Debat

Borgmestre i København og Malmø: Lad os nu få gang i atomkraften fra Barsebäck

Atomkraft kan blive en stabil og klimavenlig løsning på vores forsyningsproblemer. Derfor skal vi genetablere Barsebäck som atomkraftværk, skriver borgmester i København Jens-Kristian Lütken (V) og Malmøs overviceborgmester Roko Kursar (L).

Et atomkraftværk i Barsebäck vil sikre CO2-neutral strøm til københavnerne, malmøbeboer og resten af befolkningen i Øresundsregionen og bidrage til en efterspurgt forsyningssikkerhed, skriver Jens-Kristian Lütken (V) og Roko Kursar (L).
Et atomkraftværk i Barsebäck vil sikre CO2-neutral strøm til københavnerne, malmøbeboer og resten af befolkningen i Øresundsregionen og bidrage til en efterspurgt forsyningssikkerhed, skriver Jens-Kristian Lütken (V) og Roko Kursar (L).Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jens-Kristian Lütken
Roko Kursar
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den svenske regering har meldt ud, at de gerne vil have mere atomkraft for selv at kunne producere den el, de har brug for.  

De har derfor sat gang i arbejdet for at få bygget flere reaktorer, og Barsebäck optræder på den svenske regerings liste over de otte mest oplagte steder at placere reaktorerne. Det er rigtig gode nyheder for både København, Malmø og hele Øresundsregionen.  

På begge sider af Øresund har vi oplevet, at elpriserne er på himmelflugt, regningerne mangedobles, pengene bliver knappe, og usikkerheden bliver større. Som samfund og forbruger sparer vi, hvor vi kan - vi skruer ned for lyset og varmen, vi slukker for saunaer i svømmehallerne, og vi holder skøjtebanerne lukkede.

Der er en risiko for sorte huller i strømforsyningen, hvis vi ikke selv kan producere nok energi. Uvisheden og de stigende omkostninger nager, for vi ved ikke, hvor længe det bliver ved. Det kalder på både kort- og langsigtede løsninger.

Sikker og stabil energikilde

Der er bred enighed om, at afhængigheden af russisk gas skal ophøre, men det stiller samtidig store krav til energiproduktionen. Vi kan ikke nøjes med at satse på vedvarende energiløsninger som vind- og solenergi. Vi kan måske med tiden få vores strømforbrug dækket den vej, men det kniber gevaldigt med varmeforbruget.  

På sigt kan atomkraft medvirke til en stabilisering af energipriserne og ikke mindst gøre os uafhængige af Putins gas.  

Jens-Kristian Lütken (V) og Roko Kursar (L)
Hhv. borgmester i København og overviceborgmester i Malmø

Her kommer en svensk satsning på atomkraft og en naturlig placering af reaktorer i Barsebäck på banen. Atomkraftværker producerer både el og varme. En retablering af atomkraft i Barsebäck kan vare en klimaeffektiv løsning på et alarmerende problem.  

Lad os starte med at slå fast, at atomkraft er en sikker og stabil energikilde. Atomkraft udleder ingen CO2 og bidrager altså ikke til klimaforandringerne. Det er på den måde en ren energikilde, der vil sikre CO2-neutral strøm til københavnerne, malmøbeboer og resten af befolkningen i Øresundsregionen og bidrage til en efterspurgt forsyningssikkerhed.

Mange – særligt i den ældre generation – forbinder imidlertid atomkraft med ulykken i Tjernobyl i 1986. Verden er dog en ganske anden i dag. Der er sket en enorm teknologisk udvikling i løbet af de seneste 40 år, der betyder, at det er en helt anden sikkerhed og andre produktionsmetoder på atomkraftværker i dag.  

Læs også

Der er desuden nye former for atomkraft på vej med højere sikkerhed, og som kan bruge affaldet fra fortidens atomkraftværker som brændsel. Der er SMR, Small Modular Reactors, med den fordel, at de er mere fleksible og bruger mindre plads, og samtidig er leverings- og planlægningsevnerne lige så gode som ved de “almindelige” atomkraftværker.  

SMR findes allerede andre steder i verdenen. En mulighed er også at koordinere atomkraft, vind- og solenergi – noget som tidligere er forslået i området, hvor Barsebäck ligger. Vi anerkender, at følelserne til stadighed er meget markante på området, men netop derfor er det vigtigt at udbrede kendskabet til atomkraft som den grønne, sikre og stabile energikilde, det er.  

Lad os nu se fordomsfrit på atomkraft

Sverige har stor erfaring med energiforsyning fra atomkraft. En retablering af Barsebäck giver rigtig god mening, fordi der allerede er miljøgodkendelse til atomkraft, og kommunen har ydermere en positiv indstilling til at drive atomkraft i området. Et muligt værk kan derfor hurtigere blive etableret.  

Vi har ikke råd til at ignorere de løsninger, som findes på klimakrisen, og her står atomkraft og blinker, alt imens temperaturen og verdenshavene stiger. 

Jens-Kristian Lütken (V) og Roko Kursar (L)
Hhv. borgmester i København og overviceborgmester i Malmø

Den aktuelle debat viser behovet for at se meget mere fordomsfrit og faktabaseret på atomkraft. På sigt kan atomkraft medvirke til en stabilisering af energipriserne og ikke mindst gøre os uafhængige af Putins gas.  

Det har den yngre generation i den grad forstået. Måske fordi de unge er opvokset med klimakrisen som et livsvilkår. Vi ved, at vi ikke har råd til at ignorere de løsninger, som findes på klimakrisen, og her står atomkraft og blinker, alt imens temperaturen og verdenshavene stiger.  

Hvis det er muligt at bruge området ved Barsebäck til atomkraft med nye, moderne reaktorer og anden fossilfri energiproduktion, kan det netop bidrage til den afgørende forsyningssikkerhed, vi har brug for i vores region – ikke bare i Sydsverige, men også på den anden side af Øresund i Danmark og i København.  

Beslutningen om hvad der skal ske med Barsebäck tages i Sverige. Samtidigt synes vi, det er god stil at høre vores holdning fra begge sider af sundet i vores fælles region. Herfra er der opbakning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens-Kristian Lütken

Beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, landsformand, Europabevægelsen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2015)

Roko Kursar

Vice overborgmester (L), Malmø Kommune
Bachelor i historie

0:000:00