Debat

Venstre: Gas fra Nordsøen skal gøre Danmark uafhængig af russisk energi

Danmark skal erstatte russisk gas med nordisk og sætte speed på den grønne omstilling for at blive uafhængige af Putins regime. På den måde bliver Danmarks energiforsyning fremover grøn, sikker og stabil, skriver Carsten Kissmeyer (V).

Det er nødvendigt, at vi undersøger mulighederne for at erstatte russisk gas med gas fra Nordsøen ved at fremskynde Tyra-feltet, skriver Carsten Kissmeyer.
Det er nødvendigt, at vi undersøger mulighederne for at erstatte russisk gas med gas fra Nordsøen ved at fremskynde Tyra-feltet, skriver Carsten Kissmeyer.Foto: Tom Ingvardsen/Ritzau Scanpix
Carsten Kissmeyer
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter Ruslands koldblodige invasion af Ukraine er energipolitik og sikkerhedspolitik med ét blevet uadskillelige. Nu handler energipolitik ikke længere kun om at beskytte klimaet, men også om at beskytte vores egen sikkerhed og uafhængighed.

Temadebat

Hvordan skal vi erstatte russisk gas?

Den russiske invasion af Ukraine har for alvor slået fast, at forsyningspolitik er sikkerhedspolitik. Og nu skal Danmarks import af russisk gas begrænses. Det er der generelt enighed om blandt Folketingets partier.

Til gengæld deler ét spørgsmål vandene: Hvordan skal vi erstatte den energi, vi får fra russisk gas?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

Tiden kalder på en oprustning, der ikke blot er militær, men som også er grøn. Derfor skal Danmark og EU hurtigst muligt gøre sig fri af russisk gas, samtidig med at vi drastisk mindsker vores CO2-udledning.

For Venstre er det altafgørende, at vi lægger en handlingsplan for, hvordan vi erstatter den russiske energi. Udfordringen består først og fremmest i, hvad vi kan gøre på den korte bane.

Erstat russisk gas med nordisk

Fra dansk side har vi flere muligheder for at øge vores uafhængighed af russisk gas.

For at nå det mål skal vi tage flere redskaber i brug, som skal øge vores egen produktion fra bæredygtige energikilder, mens vi mindsker vores behov for naturgas. Og så skal vi afsøge mulighederne for midlertidigt at finde alternativer til den russiske gas, vi importerer i dag.

Vi bør skære ned på ligegyldigt papirnusseri og speede op på myndighedsbehandlingen. Det offentlige må ikke stå unødigt i vejen.

Carsten Kissmeyer, MF og energi- og forsyningsordfører, Venstre

Der er eksempelvis et stort og nærliggende potentiale i, at vi skruer op for produktionen af klimavenlig biogas og skaber bedre rammevilkår for brugen af den. Vi bør også kigge på, hvordan vi i langt højere grad udfaser brugen af naturgas i husholdninger og virksomhederne eksempelvis ved at forbedre tilskudsmulighederne til varmepumper og en fortsat udrulning af fjernvarme.

Det er også nødvendigt, at vi undersøger mulighederne for at erstatte russisk gas med gas fra Nordsøen. Kan vi hurtigst muligt få færdiggjort Baltic Pipe, vil en stor del af dansk gasforbrug potentielt kunne flyttes væk fra den russiske gas. Læg dertil en fremskyndelse af Tyra-feltet, og så står vi med stærke kort på hånden i forhold til kraftigt at reducere vores gasimport fra Rusland.

Mindre papirnusseri, mere grøn omstilling

På længere sigt skal vi blive mere end selvforsynende med vedvarende energikilder, så vi kan leve op til de grønne målsætninger, vi er stolte af. Det betyder også, at vi skal tage beslutninger nu.

Vi er klar på at se på mulighederne for, at grønne investeringer i sol- og vindprojekter fremrykkes og flere planlægges. Industrien skal elektrificeres. Produktion og anvendelse af Power-to-X-brændsler skal udbredes. Og energieffektiviteten skal styrkes eksempelvis ved energirenovering af bygninger.

Alt sammen noget vi i forvejen er godt i gang med implementere i Danmark. Men vi skal have mere af det, og det skal gå endnu hurtigere. Det kræver også, at vi tør slippe det bureaukratiske jerntag. Vi bør skære ned på ligegyldigt papirnusseri og speede op på myndighedsbehandlingen. Det offentlige må ikke stå unødigt i vejen for projekter, der gavner den grønne omstilling.

I fremtiden skal Danmarks energiforsyning være grøn, sikker og stabil. Det mente Venstre allerede før krigen i Ukraine. Men Putins invasion af Ukraine sætter en stor, tyk streg under, at den grønne omstilling og sikkerhedspolitik skal gå hånd i hånd.

Venstre vil fortsat arbejde benhårdt for, at Danmarks fremtidige energiforsyning bliver grøn og vedvarende – til gavn for vores sikkerhed og vores klima.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Kissmeyer

Fhv. MF (V), borgmester i kast-Brande Kommune og regionsrådsmedlem, Region Midtjylland
cand.oecon. (Aarhus Uni.), pædagogikum

0:000:00