Politikere svarer igen: Det er klogt at begrænse brugen af biomasse

BIOMASSE: Den politiske skepsis over for biomasse er klart større i dag, end da man lavede energiforliget i 2012. Og med god grund, lyder det fra Radikale, SF og Alternativet, der ønsker fjernvarmen ind i et nyt energiregime.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der er sådan set behov for mere biomasse, ikke mindre. For der skal optages mere CO2 ude i verdens skove, vi skal ikke brænde dem af.

Martin Lidegaard (R)
Finansordfører og tidligere klima- og energiminister

På sigt skal vi se på træmasse som en knap ressource. Derfor er det klogt at arbejde for at begrænse brugen af den.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand og klima- og energiordfører

Er politikerne på Christiansborg blevet biomasseforskrækkede?

Fakta

Biomasse

Biomasse til energiformål er alt fra restprodukter fra land- og skovbruget til træpiller, energiafgrøder og biologisk madaffald.

I fremtidens energisystem vil biomasse spille en vigtig rolle som backup-forsyningskilde, når produktionen fra vindmøller og solceller er lav, og som input i produktionen af biobrændstoffer, der erstatter fossile brændsler til transport- og procesformål. 

Forbruget af biomasse til el- og fjernvarmeproduktion er stigende. Særligt forbruget af halm, skovflis og træpiller har været i vækst. En del biomasse anvendt til energiformål er baseret på restprodukter fra skov- og landbrugsproduktion, men over 34 pct. af skovflisen og op imod 95 pct. af træpillerne er importerede.

Ca. 20 procent af Danmarks energiforbrug kommer fra biomasse, mens o
ver halvdelen af det danske endelige forbrug af vedvarende energi kommer fra fast biomasse i form af træpiller, flis, brænde og halm.

Danmark har den femtehøjeste andel biomasse i energiforbruget blandt EU's 28 medlemslande. Men hvor de andre lande i toppen af listen især brænder biomasse fra egne skove af, er Danmark unik ved, at godt 43 procent af biomasseforbruget er importeret. I 2016 var over 90 procent af forbruget af træpiller importeret.

Kilde: Klimarådet

Mit indtryk er, at der er kommet et mere nuanceret billede på, hvad biomasse er.

Christian Poll (ALT)
Finans- og energiordfører

Det mener Dansk Fjernvarmes direktør, Kim Mortensen, og direkte adspurgt, så er det noget, de anklagede politikere langt hen ad vejen giver ham ret i.

Men der er god grund til den stigende skepsis.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00