Debat

Ny vejlov sikrer bedre fremkommelighed

DEBAT: Den kommende vejlov vil give kommunerne flere redskaber i forhold til en effektiv koordinering af vejarbejdet. Centralt i den nye vejlov er hensynet til fremkommelighed. Det skriver Michael Kirkfeldt og Steffen Rasmussen, henholdsvis stadsingeniør i Aalborg Kommune og centerchef, Trafik og Byliv i Københavns Kommune.

Hensynet til fremkommelighed har været et centralt element i den nye vejlov. Det mener Michael Kirkfeldt (foto), stadsingeniør i Aalborg Kommune og formand for KTCs faggruppe for Veje, Trafik og Trafiksikkerhed og Steffen Rasmussen, Centerchef, Trafik og Byliv, Københavns Kommune.
Hensynet til fremkommelighed har været et centralt element i den nye vejlov. Det mener Michael Kirkfeldt (foto), stadsingeniør i Aalborg Kommune og formand for KTCs faggruppe for Veje, Trafik og Trafiksikkerhed og Steffen Rasmussen, Centerchef, Trafik og Byliv, Københavns Kommune.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Kirkfeldt 
Stadsingeniør, Aalborg Kommune og formand for KTC's faggruppe for Veje, Trafik og Trafiksikkerhed 

Steffen Rasmussen
Centerchef, Trafik og Byliv, Københavns Kommune

Folketinget tredjebehandler torsdag en ny vejlov. Der er tale om en tiltrængt modernisering af lovkomplekset på vejområdet, som Kommunalteknisk Chefforening i høj grad hilser velkommen. Hvor vi før havde fire love på området, kommer vi nu ud med to gennemskrevne love: Lov om offentlige veje og Privatvejsloven.

Hensynet til fremkommelighed har været et stærkt argument for ændringerne i Vejloven. Det er et behov, som også er fremhævet i Trængselskommissionens anbefalinger. Vejloven bemyndiger ministeren til at udforme bestemmelser om kommunale fremkommelighedsudvalg og kommunale aftaler vedrørende samarbejde om trafikledelse og trafikinformation. Dette samarbejde kan efter vores opfattelse give markante forbedringer for trafikanterne i de områder i Danmark, som præges af trængsel – især hovedstadsområdet, trekantsområdet og trafiksystemerne omkring Aarhus, Aalborg og Odense.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

Samarbejdet mellem Københavns Kommune, Vejdirektoratet, Københavns Politi og Rigspolitiet om en fælles trafikcentral for Hovedstadsområdet sætter en ny dagsorden i Danmark. Organisationerne er allerede i færd med at rykke personale sammen, og den nye trafikcentral forventes at fungere fra oktober 2015. Arbejdet er drevet af ønsket om samarbejde mellem politi og vejbestyrelser, og vi håber, at denne frivillige, lokale tilgang til at samordne aktiviteter til gavn for trafikanterne vil inspirere andre områder i Danmark med trængselsproblemer.

Fremkommelighed er centralt i ny vejlov
Dagsordenen om fremkommelighed er også særdeles synlig i vejloven, når det gælder en mere effektiv koordinering af vejarbejder. Der er forslag om koordineringspligt af gravearbejder og ledningsarbejder, og ved undladelser af koordinering kan kommunerne få dækket deres tab.

Vejloven giver desuden kommunerne mulighed for at beslutte en ”stand still”-periode ved gravearbejder. Med et varsel på seks måneder kan en kommune beslutte, at der ikke må graves i vejen i to år, og at den får erstattet sit tab, hvis der graves alligevel. Endelig indeholder vejloven bestemmelser for bod ved forsinkelse af gravearbejder.

Hensynet til fremkommelighed har været et stærkt argument for ændringerne i vejloven. Det er et behov, som også er fremhævet i Trængselskommissionens anbefalinger.

Michael Kirkfeldt og Steffen Rasmussen
Stadsingeniør i Aalborg Kommune og Centerchef, Trafik og Bylliv, Københavns Kommune

Bodsbestemmelserne giver naturligvis anledning til bekymring hos entreprenørerne. Er dette nu en ny pengemaskine? Her er det klart kommunernes tolkning, at ønsket om bedre fremkommelighed er det bærende formål. Vi skal fortsat forbedre koordineringen af vejarbejder gennem et konstruktivt samarbejde mellem kommuner, ledningsejere og entreprenører, og bodsbestemmelserne skal kun træde i kraft i grelle tilfælde.

Arbejdsgruppe skal formulere fælles regler
I København har kommunen, ledningsejerne og entreprenørerne nedsat en arbejdsgruppe, som skal formulere fælles spilleregler – et administrationsgrundlag – for, hvordan de nye bestemmelser i vejloven skal håndteres. Hensigten er at 'bedre fremkommelighed i trafikken' har første prioritet, samtidig med at vi skaber en tydelig afstemning af forventninger om, hvordan de nye bestemmelser håndteres i praksis.

Vejloven vil også give kommunerne mulighed for at differentiere afgifter for parkering, sådan at kommunerne for eksempel kan fritage elbiler for p-afgifter. Dermed får kommunerne endnu en mulighed for at fremme de grønne transportformer.

Så der er mange gode grunde til at glæde sig over de nye redskaber, kommunerne får, når loven træder i kraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00