Måling: Radikale står til at blive halveret i København, mens Socialdemokratiet går forsigtigt frem

Radikale har kurs mod en alvorlig valgnedtur i København, som partiet ellers traditionelt står stærkt i. Moderaterne står til at blive tredjestørste parti i landets største by. 

Radikale stiller med flere profiler i København, herunder beskæftigelses- og retsordfører Samira Nawa (billede) og tidligere borgmester Klaus Bondam. 
Radikale stiller med flere profiler i København, herunder beskæftigelses- og retsordfører Samira Nawa (billede) og tidligere borgmester Klaus Bondam. Foto: Kristian Djurhuus / Scanpix
Søren Dahl

København plejer at være godt farvand at fiske stemmer i som radikal politiker, men mindre end to uger før valget står partiet til at få et sløjt valg i landets største by.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR. 

Her står Radikale til at få otte procent af stemmerne, hvilket er en halvering af Radikales resultat ved folketingsvalget i 2019, hvor partiet fik 16,3 procent af de københavnske krydser. 

I den nye måling står Radikale til at få 4,2 procent af stemmerne på landsplan, og dermed fortsætter den tilbagegang, man har været på siden sommerferien. 

I samme måling står Socialdemokratiet til en lille fremgang i både Københavns og Københavns Omegns Storkreds.

En bevægelse, som ifølge valgforsker og professor i statskundskab Kasper Møller Hansen i høj grad kan tilskrives den radikale nedtur. 

"Det er bestemt interessant, at Socialdemokratiet går frem, men det skyldes jo primært, at Radikale går tilbage. De taber stemmer hurtigt og har gjort det over længere tid," siger Kasper Møller Hansen.

Han hæfter sig også ved, at SF og Enhedslisten i den seneste måling står til at få et valgresultat i København, der er nærmest identisk med valget i 2019.

"Så vælgerne er i hvert fald ikke vandret til Socialdemokratiet fra de partier," siger Kasper Møller Hansen.

Ingen storbyoffensiv

Socialdemokratiet har gennemlevet en række hovedstads-nedture i det forgangne år.

Inger Støjberg får næsten ingen stemmer i hovedstaden, men det afspejler hendes politik jo også. Hun taler jo ikke ligefrem københaverne op for tiden.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker og professor i statskundskab, Københavns Universitet

Først mistede partiet titlen som Københavns største parti til Enhedslisten ved kommunalvalget sidste år, og i september blev partiet så smidt ud af de københavnske budgetforhandlinger for første gang i mere end 125 år. 

I det lys kan det virke overraskende, at Socialdemokratiet står til at gå frem i København og forstadsområderne.

I Københavns Storkreds står Socialdemokratiet til at få 19,3 procent af stemmerne mod 17,1 procent ved folketingsvalget i 2019.

Kigger man på Københavns Omegns Storkreds forbedres partiets stemmeandel fra 25,3 procent af stemmerne i 2019 til 27,7 procent i Epinion-målingen. 

Fremgangen skal dog ikke tilskrives en særlig socialdemokratisk charmeoffensiv i København, mener valgforsker Kasper Møller Hansen. 

"Når vi kigger på vælgervandringerne, så går halvdelen af de radikale stemmer til S, mens resten går til Lars Løkkes parti (Moderaterne, red.)," siger Kasper Møller Hansen. 

"Så ja, Socialdemokratiet retter sig i hovedstaden, og går endda lidt frem, men det er i højere grad et udtryk for Radikales nedtur, end at Socialdemokratiet er lykkedes med at tale bypolitik på en måde, som fanger nye vælgere," tilføjer han. 

Bag målingen

Meningsmålingen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.072 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover, hvoraf 895 (83 pct.) har afgivet et partivalg. Interviewene er indsamlet som henholdsvis telefoninterviews og via. onlinepaneler fra d. 10. oktober til d. 18. oktober 2022.

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/- 2.3 procentpoint, men usikkerheden for de enkelte partier er som følger: 

Socialdemokratiet +/- 2,8 procentpoint
Radikale +/- 1,9 procentpoint
Konservative +/- 1,9 procentpoint
Nye Borgerlige +/- 2,3 procentpoint
SF +/- 2,1 procentpoint
Liberal Alliance +/- 1,9 procentpoint
Kristendemokraterne +/- 0,4 procentpoint
Moderaterne +/- 10,6 procentpoint
Dansk Folkeparti +/- 1,0 procentpoint
Frie Grønne +/- 0,6 procentpoint
Venstre +/- 2,0 procentpoint
Danmarksdemokraterne +/- 1,4 procentpoint
Enhedslisten +/- 2,6 procentpoint
Alternativet +/- 1,3 procentpoint

Løkke lykkedes 

I den nye måling er det også værd at dvæle ved Moderaterne, der med 10,6 procent af stemmerne står til at blive det tredjestørste parti i København ved det kommende valg. 

Et noget bedre udgangspunkt før valgets slutspurt end Venstre, der står at få 8,7 procent af stemmerne i København. Et tal, der er markant lavere end partiets resultat fra 2019, hvor man fik 14,9 procent af københavnernes stemmer. 

"Lars Løkke har formået at spille rollen som fornuftens pragmatiske stemme på en overbevisende måde, der åbenbart har træk i storbyvælgerne. Det er en strategi, som Anders Fogh benyttede, og som Lars Løkke altså også ser ud til have succes med," siger Kasper Møller Hansen. 

Valgforskeren hæfter sig også ved, at Danmarksdemokraterne står til at få blot 3,8 procent af de københavnske stemmer i den friske måling. 

Til sammenligning er det godt 15 procent af de vestjyske vælgere, der i den nye måling siger, at de vil sætte deres kryds ved Inger Støjbergs parti. 

"Inger Støjberg får næsten ingen stemmer i hovedstaden, men det afspejler hendes politik jo også. Hun taler jo ikke ligefrem københaverne op for tiden," konstaterer Kasper Møller Hansen.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00