Debat

Borgmester og idrætsaktører: Nordhavn har brug for en Fælledpark – ikke et fuglereservat

Fælledparken på Østerbro er et unikt samlingssted for alle byens borgere. Den succes skal viderebringes til Nordhavn, hvor der er akut behov for et lignende samlingssted - og ikke et fuglereservat, som Nordhavns Naturvenner foreslår, skriver København-borgmester og idrætsaktører.

Nordhavn har akut behov for faciliteter, der ligesom Fælledparken kan samle byens borgere, skriver København-borgmester og idrætsaktører.
Nordhavn har akut behov for faciliteter, der ligesom Fælledparken kan samle byens borgere, skriver København-borgmester og idrætsaktører.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Engang lå Fælledparken langt udenfor byen; men København er vokset – og nu ligger den centralt som en kæmpe grøn oase.

Fælledparken fremstår i dag som en grøn og børnevenlig park – og som ét af Danmarks største idræts- og træningsanlæg.

Storbyens mangfoldighed
Parken er et åndehul for hundeluftere, weekendvandrere og solbadere og et yndet udflugtsmål for børnefamilier, der søger mod de gode legepladser.

Og så er den hjemmebane for en lang række lokale boldklubber og andre holdidrætter.

Eksempelvis har Danmarks største fodboldklub, BK Skjold, op mod 900 hjemmebanekampe på en normal sæson – før corona vel at mærke.

Fælledparken indeholder også byens bedste og største skaterpark, der tiltrækker streetsportsudøvere fra hele byen.

De populære løberuter med oplyste og opmålte distancer tilgodeser tusindvis af selvorganiserede motionister. Fælledparken er uden sammenligning en af de vigtigste rekreative åndehuller for storbyens mange mennesker.

Men der er pres på både Københavns og Fælledparkens faciliteter.

Succesen skal genskabes andre steder
Tilbage i 2018 gennemførte DGI en undersøgelse blandt 1.200 københavnske forældre, hvor 55,5 procent af respondenterne svarede, at de havde oplevet venteliste til en almindelig idrætsforening i Københavns Kommune i forhold til deres børns idrætsønsker og –behov.

Det kan vi ikke være bekendt. Derfor er vi nødt til at genskabe succesen andre steder i byen, som fortsat udvider og udvikler sig.

Og særligt i den nærliggende, nye bydel Nordhavn er der et udtalt behov for en ny fælledpark.

Nordhavn er på nuværende tidspunkt Danmarks største byggeplads. Byggeaktiviteterne rykker nordpå som et synligt bevis på, at bydelen gradvist udvikler sig.

Allerede ved indgangen til 2021 var der et indbyggertal på næsten 3.000 lokale beboere. Ser vi længere ud i fremtiden, kommer der til at bo op mod 40.000 borgere.

Gør vi ikke noget aktivt nu, vil de mange tusinde, kommende borgere i Nordhavn i fremtiden se langt efter lokale, rekreative fællesarealer og idrætsfaciliteter.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Peder Nedergaard, Diana Andersen og Jan Sørensen 

Nordhavn har akut behov for idrætsfaciliteter
Desværre er der ikke i byplanlægningen taget højde for, at borgerne i Nordhavnen også i fremtiden får behov for fodboldbaner, idræts- og svømmehaller.

Der er det prisbelønnede, offentligt tilgængelige og populære Konditaget Lüders på toppen af parkeringshuset.

Men allerede i dag er der på ”gode dage” voldsom trængsel på konditaget. Derfra kan man også kigge ned på den lille plet, hvor én planlagt fodboldbane skal etableres i forbindelse med en kommende skole på Levantkaj.

Længere ude på Nordhavn finder man privatejede idrætstilbud: Trampolinland, indendørs klatring, minigolf og crossfit; men de kan langt fra opfylde de idræts- og bevægelsesformål i en bydel, der kommer til at rumme 40.000 borgere.

