Mobning og overfusninger: 20 tidligere ansatte står frem med hård kritik af prisvindende ngo-chef

En lang række tidligere ansatte og bestyrelsesmedlemmer fortæller i en fælleserklæring om årelange arbejdsmiljøproblemer og "et enormt konfliktniveau" forårsaget af ledelsen i organisationen Liva, der hjælper kvinder ud af prostitution. Liva-ledelse afviser kritikken. 

Flora Ghosh modtog Tine Bryld-prisen i 2013. Siden er hun i flere omgange blevet beskyldt for "grotesk dårlig ledelse", og for at skabe et problematisk arbejdsmiljø i organisationen Liva, som hun har stiftet og er direktør for. 
Flora Ghosh modtog Tine Bryld-prisen i 2013. Siden er hun i flere omgange blevet beskyldt for "grotesk dårlig ledelse", og for at skabe et problematisk arbejdsmiljø i organisationen Liva, som hun har stiftet og er direktør for. Foto: Christian Lilliendahl / Scanpix
Rasmus Dahl LøppenthinSøren Dahl

En stribe tidligere nøglepersoner i Liva kritiserer i en fælleserklæring nu åbent arbejdsmiljøet i den sociale ngo, som ifølge dem er præget af en hverdag med "mobning og nedværdigende behandling".

Det sker i kølvandet på flere episoder, hvor foreningens prisvindende stifter Flora Ghosh' har været i mediernes søgelys på grund af beskyldninger om "grotesk dårlig ledelse". 

Organisationen har i årevis modtaget millionbevillinger fra fonde og staten, ligesom Flora Ghosh fik den prestigefyldte Tine Bryld-pris i 2013. 

De i alt 20 tidligere ansatte og to forhenværende bestyrelsesmedlemmer bag den nye erklæring har hidtil ikke turdet stille sig frem med navn af frygt for repressalier. 

Men nu har de fået nok. 

“Verbale angreb, irettesættelser og overfusninger af medarbejdere er foregået i andres påhør. Det har været ubehageligt, nedværdigende og krænkende, både for den person, det gik ud over, og for de kollegaer, bestyrelsesmedlemmer og brugere, der har overværet det,” skriver de i erklæringen. 

Ifølge de tidligere ansatte og bestyrelsesmedlemmer har arbejdsmiljøproblemerne både præget Liva Shelter, der er et krisecenter for voldsramte kvinder, og Liva Rehab, der hjælper kvinder ud af prostitution. 

En af underskriverne er det tidligere folketingsmedlem for Venstre, Marion Pedersen. Hun sad i en årrække i Livas bestyrelse.

"Det er på tide, at omverdenen indser, hvor alvorlig situationen er i Liva," siger hun.

Udover de 22 tidligere medarbejdere og bestyrelsesmedlemmer, der nu står frem med navn, bakker yderligere 20 tidligere medarbejdere op om erklæringen.

De har dog valgt at forblive anonyme, da de frygter reaktionen fra direktør Flora Ghosh og forperson Trine Grünberger. 

Liva-ledelsen har læst erklæringen, og den gør indtryk på forperson Trine Grünberger.

“Jeg er ked af, at der er så mange tidligere ansatte, der så lang tid efter er så berørt af det,” siger hun og fortsætter.

"Der er ikke nogen arbejdspladser, der ønsker et dårligt arbejdsmiljø, og det gør Liva bestemt heller ikke." 

Læs også

Forsker: Tyder på dybt problematisk arbejdsmiljø

Gruppen bag erklæringen beretter, at Livas arbejde i årevis er blevet hæmmet af et betændt arbejdsmiljø.  

Samtidig fremgår det, at direktør Flora Ghosh forsøgte at spille de ansatte ud mod hinanden. 

“Vi har oplevet nedsættende bemærkninger om kollegers faglige kvalifikationer bag deres ryg og udfritning af kolleger om andre kolleger,” skriver de. 

Arbejdsmiljøet har gennem årene fået ansatte på stribe til at gå ned med flaget. 

“Mange medarbejdere er brudt sammen på arbejdspladsen og efterfølgende sygemeldt. Vi har oplevet at have ondt i maven over at gå på arbejde, da vi aldrig vidste, hvad vi mødte ind til, eller hvis tur det var til at blive udstillet,” lyder det i erklæringen. 

Paul Conway, arbejdsmiljøforsker og lektor ved Institut For Psykologi på Københavns Universitet, har læst fælleserklæringen.

Han mener, at den giver udtryk for, at Liva døjer med en række problemer. 

“Ud fra det, medarbejderne siger, tyder meget på, at der er tale om en organisation, der har været præget af mobning, manipulation og et på mange måder dybt problematisk arbejdsmiljø.”  

"I dette tilfælde, hvor der har været store udskiftninger af personale i flere omgange, peger pilen på ledelsen som den altoverskyggende årsag til de problemer, der har præget organisationen,"

Paul Conway, arbejdsmiljøforsker, Københavns Universitet

"Jeg er rystet"

Det er langt fra første gang, at der er fokus på arbejdsmiljøet i Liva.

