Debat

Eksperter i sygepleje: Udflytning af kandidatuddannelse er gambling med kvaliteten

Der er behov for sygeplejersker med akademiske kompetencer for at matche den stigende kompleksitet i sundhedsvæsenet. Det modsatte vil ske med udflytningen af kandidatuddannelsen i sygepleje til RUC, skriver forskere i sygepleje.

En udflytning af kandidatuddannelsen i sygeplejevidenskaben til RUC er en&nbsp;slem forringelse og ærgerligt resultat af politiske kampe, skriver eksperter i sygepleje.&nbsp;&nbsp;<br><br>
En udflytning af kandidatuddannelsen i sygeplejevidenskaben til RUC er en slem forringelse og ærgerligt resultat af politiske kampe, skriver eksperter i sygepleje.  

Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I forbindelse med regeringens udspil om, at universiteterne skal lukke eller flytte fem til ti procent af studiepladserne, har Århus Universitet planer om at lukke kandidatuddannelsen i sygepleje (cand. cur.) i Emdrup.

Afsendere

Indlægget er skrevet af:

Hovedforfatter:

  • Connie Berthelsen, sygeplejerske, cand. cur., ph.d., lektor i klinisk sygepleje, Sjællands Universitetshospital og Syddansk Universitet

På vegne af:

  • Elizabeth Rosted, sygeplejerske, cand.cur., ph.d., lektor i onkologisk sygepleje og specialiseret palliation, Sjællands Universitetshospital og Syddansk Universitet
  • Lotte Helmark, sygeplejerske, MPH, ph.d.-studerende, Sjællands Universitetshospital og Syddansk Universitet
  • Mette Kjerholt, sygeplejerske, cand. cur., MLP, ph.d., forskningsleder, Sjællands Universitetshospital
  • Stine Thestrup Hansen, sygeplejerske, cand. cur., ph.d., postdoc, Sjællands Universitetshospital og Syddansk Universitet
  • Thora Grothe Thomsen, sygeplejerske, cand. mag., ph.d., lektor i sygepleje med særligt fokus på brugerinddragelse, Sjællands Universitetshospital og Syddansk Universitet
  • Janet Froulund Jensen, sygeplejerske, cand. scient. san., ph.d., postdoc, Holbæk sygehus og Syddansk Universitet.
  • Ingrid Andersen, sygeplejerske, cand. cur, ph.d., postdoc, Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse og Syddansk Universitet
  • Gitte Bunkenborg, sygeplejerske, MPH. Ph.d., lektor i klinisk sygepleje, Holbæk sygehus og Syddansk Universitet,

Uddannelsen er den eneste på Sjælland, hvor det fulde fokus er rettet mod sygeplejevidenskab med forskningsmæssig viden og kompetencer til at styrke udviklingen af sygeplejen til patienterne i både primær og sekundær sektor – og ikke mindst på tværs af sektorerne.

Der er derfor behov for sygeplejersker med akademiske kompetencer for at matche udviklingen og den stigende kompleksitet i sundhedsvæsenet. Kandidatuddannelsen i sygepleje på Campus Emdrup videreuddanner 75 sygeplejersker om året, og er særdeles eftertragtet blandt sygeplejersker fra Sjælland, hvilket også de høje adgangskrav viser.

RUC kan og skal ikke løfte opgaven

I kølvandet på planen fra Århus Universitet om at lukke kandidatuddannelsen i sygepleje i Emdrup, melder Roskilde Universitets Center (RUC) ud, at de i samarbejde med dekanatet på Århus Universitet og Region Sjælland har yderligere planer om at flytte kandidatuddannelsen i sygepleje til RUC.

Man skulle tro, at det var en god løsning, da kandidatuddannelsen i sygepleje på den måde får en mulighed for at bestå på Sjælland. Men det er langt fra en god løsning.

