Regeringen stopper jagten på olie og gas på land

STOP: Regeringen lukker for boring efter olie og gas på land og i indre farvande og afviser dermed en omdiskuteret ansøgning om boringer på Lolland. Vi har lyttet til den lokale modstand, siger ministeren.

Der bliver ikke noget olieeventyr på dansk landjord, lyder det fra regeringen.
Der bliver ikke noget olieeventyr på dansk landjord, lyder det fra regeringen.Foto: /ritzau/Liselotte Sabroe
Morten Øyen

Det skal være slut med at jagte et olieeventyr på land i Danmark.

Fakta

Lolland-Falster sagen

Energistyrelsen modtog 17. maj 2016 en ansøgning fra Nail Resources om en tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter (olie og gas) og 1. september 2016 om en tilladelse til efterforskning og indvinding af geotermisk energi til fjernvarme omfattende det samme område på hovedparten af Lolland-Falster.

16. maj 2017 sendes Energistyrelsens redegørelse af sagen og indstilling til godkendelse til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg.

13. juni forelægger energiministeren sagen for udvalget, og sagen rammer medier og lokalpolitikerne. Det planlægges her, at sagen også skal behandles på det næste udvalgsmøde onsdag 21. juni.

21. juni beslutter udvalget og ministeren at udskyde beslutningen yderligere, da medlemmer af Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget savner svar på en række spørgsmål fra ministeren.

17. august udskyder Lars Chr. Lilleholt for tredje gang beslutningen om ansøgningen. Tilladelsen gives efter "åben dør-proceduren".

1. november orienterer Lars Chr. Lilleholt Energiudvalget om, at han har "lyttet til den kritik, som ansøgningerne på Lolland-Falster har afstedkommet – både i forhold til eventuel anvendelse af frakturering og fra de lokale kommuner, som ikke har følt sig tilstrækkeligt orienteret om sagen".

21. februar 2018 meddeler regeringen, at den ønsker et stop for alle boringer efter olie og gas på land og i indre farvande og afviser dermed også ansøgningen om boringer på Lolland-Falster.

Tilladelserne skulle gives efter åben dør-proceduren, som skal give olieselskaber mulighed for løbende at søge om tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og naturgas i meget store dele af Danmark. Ordningen omfatter hele landområdet, de indre farvande og Nordsøen.

Baggrunden for proceduren er et ønske om at tiltrække olieselskaber med nye efterforskningsidéer til områder, hvor efterforskningen ikke hidtil har ført til fund af olie og gas.

Fracking
Ved fracking pumpes vand, sand og kemikalier ned i undergrunden for at øge trykket på olie og gasreserverne. På den måde kan ellers utilgængelige brændsler presses op til overfladen.

Teknologien er kontroversiel, fordi der er risiko for grundvandsforurening. Tidligere har fracking i forbindelse med boringer efter skifergas i Nordjylland skabt store folkelige protester.

Kilde: Energistyrelsen og Altinget

Onsdag aften meddelte regeringen nemlig, at den ikke længere vil give tilladelse til efterforskning og udvinding af olie og gas på land og i indre farvande.

Det betyder samtidig, at en omdiskuteret ansøgning fra det hollandske firma Nail Resources på Lolland-Falster afvises af ministeren.

”Regeringen sætter en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik og siger stop for olie, gas og skifergas på land i Danmark. Det skal være slut med lokale bekymringer for boringer,” skriver energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) på Facebook onsdag aften.

Regeringen sætter en historisk milepæl i dansk energi- og klimapolitik og siger stop for olie, gas og skifergas på land i Danmark. Det skal være slut med lokale bekymringer for boringer.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Lokal kritik gjorde indtryk
Sagen om olieboringer på Lolland-Falster har mødt stor lokal modstand. Ikke mindst – som afdækket af Altinget – fordi lokalpolitikerne ikke følte sig orienteret, og olieboringerne kunne, ifølge Energistyrelsen, ende med at føre til brug af fracking.

Ministerens tilladelse til det hollandske firma er derfor også blevet udsat ad flere omgange. Og i november varslede Lilleholt, at de lokales bekymringer havde gjort indtryk.

Lande som Danmark skal gå forrest i den grønne omstilling, og det betyder også, at vi ikke kan tømme vores undergrund for olie og gas.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Energiordfører

”Jeg har lyttet til den kritik og de bekymringer, som ansøgningerne på Lolland-Falster har afstedkommet – både i forhold til eventuel anvendelse af frakturering og fra de lokale kommuner, som ikke har følt sig tilstrækkeligt orienteret om sagen,” lød det fra Lars Chr. Lilleholt i november.

Ros fra de røde og grønne
Regeringen får masser af ros med på vejen fra Enhedslisten og Greenpeace.

”Det er en stor sejr for befolkningen og de lokale miljøgrupper, der i Nordjylland og senest på Lolland-Falster har argumenteret og protesteret bravt mod, at Danmark skulle lægge jord til efterforskning og udvinding af skifergas og olie, der truer grundvandet, folkesundheden og den lokale natur,” siger klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace Tarjei Haaland.

I Enhedslisten kaldes beslutningen en ”kæmpesejr for klimabevægelsen i Danmark”. Men der udestår stadig en kamp, lyder det fra Enhedslisten.

”Lande som Danmark skal gå forrest i den grønne omstilling, og det betyder også, at vi ikke kan tømme vores undergrund for olie og gas,” siger energiordfører Søren Egge Rasmussen, som tilføjer:

”Hvis vi skal bremse klimaforandringerne, er det pinedød nødvendigt, at vi lader størstedelen af de fossile brændsler blive i undergrunden. Det næste skridt er, at den danske regering stopper alle nye tilladelser til udvinding og efterforskning i Nordsøen også.”

Fortsætter olieeventyret i Nordsøen
Det tyder dog ikke på, at det ligger lige for.

Energiminister Lars Chr. Lilleholt har tidligere ærgret sig over, at franske Total droppede planerne om at bore efter skifergas i Nordjylland, ligesom ministeren sidste år slog fast, at Danmark skulle være ”et førende olie- og gasland.”

Og selvom regeringen har lyttet til den lokale modstand på Lolland-Falster, er en del af begrundelsen også, at en ny vurdering fra GEUS og Energistyrelsen viser, at der umiddelbart ikke er potentiale for at finde olie og gas af samfundsøkonomisk betydning på land i Danmark.

Det står i stærk modsætning til Nordsøen, hvor der stadig er et markant potentiale i at finde olie og gas.

”I den danske del af Nordsøen sætter vi fortsat massivt ind. Her vil der også fremadrettet blive givet tilladelser, og regeringen arbejder på at sikre de bedst mulige rammevilkår for, at vi fortsat står stærkt i Nordsøen,” siger Lars Chr. Lilleholt til DR onsdag aften.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

Tarjei Haaland

Klima- og energiekspert, Greenpeace Danmark, medstifter, OOA
BA i geologi og geografi

0:000:00