Ritt Bjerregaard: Mette Frederiksen skal tale København mere op

Den tidligere københavnske overborgmester er med på ambitionen om at flytte uddannelsespladser ud i landet, men så skal København have noget til gengæld, mener Ritt Bjerregaard. Hun fortryder ikke løftet om 5.000 billige boliger, men ser til gengæld med bekymring på nutidens boligmarked. Altinget har været på besøg i anledning af fjerde og sidste bind i socialdemokratens erindringer.

Ritt Bjerregaard håber, at regeringens kommende boligudspil vil tilgodese København og hovedstaden. Arkivfoto.
Ritt Bjerregaard håber, at regeringens kommende boligudspil vil tilgodese København og hovedstaden. Arkivfoto.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Som tidligere overborgmester er Ritt Bjerregaard bevidst om ikke at udtale sig om sine efterfølgere og ende som en irriterende, bagklog forgænger.

Hun afholder sig alligevel ikke fra at give regeringen et par ord med på vejen i kølvandet på dens to udspil, som for nylig markerede startskuddet for at skabe et Danmark i bedre balance ved blandt andet at placere flere uddannelser uden for de store byer.

Ritt Bjerregaard er med på intentionen, men har dog et ønske til statsminister Mette Frederiksens (S) regering.

”Jeg deler opfattelsen med at udflytte uddannelser og gøre noget, for at provinsbyerne har muligheder. Men det må selvfølgelig ikke betyde, at man forsømmer København. Jeg kan godt have brug for, at Mette Frederiksen nogle gange taler København lidt mere op,” siger Bjerregaard.

Som eksempel nævner hun boligmarkedet og de prisstigninger, der har været i hovedstadsområdet det seneste år.

”Socialdemokratiets vælgere har ikke råd til at bo i byen, men vi har brug for deres arbejdskraft. Så jeg håber, at Kaare Dybvad (boligminister, red.) på et tidspunkt kommer med noget på det område,” siger Ritt Bjerregaard.

Står ved løftet om billige boliger

Altinget har besøgt den tidligere overborgmester, minister og EU-Kommissær i anledning af fjerde og sidste bind af hendes erindringer.

’Ovenpå’ er titlen på bogen, som udkom på Bjerregaards 80-års fødselsdag 19. maj. Her beskriver hun blandt andet sin tid som overborgmester i København i årene 2006-2009.

Noget af det mest definerende for hendes overborgmestertid var ønsket om at skaffe billige boliger til københavnerne. Valgløftet om 5.000 boliger til 5.000 kroner på fem år blev som bekendt ikke indfriet, og i bogen bliver der reflekteret over målsætningen:

”Det var tydeligt for enhver, at det var vigtigt, at der blev gjort noget ved boligmarkedet, og det var et enkelt budskab med de 5 gange 5 gange 5 – måske for enkelt!” skriver Ritt Bjerregaard.

”Jeg står stadig ved, at det var vigtigt – måske noget af den vigtigste ved siden af integrationen. Jeg brugte fire år på det og var rundt om statsamtet, regeringen og så videre, og det lykkedes ikke,” siger hun i dag.

I 2006 var Ritt Bjerregaard ny i borgmesterstolen på Københavns Rådhus. Fra start oplevede hun udfordringer med kommunens styreform - faktisk allerede på valgnatten.
I 2006 var Ritt Bjerregaard ny i borgmesterstolen på Københavns Rådhus. Fra start oplevede hun udfordringer med kommunens styreform - faktisk allerede på valgnatten. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

En af de tabte kampe for billige boliger stod om Kløvermarken på Amager. Her forsøgte Ritt Bjerregaard at realisere en vision fra arkitekten Bjarke Ingels om at hegne det store grønne område ind med billige boliger.

Men den daværende overborgmester følte sig modarbejdet af både sine støttepartier og forvaltnigerne på Rådhuset, og der kom ingen boliger på Kløvermarken.

”Kløvermarken er en mindesten over, hvor tåbeligt kommunestyret kan agere,” skriver Ritt Bjerregaard i ’Ovenpå’.

Frustrerende styreform

Styreformen i København fylder i det hele taget meget i bogen og i Ritt Bjerregaards bevidsthed den dag i dag.

Som overborgmester følte hun sig begrænset af inddelingen mellem fagområderne, som hun oplevede som små kongedømmer.

Som illustration på problemerne fortæller hun om, hvordan hun på skolebesøg havde fin adgang til skolelederne, mens lærerkollegierne ikke ønskede at tage imod besøg fra overborgmesteren, som ville kende lærernes syn på politikken.

Lærerne, oplevede hun, var i stedet loyale over for børne- og ungdomsborgmesteren, som var deres øverste chef.

