Socialborgmester efter kritik af budgetoverskridelser: Skal vi spare os ud af problemerne, ender det i et blodbad 

Karina Vestergård Madsen er "faktisk lidt glad for", at hendes socialforvaltning bliver sat under økonomisk opsyn efter nye budgetoverskridelser. Nu får vi mulighed for at forklare budgetpartierne, hvilken situation vi står i, siger borgmesteren.  

Enhedslistens socialborgmester Karina Vestergård Madsen flankeret af Konservatives leder på rådhuset Jakob Næsager ved præsentation af budgetaftalen i 2022.
Enhedslistens socialborgmester Karina Vestergård Madsen flankeret af Konservatives leder på rådhuset Jakob Næsager ved præsentation af budgetaftalen i 2022.Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Søren Dahl

Hvis politikerne på Københavns Rådhus nægter at tilføre ekstra midler til socialområdet, vil konsekvenserne for hovedstadens udsatte borgere være uoverskuelige.  

Sådan lyder advarslen fra Enhedslistens socialborgmester Karina Vestergård Madsen.  

“Bliver kassen lukket, og vi skal spare os ud af problemerne, så står vi overfor et blodbad,” siger borgmesteren.

Borgmesterens advarsel kommer i kølvandet på, at et flertal udenom rådhusets største parti har gjort det klart, at villigheden til at betale for budgetoverskridelser på socialområdet er ved at være sluppet op. 

I forbindelse med årets overførselsaftale har partierne afsat 74 millioner kroner til at håndtere særlige økonomiske udfordringer på socialområdet. 

“Det er jeg faktisk lidt glad for” 

Den seneste økonomiske håndsrækning til socialområdet kommer blot et halvt år efter, at socialudvalget i november måtte bede om midler udefra til at afværge en truende besparelse på 85 millioner kroner. 

Derfor har partierne sat som betingelse for den nye ekstrabevilling, at socialborgmesterens embedsfolk hver tredje måned skal lave handleplaner for, hvordan nye besparelser kan undgås.  

Læs også

Fremover skal socialborgmesteren præsentere planerne for de øvrige politikere i kommunens økonomiudvalg, hvor overborgmester Sophie Hæstorp Andersen, og rådhusets øvrige borgmestre sidder.  

“Jeg er faktisk lidt glad for, at Økonomiudvalget nu løbende skal forholde sig til de strukturelle udfordringer, som jeg og resten af socialforvaltningen hver dag arbejder under,“ siger Karina Vestergård Madsen.  

Ikke sat under administration 

Der er et flertal udenom dit parti, som nu kræver, at du forklarer din forvaltnings økonomiske beslutninger overfor Økonomiudvalget med jævne mellemrum. Er det ikke en usædvanlig situation? 

“Vi har lavet handleplaner før, det er der sådan set ikke noget nyt i. Vi har også lavet det op til de besparelser, vi stod overfor i efteråret,” siger Karina Vestergård Madsen.  

“Jeg er sikker på, at mine kolleger får en endnu en større forståelse for socialområdets udfordringer, når de ser, hvad vi har måtte gøre for at undgå en endnu værre situation, end den vi står i, i dag,” tilføjer borgmesteren. 

Betyder det her reelt set ikke, at din forvaltning er sat under administration?  

“Nej, det kan jeg ikke se.” 

Hvad vil du så kalde det?  

“Hvis vi var sat under administration, så ville Økonomiforvaltningen sidde hernede og styre vores økonomi. Det gør de ikke.”  

“Børne og ungdomsforvaltningen er heller ikke sat under administration, fordi der år efter år er merudgifter på dagsinstitutionsområdet, som de får bevilget penge til.”  

Men de er heller ikke blevet pålagt at skulle forklare deres økonomiske beslutninger for Økonomiudvalget.  

“Nej, men du spørger mig, om jeg ser det her som udtryk for, at Socialforvaltningen er sat under administration, og det gør jeg ikke. Plejer man at skulle præsentere sine økonomiske handleplaner for økonomiforvaltningen? Nej, det gør man ikke,”. 

“Men det vi skal huske på er, at det er et samlet socialudvalg, der har sagt, at vi simpelthen ikke har kunne finde penge til de besparelser, vi stod overfor i socialforvaltningen.” 

Sidder ikke med ved bordet 

Man kan konstatere, at budgetpartierne har valgt at give penge til børneområdet, men de skal ikke stå skoleret, ligesom din forvaltning skal. Hvordan ser du på det?  

“Nej, men det kan jo også handle om, at jeg ikke sidder med ved forhandlingsbordet, og derfor heller ikke har haft mulighed for at forklare, hvilken situation, vi står i på socialområdet,” siger Karina Vestergård Madsen og tilføjer:  

“At vi nu skal præsentere vores økonomiske planer for økonomiudvalget ser jeg som et udtryk for, at politikerne i de andre partier også godt kan se, at vi ikke politisk kan forsvare at lukke hele socialområdet ned på grund af besparelser.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024