Randers vil have solcelleanlæg på størrelse med 20.000 parcelhusgrunde: "Du kan gå rundt derude tre dage i træk uden at møde et øje"

Randers Byråd har sparket gang i debatten om at udlægge et område på 1550 hektar til vedvarende energi. Det er noget, der kommer til at definere landskabet i mange, mange år, lyder det fra borgmester Torben Hansen (S), der håber at få sikret naturgenopretning i området i samme omgang.

I Randers ønsker byrådet at udlægge et kæmpe område til vedvarende energi. Nu går en fordebat igang.
I Randers ønsker byrådet at udlægge et kæmpe område til vedvarende energi. Nu går en fordebat igang.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

I Randers har man store planer.

En kæmpe udlægning af solceller er nemlig under opsejling. Og realiseres projekterne vil det samlet blive det største energianlæg i Danmark på land.

”Både Danmark og Randers Kommune har nogle klimamålsætninger, som vi skal leve op til. Og så er det hævet over en hvert tvivl, at der er lokal økonomi i sådan et projekt,” siger borgmester i Randers, Torben Hansen (S), om årsagen til, at man fra politisk hold er interesseret.

Byrådet i Randers har netop skudt gang i en såkaldt fordebat om fem ansøgninger, der samlet set har et areal på 1550 hektar. Det skal også sættes op imod, at der i udgangen af 2021 var 1600 hektar solcelleanlæg på marker i hele Danmark. Bliver projekterne realiseret vil det kunne levere strøm til 330.000 husstande. Det svarer til mere end alle husstande i Københavns Kommune.

Området er da også så stort, at man i stedet kunne bruge det til at anlægge 20.000 mindre parcelhusgrunde, eller til at etablere 2100 fodboldbaner. Der kunne også ligge to naturnationalparker af den størrelse, der skal anlægges i den anden ende af Randers Kommune – Fussingø.

Jeg er sikker på, at det er den rigtige beslutning.

Torben Hansen (S)
Borgmester, Randers

I dag er der primært landbrugsdrift i området, der ligger i den nordøstlige del af Kommunen tæt ved Overgaard Gods og Mariager Fjord. Og så står der allerede en del vindmøller, understreger borgmester Torben Hansen.

”Det er i forvejen et område, hvor der bor ganske få mennesker, og hvor der står mange energianlæg i forvejen. Derfor mener vi, at det naturligt at tage en debat om, vi også skal stille solceller op derude,” siger Torben Hansen.

Et af landets store anlæg

Randers Kommune har også meldt området ind til den screening af store energiområder, som regeringen har igangsat. Det er nemlig planen, at der udlægges mellem 10 og 15 store energiparker, som kan sikre regeringens mål om at firedoble mængden af vedvarende energi på land.

Og her er arealerne ved Overgaard i Randers helt oplagte, mener borgmesteren.

”Vi har meldt det ind, fordi det kan blive et af landets helt store energianlæg, hvis vi kører videre med det. Og hvis vi ikke melder ind, så kan det være, at styrelsen bare melder ind for os. Vi har allerede arealet derude,” siger Torben Hansen.

KL har for nyligt sendt et brev, hvor man godt nok udtrykker tilfredshed med, at staten er gået videre med idéen om de 10-15 store områder. Men også at der er for stor usikkerhed om, hvad der er for nogle vilkår der gælder ved at man melder ind. Og selvom Randers nu har meldt området ind, deler borgmesteren KL’s bekymring.

”Jeg er meget glad for KL’s udmelding. Men vi er også dér, at der går nogle år, før det her er på plads. Og mon ikke man har fået en afklaring på de punkter, som KL er bekymret for,” siger Torben Hansen.

Men er der ikke en risiko for, at staten siger, at nu har I sagt, at der skal ligge et stort anlæg her, og at så kan man ikke komme ud af?

”Jeg har en forventning om, at staten ikke ønsker at lave den slags hen over hovedet på kommunerne og borgerne. Det vil være at lægge gift for den grønne omstilling,” siger han.

Men går den screening ikke ud på at udpege de her områder?

”Jo. Men vi skal også have det til at lande på benene, uden at nogen bliver tromlet. Det kan staten også kun være interesseret i,” siger Torben Hansen.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Her skal anlæggene placeres

Foto: Overblik over energiområdets placering i Randers Kommune

Foto: Energiområdet set tæt på.

En lille landsby i midten

Spørgsmålet er naturligvis også, om man overhovedet kan lave et projekt af den størrelse, uden nogen bliver tromlet. Ser man på et kort over området springer det hurtigt i øjnene, at de store energianlæg vil omkranse den lille landsby, Bjerre. Men hvad beboerne dér eller i resten af området mener, ved borgmesteren ikke endnu.

”Det må vi jo finde ud af i den proces, der går i gang nu. Og vi har tidligere haft vindmøllediskussioner ved Binderup, hvor vindmøllerne ikke blev til noget. Så vi får selvfølgelig en snak med de borgere, der er i Bjerre og i omegnen,” siger Torben Hansen og fortsætter:

”Men det er sjældent, at jeg har oplevet, at alle står og klapper, når der bliver opstillet energianlæg. Så vi må jo nu sikre en ordentlig proces. For vi har et ansvar for, hvordan landskabet kommer til at se ud i mange, mange år.”

Når man vælger at gøre noget, så fravælger man også at gøre noget andet. Man kunne have eksempelvis have valgt at udlægge det her område til natur. Er du helt sikker på, det er en rigtig beslutning at bruge så stort et areal på solceller?

”Jeg er sikker på, at det er den rigtige beslutning, at vi nu sender det i en fordebat, så vi kan få det hele med. Man skal være opmærksom på, at det er et meget fladt området, som er indvundet. Og derfor bor der ikke mange mennesker. Du kan gå rundt derude tre dage i træk uden at møde et øje.”

Så det er ikke noget folk bruger?

”Nej. Jeg har været derude nogle gange, og dér har jeg ikke nødvendigvis mødt folk udover de biologer, jeg gik sammen med.”

"Alt er jo et valg"

Men det lyder da egentlig som et sted, man også kunne udlægge natur?

”Ja. Det kunne man sikkert sagtens. Alt er jo et valg. Men vi har talt meget om multifunktionalitet, hvor man måske både kan have naturgenopretning, samtidig med at vi sætter vedvarende energi op.”

Men jeg ser da ikke noget I jeres pressemeddelelse om, at I også vil have fokus på natur?

”Det har du ret i. Men du ved også, at man ikke kan skrive alt i en pressemeddelelse. Men derfor håber jeg da, at vi også kan lave noget, der er godt for naturen,” siger han

I skriver selv i materialet fra byrådsmøderne, at der er naturinteresser i spil i områderne. Der bliver nævnt mulige konflikter med beskyttede arter, og at nogle af projekterne ligger i kystnærhedszonen og strandbeskyttelseslinjen. Lyder det ikke lidt som om, at naturhensyn kommer i anden række?

”Nej. Tværtimod. Hvis vi ikke får gennemført den grønne omstilling, kommer det også til at gå ud over naturen. Det har også konsekvenser, hvis vi ingenting gør. Derfor skal vi sætte os ned og finde ud af de kommende år, hvordan vi laver det her bedst. Og der er ikke nogen lette løsninger.”

Men risikerer det ikke at komme til at strande, som man jo har set før?

”Nej. For det er jo under de vindmøller, som allerede står derude i dag. Det skal man lige huske.”

Læs mere om projekterne her (punkt 325). 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00