Debat

Ungeklimarådet: Man kan trække lod i Ludo – ikke i udbud om havvindmølleparker

I stedet for at trække lod burde man indføre flere bæredygtige parametre, så udbuddet ikke kun bedømmes på prisen. Det kunne eksempelvis være biodiversitet i det omkringliggende marinemiljø eller cirkulære initiativer, skriver Nadia Gullestrup.

I Ungeklimarådet håber vi, at regeringen også lærer af det, som der skete ved udbuddet af havvindmølleparken Thor, skriver Nadia Gullestrup.
I Ungeklimarådet håber vi, at regeringen også lærer af det, som der skete ved udbuddet af havvindmølleparken Thor, skriver Nadia Gullestrup.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nadia Gullestrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er fantastisk, at regeringen endelig er kommet med et udkast til en havplan.

Potentialet for at accelerere klimahandlingen til havs er nemlig enormt, men det kræver politisk vilje. Udspillet har bestemt nogle gode elementer, men det får os på ingen måde langt nok.

Vi har i øjeblikket en kapacitet på 2,3 GW havvind, hvilket regeringen vil øge til 12,7 GW i 2030. Med lidt hurtig hovedregning kan man regne ud, at det altså bliver til over en femdobling på under otte år.

Vi har talt om havvind i over 30 år, siden vi fik vores første havvindmøllepark ved Vindeby på Lolland. Tre årtier som har givet os lidt over to GW i kapacitet, hvilket vi så på bare otte år vil mere end femdoble. Jeg synes, det er intet mindre end fantastisk – men vi har godt nok travlt.

I de seneste år har vi talt rigtig meget om energiøer, samt hvordan vinden i Østersøen i fremtiden bliver den nye olie fra Saudi Arabien, eftersom vi kommer til at pumpe grønt hydrogen ud til hele Europa. Selvom den proces er startet, så vil det først være noget, som vi kunne nyde gavn af langt ude i fremtiden – og hvert fald først efter 2030.

Offentlige udbud er ikke nok

Der mangler i øjeblikket at blive truffet de afgørende politiske beslutninger, som får Danmark hen over målstregen. Det er som om, at vi har lokaliseret, hvilken retning vi skal løbe nu, og samtidig hvilket tempo vi skal løbe i.

Man kunne overveje at lade vindmølleudviklere selv byde ind med ønsker om at etablere havvind

Nadia Gullestrup
Forperson for Ungeklimarådet

Nu kommer den svære del, hvor vi skal have flyttet fødderne, hurtigt.

De resterende andele må findes med nye metoder, hvor man kunne overveje at lade vindmølleudviklere selv byde ind med ønsker om at etablere havvind.

Det ville alt andet lige gøre, at i stedet for at det kun er staten, som kan igangsætte havvindmølleparker, så vil alle private aktører også kunne gøre det. Den fleksibilitet i opførelsen af havvind vil med stor sandsynlighed både betyde, at vi fik opført endnu mere havvind – men samtidig at vi også fik opført havvind endnu hurtigere.

Hvilket er netop, hvad vi har brug for i øjeblikket. Vi har travlt, hvis vi vil nå regeringens målsætning, men der kommer også en tid efter 2030, hvor vi skal finde løsninger til et 100 procent fossilfrit samfund i 2050.

Lad udbydere konkurrere på biodiversitet

I Ungeklimarådet håber vi, at regeringen også lærer af det, som der skete ved udbuddet af havvindmølleparken Thor.

Et så eftertragtet udbud, hvor udviklere bogstavelig talt stod i kø. Her valgte man fra offentlig side at trække lod mellem udviklere, der allerede havde brugt enorme beløb på at forberede sig. Man gjorde det, fordi det eneste konkurrenceparameter var pris, og flere udbydere bød det samme.

I stedet for at trække lod burde man indføre flere bæredygtige parametre, så udbuddet ikke kun bedømmes på prisen. Det burde være parametre som biodiversitet i det omkringliggende marinemiljø eller cirkulære initiativer.

Man kan trække lod om, hvem der starter i et spil Ludo – ikke hvem der får lov til at bygge Danmarks første støttefri havvindmøllepark med en kapacitet på en GW

Nadia Gullestrup
Forperson for Ungeklimarådet

Der er allerede flere steder, hvor havvindmøllevingerne bliver genbrugt, eksempelvis som regnlæ til cykler i Aalborg, men det kan bestemt gøres smartere, så hvorfor ikke lade virksomheder konkurrere om gode, grønne initiativer?

Man kan trække lod om, hvem der starter i et spil Ludo – ikke hvem der får lov til at bygge Danmarks første støttefri havvindmøllepark med en kapacitet på 1 GW.

Regeringen har sat retningen, men der er behov for, at vi spiller på flere heste, hvis vi gerne vil komme ind over målstregen. Den praksis man har gjort brug af i 30 år, den har kun flyttet os under en femtedel af vejen.

Det kræver nytænkning i lovgivningen, hvis vi skal i mål - og det skal vi. Vindmølleeventyret har sat Danmark på verdenskortet på ny, og har i første fase været om at få prisen på elektriciteten fra havvind ned. Nu bevæger vi os ind i en ny fase, hvor det bør handle om mere bæredygtighed og fart.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nadia Gullestrup

Forperson, Ungeklimarådet, EU-ungedelegeret, FN
BA, miljøøkonomi (Københavns Uni. 2021), påbegyndt kandidaten i miljøøkonomi

0:000:00