Bornholm skal være energiø og opsamlingssted for grøn strøm fra havvindmøller i Østersøen. Energiø Bornholm får en kapacitet på 3 GW, som svarer til 3,3 mio. danske hustandes elforbrug.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00