Nexus-leder til lektor: Kom og se med dine egne øjne, om vi er børnevenlige
Det er ærgerligt, at Ida Koch tager alt i TV 2-dokumentaren om vores arbejdsplads for gode varer og konkluderer, at vi ikke mestrer opgaven. Det er jeg lodret uenig i, skriver Michael Bidstrup Hansen Gamborg i et svar til lektor og psykolog Ida Koch.
Michael Bidstrup Hansen Gamborg
Institutionsleder på Børne- og Ungehjemmet Nexus”Ingen børn skal udsættes for den slags behandling.”
Ordene er til at tage og føle på. Og jeg er helt og aldeles enig.
Med "den slags behandling" henviser psykolog Ida Koch i et debatindlæg i Altinget til et billede, der bliver tegnet af min arbejdsplads i dokumentarprogrammet Et helvedes børnehjem.
Her fremstilles medarbejderne på Nexus som voldsomt forråede. Og Nexus som en arbejdsplads, hvor medarbejdere holder hånden over hinanden, opfordres til at lyve, og hvor man belønnes for at bruge magtanvendelser over for de unge.
Ja, magtanvendelse er sidste udvej
Ida Koch har i mange år arbejdet med udsatte børn og unge som dem på Nexus.
Det er ærgerligt, at Ida Koch tager alt i dokumentaren om vores arbejdsplads for gode vare.
Institutionsleder på Børne- og Ungehjemmet Nexus
Hun fremhæver i sit debatindlæg, at børn og unge i udsatte positioner kan udvikle sig, når de møder ”rummende, mentaliserende og kompetente ansatte”, og ”et personale, der har et stærkt fagligt fundament og relationskompetencer, og som ved noget om eksempelvis traumer, diagnoser, konflikthåndtering og mentalisering”.
Hun påpeger også, at ”magtanvendelse kan i sjældne tilfælde være nødvendigt, og må alene bruges som sidste udvej”.
Jeg er helt og aldeles enig.
Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at Ida Koch tager alt i dokumentaren om vores arbejdsplads for gode varer og konkluderer, at ledelse og personale på Nexus ikke mestrer opgaven.
Hun går endda så langt som til at sige, at "Nexus ikke er for børn".
Kan rumme de unges bagage
Ida Koch har ret i, at de unge på Nexus har nogle helt særlige udfordringer, som kræver helt særlig pædagogisk og psykologisk viden, personlig robusthed, dedikation og respekt for målgruppen.
Tillid fra de unge på Nexus er ikke noget, man får foræret. De unge, vi arbejder med, har alt for tidligt i livet oplevet svigt.
Derfor skal man også rumme en god portion mod og vilje til at se bag om den unges mestringsstrategier og udtryksformer. Det har medarbejdere og ledere på Nexus heldigvis.
Institutionsleder på Børne- og Ungehjemmet Nexus
Derfor skal man også rumme en god portion mod og vilje til at se bag om den unges mestringsstrategier og udtryksformer.
Det har medarbejdere og ledere på Nexus heldigvis. Ellers kunne vi ikke varetage de opgaver, Nexus er sat i verden for at løse.
Men Nexus’ ansatte har meget mere end det. De har stærke faglige kompetencer, så de netop kan møde og rumme de unge med den bagage, de kommer med af svigt og mistillid til voksne og verden i almindelighed.
De har redskaberne til at understøtte de unge i vredeshåndtering og andre impulsstyrede handlinger.
Og de arbejder ud fra princippet om ‘Low Arousal’, hvilket betyder, at de bevarer roen og rummer den unges uro, for på den måde at hjælpe den unge til at komme i ro.
Kun få fysiske magtanvendelser
Vi kan ikke komme udenom, at magtanvendelser er en del af arbejdet med unge i Nexus’ målgruppe.
Men hvad der ikke fremgår af dokumentaren er, at langt størstedelen af de magtanvendelser, som foregår på Nexus, er såkaldte person- og rumundersøgelser, fordi der er mistanke om, at en ung har våben, stoffer eller alkohol på sig eller på værelset.
I 2023 var 51 ud af 67 magtanvendelser person- og rumundersøgelser eller et udtryk for, at der var taget ’effekter i bevaring’ efter rumundersøgelser.
Ud af de 67 magtanvendelser var seks såkaldte fysiske magtanvendelser.
I den seneste rapport fra Socialtilsynet fremgik det, at antallet af magtanvendelser på Nexus er på et lavt niveau set i forhold til Nexus’ målgruppe og arbejdsbeskrivelse.
Det er noget, vi har arbejdet målrettet for, og vi er stolte af, at vi er kommet langt med vores indsatser.
Vi har inviteret to gange - svar gerne
Vi ville ønske, at alle, der kun kender Nexus fra tv-skærmen, kunne se Nexus inde fra anno 2024. Nexus står i dag på et solidt fundament, som er skabt over de seneste 14 år, hvor der er udrettet rigtig meget godt pædagogisk arbejde.
Der er uden tvivl masser af ting, vi kan blive bedre til på Nexus.
Institutionsleder på Børne- og Ungehjemmet Nexus
Vi har mange eksempler på, at vi har hjulpet børn og vist dem en retning væk fra mistrivsel og misbrug.
På Nexus kan de unge – trods alle odds – tage en afgangseksamen fra folkeskolen og få hjælp til at holde fast i et arbejde.
Det lyder måske ikke af meget, men for et anbragt barn, hvor kun tre ud af 10 lykkes med at tage en folkeskoleeksamen, er det en kæmpe sejr.
Der er uden tvivl masser af ting, vi kan blive bedre til på Nexus. Det er vi meget åbne om, både i forhold til at lade os inspirere og videreuddanne og i forhold til at få input og indsigter udefra.
Vores døre på Nexus åbner indad for alle fagligt interesserede, som vil se, hvordan vi arbejder.
Jeg har tidligere inviteret Ida Koch på besøg hos os uden held.
Jeg vil derfor gerne bruge anledningen til igen at invitere Ida Koch på besøg, så vi forhåbentlig kan få nuanceret hendes påstand om, at en institution som Nexus ikke er for børn.