Kommentar af 
Paula Larrain

Paula Larrain: Jeg kan på kilometers afstand se, at Frederik Vad ikke aner, hvad danske værdier er

Etnocentrisme, xenofobi og kulturforskrækkelse. Det er tre ord, som karakteriserer Socialdemokraternes nye udlændingeordfører. Han forsøger på at gøre alle muslimske medborgere til et problem og en trussel mod alle danskeres frihed, skriver Paula Larrain.

Jeg bliver ikke sådan rigtigt intimideret af en, som i forgårs var ungdomspolitiker, skriver&nbsp;Paula Larrain.<br>
Jeg bliver ikke sådan rigtigt intimideret af en, som i forgårs var ungdomspolitiker, skriver Paula Larrain.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Paula Larrain
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Frederik Vad er bange. Han er meget bange. Den socialdemokratiske udlændingeordfører har læst en svensk rapport, der for ham viser, hvordan også Danmark snart bliver infiltreret af "dem" i parallelsamfundet.

Med flamboyante fremhævelser og skingert stemmeleje holdt han en tale i Folketinget, som bør få ikke bare danske muslimer til at bævre, men også alle os andre der tror på friheden til at forme eget liv og vælge de bedste værdier.

Efter 30 års udlændingestramninger vil Frederik Vad have mere. Det hele skal være strammere endnu.

Uden direkte adresse til hvad eller hvem han mener, siger han fra over for, hvad han kalder et "kollektivt frihedsbegreb." Hvad det så end er. De – altså de farlige mennesker i parallelsamfundene – skal ikke "undergrave Danmark indefra", som han siger. De skal respektere vores "grundlæggende værdier".

Vi får ikke rigtigt at vide, hvilke værdier, udover at social kontrol er noget skidt.

Læs også

Men lidt konkret bliver han dog. For han ser ikke kun en fare i Kærshovedgaard. Nej, faren lurer overalt i samfundet. Ved kantinebordet i en styrelse og på et ikke nærmere specificeret apotek:

"Et parallelsamfund er ikke længere kun et boligområde i Ishøj. Det kan også være et kantinebord i en statslig styrelse. Det kan også være et apotek i Nordsjælland," som han advarede.

Og han havde også en løsning mod denne fare:

"Ægte integration – og det her er vigtigt – kan ikke kun opnås gennem beskæftigelse, uddannelse og danskkundskaber, men gennem fuld tilslutning til danske værdier."

Frederik Vad er relativ ny i politik. Måske er det derfor, han ikke føler behov for at fortælle os, hvilke nøjagtige værdier, han mener, at de farlige udlændinge skal integreres i. Ja, det er i hvert fald de fremmede, der er farlige, og det ligger ligesom implicit, at vi alle skulle vide, nøjagtigt hvilke fremmede, han hentyder til, når han kobler faren på apoteket i Nordsjælland med den generelle indvandring – det vil sige flygtninge, da vi jo har haft indvandringsstop i flere årtier.

Frederik Vad er historieløs på så mange planer, når han efter 30 års udlændingedebat tillader sig at slynge om sig med "danske værdier" uden at specificere disse.

Paula Larrain

Jeg kunne let gøre mig morsom omkring, hvad der lurer af farlig påvirkning på mit lokale apotek i Nordsjælland, og jeg er heller ikke sådan rigtigt intimideret af en, som i forgårs var ungdomspolitiker.

Men jeg vil dog – som en, der er kommet til Danmark som flygtning, og som har ægte erfaring med integration – fortælle ham en væsentlig ting:

Du kan ikke tvinge folk til at blive som dig. Det kommer du aldrig til. Jo mere du strammer, jo mere du hævder dig som havende de rigtige værdier, jo mere modstand vil du opleve.

Du har for eksempel ikke opnået nogen som helst respekt hos mig. Og med din tale skal du nu arbejde rigtig hårdt for at opnå det. For jeg kan på kilometers afstand se, at du ikke har svar på, hvad danske værdier er.

Den allermest grundlæggende danske værdi – som kommer før din socialdemokratiske trang til at micromanage hele samfundet ud fra en kollektivistisk enhedskultur med one-size-fits-all – handler om frihed. Den handler om, at alle mennesker i et frit, demokratisk samfund skal være frie til at vælge egne overbevisninger, egen tro, egen kultur.

Det bedste, vi alle kan håbe på, er, at denne frihed er så stærk og er så værdi-fuld, at alle vil søge i den retning i stedet for i en fundamentalistisk retning.

Den retning, hvor en mand står og holder brandtaler om, hvordan vi skal stå sammen om hans værdier, det han tror på, og som skulle være bedre end det, de andre, de farlige – på apoteket – tror på.

Læs også

Man er historieløs på så mange planer, når man efter 30 års udlændingedebat tillader sig at slynge om sig med "danske værdier" uden at specificere disse.

Jeg har for år tilbage deltaget i det indledende arbejde, der endte i den såkaldte Danmarks-kanon. Det var ikke sådan lige at blive enige om. Fordi værdier ændrer sig og varierer selv lokalt.

Man er også historieløs, når man ikke ved, hvilke krige netop etnocentrisme, kulturel ensretning og frygt for det fremmede har ført med sig, når politikere slår an på den klinge, Frederik Vad bruger.

Jeg kan selvfølgelig også bare læne mig tilbage og erkende, at socialdemokraterne ligesom alle de andre højrefløjspartier lige nu kappes om de sidste marginale vælgere, som kan gøres bange nok til at stemme på dem frem for alle de andre nationalkonservative partier på deres fløj.

Men den interne rivalisering mellem de virkelighedsfjerne typer på Christiansborg har reelle konsekvenser ude i samfundet.

Vi kender allerede til fænomenet 'minoritetsstress'. De fleste internaliserer denne stress. Andre finder sammen i grupper, trøster hinanden og skærer sig selv fra det politiske liv.

Men nogle kommer til at reagere i vrede. Og de skriver ikke alle læserbreve som mig.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paula Larrain

Journalist, ordstyrer, foredragsholder, forfatter
journalist (DJH, 1994)

Frederik Vad Nielsen

Udlændinge- og integrationsordfører, MF (S)
BA i arbejdslivsstudier og journalistik (RUC)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024