BLÅ BOG

Ritt Bjerregaard

Født 19. maj 1941 i København

Gift med historiker Søren Mørch  

1958: Realeksamen, Christianshavns Gymnasium
1964: Uddannet lærer, Emdrupborg Statsseminarium
1966: Klassisk-sproglig studentereksamen, København og Hovedstadskommunernes Studenterkursus
1964-1970: Folkeskolelærer
1968-1970: Studier i historie ved Odense Universitet 
1971-1982: Adjunkt, Odense Seminarium
1971-1973: Medlem af Odense Byråd
1971-1995: Medlem af Folketinget
1973: Undervisningsminister
1975-1978: Undervisningsminister
1979-1981: Socialminister
1994-1999: Miljøkommissær i EU
2000-2001: Fødevareminister
2001-2005: Medlem af Folketinget
2006-2009: Overborgmester i København.
2011: Eksportambassadør i Kina

Også på selve rådhuset fornemmede socialdemokraten tidligt, at tingene ikke kørte efter hendes hoved.

”På det første seminar for Økonomiudvalget inviterede jeg direktørerne fra forvaltningerne, fordi jeg regnede med, vi var en enhed. Det var de glade for og så som et godt, nyt initiativ. Men det ændrede ikke ved, at det ikke var mig, der var deres chef, men en politiker fra et andet parti, som måske havde helt andre planer. Så der blev aldrig det ordentlige samspil, som jeg synes er nødvendigt,” siger Ritt Bjerregaard.

I bogen nævner hun også direkte frustrationerne over styreformen som begrundelse for, at hun ikke genopstillede ved valget i 2009.

”Hvis jeg havde været yngre, havde jeg nok taget kampen og kørt fuld kraft. Men det ville højst være en periode mere, og jeg var sikker ved mig selv på, at styreformen ikke ville blive lavet om i løbet af den periode,” siger Bjerregaard i dag.

Ville samle magten

Havde hun fået det, som hun ville, skulle det endelige ansvar samles hos overborgmesteren

”Der er ikke noget demokratisk ved, at et parti sidder og fuldstændig kan kontrollere et bestemt område. Nu er Enhedslisten så store, at de altid vil få Teknik- og Miljøforvaltningen, som er det mest prestigøse efter overborgmesterposten. Er det særlig demokratisk?” spørger hun retorisk.

Kritikken om, at det vil centrere endnu mere magt i København hos Socialdemokratiet, køber Ritt Bjerregaard ikke. Faktisk tror hun, det vil øge chancen for, at et andet parti kan erobre overborgmesterposten.

”Man kan bedre se, hvem der står for det, og hvad man gerne vil have anderledes. Så kan man få en anden.”

Læs også

Bjerregaard ser dog ikke for sig, at det kommer til at ske foreløbig og noterer sig, at regeringens ambitioner om en styringsreform i de store kommuner blev fejet af bordet forud for den seneste aftale om kommunal udligning.

Socialdemokratiet i København har ikke desto mindre stadig en målsætning om at gentænke kommunens styreform.  

Valgkamp står i vejen for boligindgreb

Apropos ønsket til den socialdemokratiske regering om at komme på banen på boligområdet savner Ritt Bjerregaard også handling fra sit gamle parti i forhold til udviklingen på boligmarkedet.

”Jeg ville ikke have haft nerver til at gå og vente og se, hvad der sker. Men de prøver de altså, og så må man håbe, det ikke bliver lige så slemt som sidste gang. Hvis man er blandt dem, der har købt et nyt hus og fået såkaldt gunstige lån, ville jeg være bekymret.”

Der er ikke noget demokratisk ved, at et parti sidder og fuldstændig kan kontrollere et bestemt område. 

Ritt Bjerregaard
Forhenværende overborgmester i København

For 15 år siden arbejde hun i sideprojektet Rød Skole med tankerne om at indføre den svenske model, hvor man beskatter gevinsten ved salg frem for den løbende beskatning.

Hvorfor tror du, Socialdemokratiet er tilbageholdende på den dagsorden?

"Det er jo svært, og alene det at gå ind i de overvejelser er en bureaukratisk øvelse. Og man hører kun fra dem, der får det dårligere. Det er en sag, hvor man ikke rigtig vinder noget, og vi er trods alt i et kommunalvalgår, så ingen har lyst til at komme ud med sådan noget nu, som så mange vil være imod.”

I netop valgkampen har Ritt Bjerregaard store forventninger til partiets spidskandidat i København, Sophie Hæstorp Andersen.

”Jeg tror ikke, Sophie regner med at få lige så svimlende mange stemmer, som jeg fik, men jeg og andre regner da bestemt med, at hun bliver overborgmester, og jeg tror, hun vil arbejde godt for det. Hun har også alderen til det.”

Det sidste siger Ritt Bjerregaard med reference til, at hun altså ikke selv havde tiden til det opgør med styreformen, hun ser som nødvendigt.

Fra rækkehuset i Kartoffelrækkerne forsikrer hun dog, at hun fortsat vil bruge den medieopmærksomhed, hun får, på at tale for det.

Med 'Ovenpå' afslutter Ritt Bjerregaard sine erindringer, som altså er i fire bind. De tre foregående er 'Ritt' (2015), 'Valgt' (2017) og 'Udenfor' (2019).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ritt Bjerregaard

Fhv. minister (S) & MF, fhv. EU-kommissær, fhv. overborgmester, København
lærer (Emdrupborg 1964)

0:000:00