Debat

Byggerådgiver: Midt i hovedstadens boligkrise efterlader kommunens regler tomme lokaler

I lyset af, at hovedstadsområdet i fremtiden vil mangle 60.000 boliger, er det frustrerende, at kommunalplanen spænder ben for at omdanne tomme lokaler til boliger, skriver Martin Daniel Nielsen.

En kunde har fået afslag på at genoprette lejligheder, hvor enkelte erhvervslejemål, nu ønskes tilbageført til bolig.
Årsagen? Mangel på plads til ekstra cykelparkering. Det er på grund af for høje krav til blandt andet cykelparkering, skriver Martin Daniel Nielsen.
En kunde har fået afslag på at genoprette lejligheder, hvor enkelte erhvervslejemål, nu ønskes tilbageført til bolig. Årsagen? Mangel på plads til ekstra cykelparkering. Det er på grund af for høje krav til blandt andet cykelparkering, skriver Martin Daniel Nielsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens overborgmester Sofie Hæstorp Andersen rejser landet rundt og proklamerer behovet for øget byggeri, er virkeligheden en anden.

Uudnyttede erhvervslejemål og tomme loftrum står urørte, og der er ingen tegn på, at de vil blive omdannet til boliger i den nærmeste fremtid.

Vores kunder står med dårligt udnyttede ejendomme og tomme kvadratmeter, som blot venter på at blive omdannet til boliger, men som ikke bliver realiseret.

Martin Daniel Nielsen
Partner hos Peter Jahn & Partnere

Til stor frustration for os som tekniske rådgivere og for vores kunder, der gentagne gange møder afslag, når de søger tilladelser til at reetablere eller transformere eksisterende kvadratmeter til overkommelige lejligheder.

I efteråret var der dog lys for enden af tunnelen, da kommunen på et dialogmøde lagde op til en mere positiv tilgang til ansøgninger om reetablering af boliger i fremtiden. Desværre viste det sig, at håbet blev kortvarigt, for der mangler fortsat handling bag ordene.

Realiteten er nemlig stadig, at flere af vores kunder står med dårligt udnyttede ejendomme og tomme kvadratmeter, som blot venter på at blive omdannet til boliger, men som ikke bliver realiseret på grund af krav, der helt tydeligt prioriterer nybyg.

Afslag på grund af cykelparkering

Hos Peter Jahn & Partnere har vi flere konkrete eksempler på sager, hvor reglerne synes at være mere en hindring end en hjælp.

Vi har lige nu en kunde, der har fået afslag på at genoprette lejligheder i en række lejemål i en beboelsesejendom, hvori enkelte lejemål tidligere er blevet omdannet til erhverv, men som nu ønskes tilbageført til bolig.

Årsagen? Mangel på plads til ekstra cykelparkering og fælles opholdsarealer.

Ifølge kommuneplanen skal der ved tilbageførelsen etableres plads til fire cykler per 100 kvadratmeter, hvoraf 50 procent skal være overdækket.

Men kan det virkelig være rigtigt, at manglen på ekstra cykelparkering, overdækkede skure eller store grønne fællesarealer skal forhindre udnyttelsen af bygningspotentialet?

Kan det være rigtigt, at den eneste måde, man reelt kan skaffe sig tilladelse på i dag, er ved at pålægge de eksisterende beboere yderligere udgifter, som de ikke har bedt om?

Læs også

Ude af trit med virkeligheden

Misforstå mig ikke. Vi ønsker for alt i verden at overholde alle sikkerhedskrav, og vi forstår vigtigheden af tilstrækkelig plads og faciliteter i de renoverede taglejligheder.

I min optik er der i flere tilfælde tale om unødvendige og urealistiske krav om udvidelse af eksisterende gårdrum.

Martin Daniel Nielsen
Partner hos Peter Jahn & Partnere

Men i min optik er der i flere tilfælde tale om unødvendige og urealistiske krav om udvidelse af eksisterende gårdrum og etablering af større friarealer, som jeg ikke mener, har hold i virkeligheden.

Derudover forstår jeg ikke, hvorfor man ønsker at udvide friarealer til ophold inden for ejendommens 'fire vægge', når Københavns Kommune allerede - og med stor succes - prioriterer dyrkningen af friarealer og grønne områder i byrummet som en del af sin kulturmæssige markedsføring.

Jeg mener ikke, at en "one-size-fits-all" tilgang er den rette vej at gå.

Jeg tror, at København ville have gavn af en mere fleksibel tilgang med fokus på individuelle sager og eksisterende ejendomme.

Og hvis ikke vi ændrer kurs nu, risikerer vi at gå glip af en unik mulighed for at imødekomme boligmanglen og samtidig skabe økonomisk overkommelige og bæredygtige løsninger, der faktisk adresserer boligkrisen.

Men det kræver, at kommunen vågner op, handler og holder fast i sine løfter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00