Debat

V: Endnu en lussing til landbruget

DEBAT: Venstres miljøordfører, Henrik Høegh, retter en skarp kritik mod regeringens forslag til nye vandplaner, som han forudser vil koste tusinder af jobs og milliarder af eksportindtægter. Vinder Venstre valget, vil de udfase de danske særregler for gødning og ikke kun fokusere på dyrkede arealer i vandplanerne.

"I Venstre ønsker vi at lave vandplanerne om, hvis vi får mulighed for
det efter et valg", skriver partiets miljøordfører, Henrik Høegh.
"I Venstre ønsker vi at lave vandplanerne om, hvis vi får mulighed for det efter et valg", skriver partiets miljøordfører, Henrik Høegh.Foto: www.venstre.dk
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Høegh
Miljøordfører i Venstre

Dansk landbrug bløder som følge af overimplementeringer og tåbelige regler, der er vækstdræbende for erhvervet. Regeringen langer nu igen ud efter landbruget, der i forvejen er presset helt i knæ.

Deres netop fremlagte forslag til vandplaner for 2015-2021 risikerer at koste fødevare- og landbrugssektoren tusindvis af arbejdspladser og milliardtab af eksport. Det vil målrettet ramme landdistrikterne, og derfor ser regeringen igen stort på et Danmark i balance.

Vandplan skaber usikkerhed
Regeringen lægger i sit forslag til vandplanerne op til, at kvælstofudledningen skal reduceres med 7.800 ton, men regeringen har kun fremlagt en plan for, hvordan 20 procent heraf skal reduceres. Hvordan de sidste 6.200 ton skal findes, er uklart.

Fakta
Deltag i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected]

Det skaber en stor usikkerhed blandt landmændene, at regeringen har valgt at afvente et tværministerielt udvalg, som først skal komme med forslag til yderligere reduceringsmetoder efter sommerferien.

Venstre er af den overbevisning, at landmændene fortjener at få klar besked. Dét eneste, vi på nuværende tidspunkt ved med sikkerhed, er, at regeringen vil foretage samtlige reduceringer på markerne til gene for de mange hårdtarbejdende landmænd.

Forskellen mellem vores og regeringens forslag er, at vi vil vurdere indsats og effekt i alle områder af vandmiljøet og ikke kun fokusere på de dyrkede arealer. 

Henrik Høegh
Miljøordfører i Venstre

Tab af arbejdspladser og eksportmilliarder
Regeringens forslag til vandplanerne vil ifølge Landbrug & Fødevares beregninger medføre tab af 10.000 arbejdspladser og et fald i fødevareeksporten på mere end 9 milliarder kroner frem mod 2018. 

Derudover forventer L&F et fald i værdien af landbrugsejendomme på op mod 58 milliarder kroner og en potentiel regning på 1,2 milliarder kroner samt en nedgang i dyreholdet på 10 procent, hvis reduktionen alene skal findes på markerne.

De fremlagte vandplaner vil jf. L&F’s beregninger ligeledes betyde, at 460 landbrug bliver konkurstruede som følge af et markant fald i jordværdier. Dette tal over konkurstruede landbrug skal ses ud over de godt 1.700 bedrifter, der i forvejen er truet af lukning.

Venstre varsler vandplansændringer
Regeringens forslag til vandplanerne er i høring indtil juni og skal vedtages senest den 22. december i år. I Venstre ønsker vi at lave vandplanerne om, hvis vi får mulighed for det efter et valg. 

Vi mener nemlig, at der er behov for helt andre tiltag. Vi lægger sammen med Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti op til, at vi skal droppe den danske overimplementering og udfase de danske særregler for gødning. Derudover vil vi iværksætte et effektivt måleprogram for kvælstof, som sikrer målrettet regulering af de steder, hvor der er behov for det.

Inddrag alle dele af vandmiljøet
Landbruget er ikke de eneste områder, vi skal fokusere på, når vi vil reducere kvælstoffet. Derfor vil vi i Venstre vælge en helt anden teknik, hvor vi starter i fjorden og vurderer, hvad vi kan gøre her med hensyn til muslingeproduktion, plantning af ålegræs mv.

Herefter vil vi vurdere, om der overhovedet kan opnås god økologisk stilstand i den inderste del af fjorden med masser af bundsediment fra tidligere kloakudløb. Derefter vil vi tage mange målinger i oplandet for at finde netop de udløb med for høj koncentration af kvælstof.

Forskellen mellem vores og regeringens forslag er således, at vi vil vurdere indsats og effekt i alle områder af vandmiljøet og ikke kun fokusere på de dyrkede arealer. Lad os træde et skridt tilbage og se tingene i et større perspektiv i stedet for ensidigt at fokusere på markerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00