Om  
Michael Juul Sørensen
Leif Lønsmann

Mindeord om fhv. radiovært og K-kommunalpolitiker Michael Juul Sørensen

Tidligere radiodirektør i DR Leif Lønsmann skriver mindeord om fhv. radiovært og medlem af Frederiksberg Kommunalbestyrelse, Michael Juul Sørensen, der er død, 74 år. "Gennem årtier leverede han en enestående indsats for radioen og dens lyttere."

Konturløst. Smagløst. Harmløst. Kønsløst. Underlødigt. Uforpligtende. Tyktflydende radiofonisk sirupmasse. Et vatteret slumretæppe af uforpligtende muzak.

Bølgerne gik højt i den interne debat i DR i 1979. P3 havde netop indført en ny morgenflade, hvor morgenduelige studieværter fulgte lytterne på vej til en ny dag med god musik og stemning imellem nyhederne.

Nogle af kanalens nyhedsjournalister mente, at der var tale om et bevidstløst musiktapet og "sødsuppesabotage" mod den seriøse nyhedsformidling: ”Her sidder man og forsøger at lave vedkommende journalistik, men bestandigt afbrydes man af lalleglade studieværter, der lader lytterne lide under et bevidstløst udvalg af muzak”.

En af de morgenduelige værter var Michael Juul Sørensen, som med sin veloplagte stil, gode radiostemme og naturlige smittende livsglæde hurtigt opnåede tilnavnet ”Hele Nationens Vækkeur”. Michael Juul Sørensen havde et særligt godt øje - eller øre - til sangerinden Grethe Ingmann, og der gik næppe en dag, uden at han præsenterede en sang med netop hende. Tit i form af hendes morgenglade hit ”Sig Godmorgen”.

En fortørnet nyhedsjournalist fra DRs Odense-redaktion mente, at der måtte være tale om, at morgenværterne legede blindebuk mellem pladehylderne i Radiohusets pladesamling, kendt som ”Dískoteket”. Men undrede sig over den statistiske afvigelse i, at ”blindebuk”-udvælgelsen ramte Grethe Ingmann på daglig basis. Han mente, at de mange Ingmann-sange måtte bero på en særlig personlig alliance mellem Grethe Ingmann og Michael Juul Sørensen.

Michael Juul Sørensen tog til genmæle. ”Et så lydeligt klask i boghvedegrøden får man naturligvis ikke sidde overhørigt”, skrev han i DRs interne medarbejderblad DRåben. Han havde ikke noget imod at være en af de ”morgenduelige reol-aber”, som tillod sig at gøre lytterne glade, også selvom mavesure nyhedsjournalister fik endnu mere sur mave. ”P3 sender radio til lytterne, og ikke til DRs selvhøjtidelige nyhedsjournalister”, slog han fast. ”Der skal være plads til disco, viser, pop, rock, violiner, jazz, hopsa, beat, latin og folk. Ikke kun pædagoglilla bongofeminisme eller følelseskølhalet socialrådgiverrock. P3s morgenflade er ikke et underlødigt musiktapet, hvorpå de intellektuelle journalister kan hænge egne guldindvirkede husflidarbejder”.

Kritikken af, at han altid spillede Grethe Ingmann, og at det måtte bero på en særlig personlig alliance mellem ham og Grethe Ingmann, parerede han med et afvæbnende overskud: ”Dét er en god idé! En sådan alliance vil jeg med glæde foreslå Grethe Ingmann”.

Michael Juul Sørensen havde en charmerende, ægte, ærlig, smittende begejstring, som var hans bedste værn mod de bekymredes modstand mod ægte, ærlig, smittende begejstring. Gennem årtier leverede han en enestående indsats for radioen og dens lyttere. Det tjener hans ære, at han ikke lod sig slå ud af "den gode smags vogtere".

Michael døde den 3. februar 2023. Hvis Himlen har en radiostation, håber jeg, at Sankt Peter byder den nye indflytter velkommen med en mikrofon, en stak plader og en solid morgenflade. Så kan han jo ved samme lejlighed indgå den foreslåede alliance med Grethe Ingmann om at starte hver dag med hendes ”Sig Godmorgen" ...

Michael Juul Sørensen bisættes fra Frederiksberg Kirke fredag 17. februar klokken 13.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Juul Sørensen

Fhv. radiovært og kommunalbestyrelsesmedlem (K), Frederiksberg

Leif Lønsmann

Fhv. radiodirektør og chef for Koncerthuset, DR

0:000:00