Radikal byrådspolitiker: DF skal smides ud af alle forligskredse, der udspringer af klimaloven
Selvom Dansk Folkeparti har meldt sig ud af aftalen bag klimaloven, insisterer partiet på at beholde sine pladser i de forligskredse, der vedrører klimaloven. Det er grotesk, skriver Ruben Kidde.
Ruben Kidde
Kommunalbestyrelsesmedlem (R), Frederiksberg Kommune, folketingskandidatKlimaloven fra 2019 er en milepæl i dansk politik. Forliget samlede partier fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten om – dengang – meget ambitiøse klimamål.
Det kan virke som en tragedie, at Dansk Folkeparti nu har meldt sig ud af aftalen bag klimaloven. Men det kan vendes til en gylden mulighed. De øvrige partier bør benytte Dansk Folkepartis exit til at sætte turbo på den grønne omstilling. Siden 2019 er der nemlig sket meget – klimakrisen er accelereret, og Danmark skal bygge ovenpå de eksisterende aftaler, hvis vi vil gå forrest i kampen for klimahandling.
25. juni 2024, da den grønne trepartsaftale blev en realitet, sendte Morten Messerschmidt (DF) en sms til klimaminister Lars Aagaard (M), som han ceremonielt samtidig delte på det sociale medie X. Der stod: "Vi vil ikke længere tage det overordnede ansvar for den førte klimapolitik".
Begrundelsen? Frygt for "socialistisk skattepolitik" og højere leveomkostninger for danskerne.
Men her kommer det groteske: Dansk Folkeparti insisterer på at beholde sine plads i de forligskredse, som er aftalt i forlængelse af klimaloven, selvom partiet ikke længere vil stå bag den grundlæggende aftale om klimaloven. Det svarer til at smække med døren og samtidig forlange at blive til middagsselskabet.
DF trækker Danmark ned
Som tidligere klimaordfører for Radikale har jeg oplevet i forhandlingerne, hvordan Dansk Folkeparti konsekvent har trukket Danmarks klimaambitioner ned.
Under forhandlingerne om energi- og industriaftalen i 2020 pressede de eksempelvis på for at bremse udbygningen af vedvarende energi på land gennem det såkaldte vindmølleloft. Det er slet ikke, hvad tiden er til nu. Med 13. måned i træk, hvor temperaturen slår varmerekord, burde det snart gå op for alle partier på Christiansborg, at vi står i en akut klimakrise, som kræver håndfast politisk handling, ikke tøven.
Dansk Folkepartis fortsatte deltagelse i klimaforligene, som udspringer af klimaloven, er dybt problematisk, fordi de derigennem har vetoret i udmøntningen af og opfølgningen på aftalerne.
Hvis Dansk Folkeparti ikke vil tage ansvar for klimaet, er Dansk Folkeparti efter min mening heller ikke berettiget til indflydelse på området.
Ruben Kidde
Kommunalbestyrelsesmedlem (R), Frederiksberg Kommune
Det betyder, at de kan blokere for ambitiøse klimatiltag, selv efter at have forladt den overordnede aftale. Det er både ulogisk og uacceptabelt.
Hvis Dansk Folkeparti ikke vil tage ansvar for klimaet, er Dansk Folkeparti efter min mening heller ikke berettiget til indflydelse på området.
Klimaminister Lars Aagaard må handle resolut: Smid Dansk Folkeparti ud af alle klimarelaterede forligskredse. De har diskvalificeret sig selv fra at have indflydelse på Danmarks klimafremtid. Det drejer sig konkret om tre vigtige forlig: Klimaaftale for energi og industri, aftale om fremtiden for olie- og gasindvinding i Nordsøen og klimaaftale om grøn strøm og varme 2022.
Skru op for klimaindsatsen
Med Dansk Folkeparti ude af ligningen kan vi skærpe vores klimaindsats inden for de nævnte forlig markant. Her er tre konkrete forslag:
1. Afskaf vindmølleloftet øjeblikkeligt: Som radikal klimaordfører kæmpede jeg i 2020 for at fjerne denne arbitrære grænse, der sætter et loft over antallet af landvindmøller i Danmark på 1.850.
Vi endte i forhandlingsrummet med et kompromis, der udskød vindmølleloftets ikrafttrædelsesdato fra 2030 til 2040, hvilket gav os ti år mere at løbe på, inden loftet bliver et problem. Men hvis Dansk Folkeparti smides endegyldigt ud af forliget, kan loftet fjernes fuldstændig.
Dette kan potentielt spare os for milliarder af kroner i unødvendige omkostninger ved nedtagning af funktionelle vindmøller. Desuden er det jo helt vanvittigt, at vi som det eneste land i EU har sat en grænse for, hvor mange vindmøller der må være i Danmark, i en tid hvor alt kalder på grøn energi – især når vi stadig importerer gas fra Rusland, og dermed er med til at finansiere Putins krigsmaskine.
2. Fremryk slutdatoen for Nordsøolien: Ja, det er ambitiøst. Ja, det vil givetvis møde modstand fra Venstre, Konservative og Socialdemokratiet, der klamrer sig til 2050. Men klimakrisen venter ikke på politisk bekvemmelighed.
Vi skal presse på for en hurtigere udfasning – senest 2045. For med Dansk Folkeparti ude af aftalen vil der være ét sort parti ude af aftalekredsen og dermed også plads til en fornyet politisk drøftelse.
Det vil sende et stærkt signal om Danmarks engagement i en fossilfri fremtid og fremskynde investeringer i grøn energi –og vil underbygge det internationale lederskab, som Danmark påtog sig under sidste års COP-forhandlinger, hvor det netop blev understreget i aftaleteksten, at verden skal omstille sig væk fra fossile brændsler.
Hæv klimamålene
3. Skærp klimalovens mål drastisk: Lad os sigte mod at gøre Danmark 110 procent grøn allerede i 2040 – et helt årti før det nuværende mål om klimaneutralitet i 2050. Dette ambitiøse mål betyder, at vi ikke bare stopper med at udlede CO2, men aktivt begynder at fjerne mere, end vi producerer.
Klimakrisen venter ikke på politisk bekvemmelighed.
Ruben Kidde
Kommunalbestyrelsesmedlem (R), Frederiksberg Kommune
Samtidig bør vi hæve 2030-målet fra 70 procent til 80 procent CO2-reduktion. For selvom regeringen nævner, at vi er tæt på 70 procent-målet, er det primært et resultat af kreativ klimabogføring og optimistiske fremskrivninger, ikke konkrete handlinger.
I Radikale mener vi, at tiden er inde til ægte, målbar forandring – ikke flere excel-ark-øvelser og luftkasteller. Vi har en fuldt finansieret plan for, hvordan vi når disse mål, og det er på tide, at Danmark viser ægte globalt lederskab i klimakampen.
Disse tiltag kan gøre visse ting dyrere for danskerne, som Dansk Folkeparti frygter. Men alternativet – en ubeboelig planet – er uendeligt mere kostbart. Desuden skaber grøn omstilling job og økonomisk vækst i hele landet. Danmarks førende position inden for vindenergi er et glimrende eksempel på det.
Til Lars Aagaard og regeringen: Vis ægte lederskab. Ekskluder Dansk Folkeparti fra alle forlig, der udspringer af klimaloven. Lad os sammen gribe øjeblikket og skabe et Danmark, der er 110 procent grønt, 100 procent ambitiøst og nul procent afhængigt af Morten Messerschmidts vetoret eller Putins sorte gas. For vores børn og børnebørn fortjener intet mindre end et land, der går forrest i kampen mod klimaforandringer.