Nybrud på Slotsholmen: Dan Jørgensens ministerium bliver indrettet efter klimamål

ORGANISERING: Fremover skal regeringens politiske mål rammesætte selve organiseringen i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Det betyder farvel til de klassiske fagkontorer og goddag til nye, tværgående politiske centre. Umiddelbart fornuftigt, siger ekspert.

Det skal fremover være regeringens klimamål, der skal sætte rammen for alt arbejdet i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Sådan lyder det fra departementschef Morten Bæk, som torsdag eftermiddag løftede sløret for Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets nye organisation. Og her er ikke bare tale om små justeringer, men et nybrud på Slotsholmen.

Det er nemlig nødvendigt, når den politiske opgave er, at Danmark skal være klimaneutral i 2050, at der skal leveres 70 procent reduktion i drivhusgasser i 2030, og Danmark skal tage et globalt lederskab, fortæller han til Altinget.

"Vi er nødt til at organisere os efter regeringens mål. Jeg er ikke bekendt med, at andre ministerier før har gjort det," siger Morten Bæk.

Skal geares til målsætninger
Med den nye organisation gør Dan Jørgensens departementschef op med den klassiske søjle og kontorstruktur, hvor hvert kontor har et arbejde, der centrerer sig om et fagligt indhold.

Der vil i fremtiden være kontorchefer af titel. Men ingen kontorer. Afdelingschefer vil fremover være knyttet op på team og ikke på sagsområder.

I stedet skal der arbejdes i team fordelt på fem centre, hvoraf tre bliver faglige centre, der er bundet direkte op på de politiske mål om grønt globalt lederskab, et klimaneutralt samfund og en reduktion af klimagasser.

"Vi er faktisk med til at skabe en samfundstransformation – og ikke en hvilken som helst en, men en, som handler om at redde planeten. Derfor er vi kommet frem til, at vi simpelthen er nødt til at arbejde på en ny måde, som er gearet til de målsætninger, vi arbejder efter," siger Morten Bæk.

Tilskynder politisk implementering
Tanken med den nye struktur er at skabe mere dynamik og fleksibilitet, hvor ressourcer og kompetencer nemmere kan flyde rundt på tværs af de opgaver, der skal løses inden for et center.

Og den måde at tænke tværgående på kan give god mening, mener professor i offentlig organisation og ledelse, Kurt Klaudi Klausen, fra Syddansk Universitet.

"I mine ører lyder det umiddelbart fornuftigt, at ministeriet organiserer sig mere tværgående. Det kan godt give bedre resultater at følge policy i stedet for sagsbehandling, når det drejer sig om at tilskynde politisk implementering," siger Kurt Klaudi Klausen.

Ikke helt nyt
Den nye struktur kan ifølge professoren have sine fordele, når det gælder at forfølge politiske mål og udnytte tværgående viden.

Til gengæld kan det være en ulempe, at det bliver vanskeligere at placere et ansvar sammenlignet med den mere klassiske sagsorienterede struktur.

Han finder det dog alt andet lige interessant, at staten nu også forsøger at "massere netværk ind i hierarkiet."

"Det med en tværgående organisering er ikke nyt i organisationsteori, men det er stadig nyt i staten. Kommunerne er faktisk længere fremme her," siger Kurt Klaudi Klausen.

Se den nye organisering af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet herunder: 

,

Forrige artikel EU’s nye energikommissær skal sætte tempo på udbygning af grøn energi EU’s nye energikommissær skal sætte tempo på udbygning af grøn energi Næste artikel Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge
Erhvervslivet: Giv os en fokuseret, grøn forskningsstrategi

Erhvervslivet: Giv os en fokuseret, grøn forskningsstrategi

SATS: Der skal flere penge til forskning og udvikling af nøgleteknologier i den grønne omstilling, men pengene skal gives med et større blik for, hvad samfundets gevinster er. Det er de store mål med DI og Dansk Energis forslag til en grøn forskningsstrategi. Ifølge Klimarådets formand er tankerne rigtige.