Regeringen afventer nedsættelse af diskonteringsrenten

INVESTERING: En nedsættelse af diskonteringsrenten er endnu ikke fastlagt, men overvejelserne vil blive inddraget i regeringens samlede samfundsøkonomiske analyser, der forventes offentliggjort i løbet af foråret.
Morten Øyen
Fakta
Diskonteringsrenten
Diskonteringsrenten er den rente, der lægges til grund, når man beregner konsekvenser af en investering for det danske samfund. En høj diskonteringsrente får langsigtede investeringer til at se mindre gunstige ud end en lav rente.

I Danmark er diskonteringsrenten seks procent, men i praksis har Finansministeret anbefalet, at man bruger fem procent.

Danmark ligger højt
Danmark: 6 % (5 i praksis)
Norge: 4 %
Sverige: 4 %
Frankrig: 4 %
Tyskland: 2,2 %
Storbritanien: 3,5 %
EU-kommissionen: 3,5 %
De Økonomiske Vismænd: 3 %


Kilde: Concito
Regeringen har endnu ikke fastlagt, hvornår eller hvor meget diskonteringsrenten skal nedsættes. Det fremgår af et skriftligt svar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til Enhedslistens Per Clausen.

"De nye retningslinjer for samfundsøkonomisk rentabilitet, herunder en justeret diskonteringsrente, er ikke endeligt fastlagt," hedder det i svaret.

I svaret fremgår det dog, at en ny diskonteringsrente kan blive fastsat i forbindelse med den kommende vejledning til regeringens større samfundsøkonomiske analyser, som forventes offentliggjort i løbet af foråret.

Krav fra S, SF, RV og EL
I januar sidste år fremlagde SF, Socialdemokraterne, De Radikale og Enhedslisten et fælles beslutningsforslag i Folketinget, hvor man ønskede diskonteringsrenten nedsat til 3 eller 3,5 procent. Og det er med afsæt i det krav, at Enhedslisten nu presser på for at få regeringen til at nedsætte renten.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00