Man skulle tro, at det var en god løsning, da kandidatuddannelsen i sygepleje på den måde får en mulighed for at bestå på Sjælland. Men det er langt fra en god løsning

Connie Berthelsen m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks

RUC’s rektor giver i et læserbrev i Sjællandske Medier samt på sociale medier udtryk for ”nye kandidatuddannelser skal gøre universitetet mere nærværende og nyttigt i hele Region Sjælland”, og her nævnes kandidatuddannelsen i sygepleje som et vigtigt eksempel.

Der eksisterer ikke et klinisk forskningsmiljø på RUC, som er nødvendigt for at praktisere klinisk forskningsrelevant undervisning. Det var også medvirkende til, at planerne om et etablere en lægeuddannelse på RUC mislykkedes i 2018, og at man nu har etableret lægeuddannelsen i Region Sjælland i samarbejde med Københavns Universitet.

Nu er turen så kommet til at eksperimentere med, om sygeplejevidenskaben kan gøre RUC mere attraktiv som studiested i Region Sjælland, og dette på trods af, at man på Region Sjællands hospitaler gennem de sidste 10 år er lykkedes med at udvikle og understøtte spirende forskningsmiljøer på hospitalerne - primært i et meget frugtbart samarbejde med Syddansk Universitet.

Gambling med sygeplejen 

Nu lader det til, at man er villig til at gamble med sygeplejerskernes kandidatuddannelse i København for at få ro på de indre hensynslinjer i Region Sjælland, ved at placere den på et universitet uden klinisk sygeplejeforskning.

RUC er fænomenale til det de kan, og deres kandidatuddannelser bidrager til vigtig forskning i læring, kommunikation og teoretisk sundhedsfremme.

Nu lader det til, at man er villig til at gamble med sygeplejerskernes kandidatuddannelse i København for at få ro på de indre hensynslinjer i Region Sjælland

Connie Berthelsen m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks

Placeres kandidatuddannelsen i sygepleje på RUC, er vi er bange for, at det kan få store konsekvenser for sygeplejen til patienterne, idet forskning i udvikling af sygeplejen bliver teoretisk funderet fremfor klinisk evidensbaseret.

Samtidig vil den være totalt frakoblet alle andre kliniske forskningsområder med den konsekvens, at tværfaglig forskning i praksis kompromitteres. Hvis uddannelsen flyttes til RUC får vi svært ved at se, hvordan vi på dette grundlag skal kunne anbefale uddannelsen til sygeplejerskerne i Region Sjælland.

Lad beslutningen være i sygeplejerskernes favør

Vi sender derfor en stærk appel til dekanatet på Århus Universitet og politikerne i Region Sjælland om at genoverveje deres planer om at sænke kvaliteten af sygeplejerskernes akademiske videreuddannelse, ved enten at lukke eller flytte kandidatuddannelsen i sygepleje til RUC.

For en gangs skyld ville det være prisværdigt om sygeplejerskerne ikke var skydeskive for politiske kampe

Connie Berthelsen m.fl.
Se alle afsendere i indlæggets faktaboks

Vi beder dem tænke over, hvor meget mere sygeplejerskerne skal stå for skud og udsættes for kontinuerlige nedskæringer og forringelser af både uddannelsesmiljøer og –muligheder.

Århus Universitet melder ud, at det ikke er med deres gode vilje, at uddannelsen skal lukkes ned – dog vil det få meget store konsekvenser for kvaliteten og karakteren af evidensen og akademiseringen af sygeplejerskerne – og valget er vel i bund og grund deres?

For en gangs skyld ville det være prisværdigt om sygeplejerskerne ikke var skydeskive for politiske kampe.

Så vores appel til Region Sjælland og til Århus Universitet er også, at de lader deres beslutninger komme sygeplejerskerne til gode, for en gangs skyld, og bibeholde kandidatuddannelsen i sygepleje, hvor den kan udvikle stærke, dygtige, kompetente og velreflekterede sygeplejersker til gavn for patienter, pårørende og borgere - nemlig på Campus Emdrup i København med et solidt sundhedsvidenskabeligt fundament.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00