Debat

Nordjyde i København til Morten Reimar: Hovedstaden er blevet overprioriteret på bekostning af provinsen

Man kan ikke både brokke sig over luftforurening og mistrivsel i hovedstaden og samtidig opponere mod udflytning af uddannelser og arbejdspladser. Faktum er, at udflytning kunne være en løsning på Københavns udfordringer, skriver Carl Buch Højbjerg.

Ser man på de problemer, som Morten Reimar går igennem, kan de nærmest alle sammen spores tilbage til den kendsgerning, at København på grund af sin status som hovedstad, er blevet op- og overprioriteret af skiftende magthavere på bekostning af provinsen og landdistrikterne, skriver Carl Buch Højbjerg.
Ser man på de problemer, som Morten Reimar går igennem, kan de nærmest alle sammen spores tilbage til den kendsgerning, at København på grund af sin status som hovedstad, er blevet op- og overprioriteret af skiftende magthavere på bekostning af provinsen og landdistrikterne, skriver Carl Buch Højbjerg.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg læser næsten altid Morten Reimars analyser med stor glæde. De er kendetegnet ved en håndfasthed og skarphed, som er en mangelvare i nutidens politiske analyser, som mest baserer sig på journalistisk gætværk.

Derfor blev jeg også svært skuffet, da jeg i Altinget 13. november læste hans geografipolitiske indlæg med overskriften ”Politikerne svigter hovedstaden”.

Kort fortalt er indlæggets hovedpointe, at København har større problemer end nogen anden landsdel – konkret mistrivsel, luftforurening og butiksdød.

Kommentaren var interessant, men manglede at stille det simple spørgsmål om, hvorfor hovedstaden tilsyneladende har så store problemer?

Svaret på det spørgsmål kan koges ned til titlen på DJ Khaleds ikoniske album fra 2013: ”Suffering from Succes”.

Skal vi have de ældre og mindre hip-hop-vante generationer med, kunne man også parafrasere LO-formand Thomas Nielsens berømte ord og sige, at København har ”sejret ad helvede til”.

Trængsel skaber mere forurening

Ser man på de problemer, som Morten Reimar går igennem, kan de nemlig nærmest alle sammen spores tilbage til den kendsgerning, at København på grund af sin status som hovedstad, er blevet op- og overprioriteret af skiftende magthavere på bekostning af provinsen og landdistrikterne.

Mere trængsel giver blandt andet mere forurening og sender huslejepriser på himmelflugt. Begge ting sætter et markant negativt aftryk på trivslen 

Carl Buch Højbjerg
Statskundskabsstuderende

Det betyder kort sagt, at der er kommet mere trængsel i København, end hvad byen naturligt ellers havde oppebragt.

Mere trængsel giver blandt andet mere forurening og sender huslejepriser på himmelflugt.

Begge ting sætter et markant negativt aftryk på trivslen.

Som næsten færdiguddannet statskundskabsstuderende bor jeg selv i København.

Det er magtens centrum, med alt hvad der hører til af lovgivningsarbejde, centraladministration og lobbyisme.

Hvis ikke alt det lå i København, kunne jeg aldrig i mit liv finde på at flytte dertil. Det samme gør sig højst sandsynligt gældende for mange andre.

Hvis vores hovedstad i morgen var Fredericia, tvivler jeg i hvert fald på, at Altinget ville ligge på sin nuværende adresse, et stenkast fra Slotsholmen, i meget mere end en uges tid.

Selvfølgelig skal der udflyttes

Jeg kommer selv fra en lille landsby i Nordjylland – og samtidig den storkreds, hvor mandaterne er billigst til salg rent valgteknisk.

Oppe i universets centrum – Nordjylland – er det slet ikke et politisk stridsmål, om der skal udflyttes fra København. Selvfølgelig skal der det.

Mange årtiers effektiviseringer og centraliseringer har betydet, der er forsvundet kompetencer og arbejdspladser i Nordjylland, mens institutionerne i København har fået lov til at bestå eller ligefrem er blevet udbygget.

Derfor taler man da heller ikke om udflytning, når der åbnes en uddannelse i Hirtshals eller Frederikshavn. For dem er det jo indflytning.

Læs også

Øget spredning lokker flere fra København

Det er fuldstændig rigtigt, at der er enorme udfordringer i København.

Det smukke er bare i dette henseende, at den politik, som de landdistriktsglade politikere foreslår, jo netop også vil hjælpe i hovedstaden.

Får vi tingene spredt mere ud over landet, vil flere flytte fra København og derhen, hvor man rigtig gerne vil have tilflyttere

Carl Buch Højbjerg
Statskundskabsstuderende

De politikere, som vil nedprioritere og udflytte enheder fra København, er netop de politikere, som ikke svigter København.

Får vi tingene spredt mere ud over landet, vil flere flytte fra København og derhen, hvor man rigtig gerne vil have tilflyttere.

Det vil hjælpe på luftforureningen og huslejepriserne samt forbedre trivslen.

Samtidig ville det vække glæde i resten af landet.

Københavnske sognerådspolitikere som Jan E. Jørgensen, og Ole Birk Olesen vil gøre de problemer, Morten Reimar nævner umådeligt værre, hvis de fik magt, som de har agt.

Butiksdød i København er cherrypicking

At der skulle være størst problemer med butiksdød i netop København, er i øvrigt statistisk cherry picking.

Naturligvis er den relative andel af lukkede butikker større i København. Men der har man også rigtig mange butikker at tage af.

Naturligvis er den relative andel af lukkede butikker større i København. Men der har man også rigtig mange butikker at tage af

Carl Buch Højbjerg
Statskundskabsstuderende

Når Købmanden lukker i Arentsminde og bliver lavet om til en genbrugsbutik, så er antallet af butikker i princippet det samme.

Når en kiosk i København på en gade med tre andre kiosker lukker, så falder antallet af butikker i princippet med 25%.

Det er ikke forkert.

Sandheden er bare, at Arentsminde har et langt større problem med butiksdød, end den hypotetiske gade i København har.

Man kan ikke både brokke sig over luftforurening og mistrivsel og samtidig over udflytning af uddannelser og arbejdspladser.

For sagen er jo den, at udflytningen (eller indflytningen) ville hjælpe på problemerne.

Den politik, der er god på gården i Nordjylland, er også god i salonen i København – der er faktisk ikke nogen, der bliver svigtet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Reimar

Selvstændig kommunikationsrådgiver, Reimars Bureau, fhv. rådgiver i Venstre og Radikale
journalist (DMJX 2017)

0:000:00