Altinget beskrev i februar, at whistleblowere i 2022 har advaret Arbejdstilsynet om “grotesk dårlig ledelse” i Liva.

Altinget beskrev samtidig, at en stribe nøglemedarbejdere havde forladt organisationen efter meget korte ansættelsesforløb. 

Sagen opstod blot to år efter, at direktør Flora Ghosh og daværende vicedirektør Trine Grünberger blev fyret i december 2019. Efterfølgende kom det frem i offentligheden, at Liva i månedsvis havde kæmpet med sygemeldinger og mistrivsel blandt de ansatte. 

Læs også

Alligevel valgte Livas medlemmer at vælte bestyrelsen på en generalforsamling i januar 2020. Flora Ghosh og Trine Grünberger blev kort efter genansat. 

Sagen fik stort set samtlige nøglemedarbejdere til at forlade organisationen.  

Dengang turde de ikke stå frem i offentligheden med navn. Men det gør de nu. 

“Jeg er rystet over, at det her fortsætter,” siger Gitte Oberg, som var med til at starte Livas krisecenter i 2018. 

Hun forlod organisationen i starten af 2020 på grund af det dårlige arbejdsmiljø.

“Flora skabte hele tiden uro og usikkerhed, så der opstod et højt konfliktniveau mellem hende og personalet. Det var utrolig svært, og vi brugte meget energi på, at det ikke påvirkede kvinder og børn i krisecentret,” siger Gitte Oberg, som i dag sidder i et andet job i den frivillige, sociale sektor. 

Medarbejderflugt og sygemeldinger  

Det er ikke kun medarbejdere, som var kollegaer med Gitte Oberg, der står bag erklæringen. Gruppen repræsenterer ansatte, der har været i Liva fra 2011 og frem til slutningen af 2021. 

Den, som senest har forladt Liva, er Marie Louise Ibbo. Hun har årelang ledelseserfaring fra den kommunale sektor og blev ansat som chef for Livas krisecenter i december 2020. Hun forlod allerede organisationen igen i slutningen af 2021. 

Hun nikker genkendende til Gitte Obergs beskrivelser. 

“Det var utrolig vanskeligt at være på en arbejdsplads, hvor direktøren skabte så mange konflikter,” siger Marie Louise Ibbo. 

Den tidligere Liva-chef fortæller, at hun har tøvet med at stå frem med navn. 

"Jeg har været i tvivl om, om jeg skulle underskrive erklæringen. Ikke fordi der ikke er problemer med arbejdsmiljøet, for det er der i den grad. Men når jeg er den eneste, som står frem fra min tid i organisationen, kan det give det indtryk, at der er ryddet op, og jeg bare er ene om at være utilfreds," siger Marie Louise Ibbo og fortsætter.

"Jeg ved, at rigtig mange af mine tidligere kollegaer bakker op om erklæringen. Derfor har jeg valgt at stå frem for at markere, at der stadig er problemer med det psykiske arbejdsmiljø i Liva," tilføjer hun. 

Altingets research underbygger Marie Louise Ibbos udlægning. Minimum syv personer, der var kollegaer med Marie Louise Ibbo i Liva i 2021, støtter budskabet i erklæringen.

De tør ikke stå frem med navn, da de frygter repressalier fra Livas ledelse og er bekymret for deres fremtidige karriere i sektoren. 

Forsker: Pilen peger på ledelsen

Altinget beskrev i februar, at der så sent som i 2021 har været medarbejderflugt i Liva. Siden har organisationen ifølge Altingets oplysninger været ramt af flere sygemeldinger. 

Liva-ledelsen afviser dog, at der er aktuelle problemer med organisationens arbejdsmiljø. De påpeger, at de fleste af erklæringens underskrivere ikke har været i Liva inden for de seneste par år.

"Aktualitetsværdien kan vi diskutere. Jeg tænker, det vigtige er at kæmpe for de udsatte kvinders rettigheder,” siger Livas forperson, Trine Grünberger. 

Ifølge arbejdsmiljøforsker Paul Conway bør Liva-toppen tage erklæringen fra de 22 tidligere ansatte og forhenværende bestyrelsesmedlemmer dybt alvorligt. 

“Når man ser så problematiske arbejdsforhold, er der ofte flere forklaringer, der spiller ind. Det kan være en stram økonomi, tidspres eller problematiske hierarkiske strukturer, der er med til at skabe en kultur, hvor mobning kan opstå. Men i dette tilfælde, hvor der har været store udskiftninger af personale i flere omgange, peger pilen på ledelsen som den altoverskyggende årsag til de problemer, der har præget organisationen,” siger han. 

Trine Grünberger mener imidlertid, at Liva er i en god gænge.

“Når man er i gang med at genopbygge en organisation, så er der mange processer. Og jeg synes ikke altid, den har været snorlige, men vi har været nødt til at justere kursen flere gange. Og jeg synes, vi er godt på vej,” siger hun. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00