Gør vi ikke noget aktivt nu, vil de mange tusinde, kommende borgere i Nordhavn i fremtiden se langt efter lokale, rekreative fællesarealer og idrætsfaciliteter. Og dermed stille sig bagerst i ventelistekøerne til idræts- og foreningstilbud i de øvrige bydele i København.

Nordhavnsparken – vores sidste chance
For de fremtidige borgere i Nordhavnen har vi én mulighed tilbage: Parken i Nordhavn, som skal planlægges her i 2021 af Københavns Kommune i samarbejde med By & Havn.

Lige nu ligner den kommende park, hvad den er: Tonsvis af overskudsjord og -grus fra metrobyggeri og andre større anlægsprojekter.

Men på sigt skal området blive til en cirka 30 hektar stor park, svarende til cirka halvdelen af Fælledparken. Vi forventer, at den første del af parken bliver anlagt i 2024, og måske allerede åbner for sit første publikum i 2025.

Med planlægningen af parken står vi med en unik mulighed for at tilbyde borgerne i Nordhavnen plads og mulighed for at dyrke fritidens frirum med alle de aktiviteter, som en park i tilknytning til vandet kan give.

Dén mulighed skal vi gribe. De problemer, som opstår når mange mennesker presses sammen på for lidt plads, bliver langt dyrere i længden, hvis vi ignorerer dem nu.

Vi skal etablere et område, der rummer gode idrætsfaciliteter og funktioner, som understøtter et aktivt liv for både børn, unge, voksne og gamle.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Peder Nedergaard, Diana Andersen og Jan Sørensen

Et aktivt liv for alle aldersgrupper
Vores ambition er, at den nye Nordhavnspark skal være en park, som københavnerne – ikke mindst de lokalt bosatte borgere – kan bruge i deres hverdag.

Vi skal etablere et område, der rummer gode idrætsfaciliteter og funktioner, som understøtter et aktivt liv for både børn, unge, voksne og gamle.

Parken skal fungere som mødested for lokalbefolkningen og være et naturligt samlingspunkt på Nordhavn, hvor man mødes på legepladser, holder picnic på græsplænerne, sætter drager op eller går tur i de mere tætbevoksede områder.

Og så skal Nordhavnsparken være dét sted, hvor man kan dyrke de foreningsorganiserede idrætsfællesskaber og den selvorganiserede motion.

Der skal være boldbaner, løberuter, cykelstier og -spor til mountainbikekørsel, udendørs fitnessudstyr og adgang til vandet for både svømmere og kajakroere.

Alt det har vi – i tæt samarbejde med en række lokale foreninger og idrætsaktører – indarbejdet i vores visionsforslag til Nordhavnsparkens udformning, som vi går til de konkrete forhandlinger med.

Nej tak til fuglereservat
Nordhavns Naturvenner er ikke enige. De drømmer om en anden type park, der er uberørt af menneskehånd og tilgodeser fugle og frøer frem for mennesker.

De lægger derved også op til en park, som man i højere grad skal kigge på frem for at benytte til organiserede aktiviteter.

For det andet drømmer Naturvennerne om en helt anden størrelse park. Af Naturvennernes skitsetegninger fremgår en park på op mod 100 hektar – det vil sige næsten 2,5 gange så stor som den park, der politisk er vedtaget.

En så omfattende udvidelse af parkens areal vil ufravigeligt medføre, at borgerne i Nordhavn skal stuves yderligere sammen – i ekstremt høje boliger, fordi kommunen skal bruge det samme antal etagemeter for at huse de 40.000 borgere.

I vores øjne er dette hverken realistisk, økonomisk rentabelt eller menneskeligt og socialt holdbart.

Naturvennerne repræsenterer en tilgang, hvor borgerne og lokalbefolkningen kommer i anden række – en slags ”anti-folkelig” tilgang.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Peder Nedergaard, Diana Andersen og Jan Sørensen

Naturvennerne nedprioriterer borgerne
Naturvennernes prioriteringer og hensyn til menneskers levevilkår står tydeligt nederst i hierarkiet i denne konsekvens-analyse.

Naturvennerne repræsenterer en tilgang, hvor borgerne og lokalbefolkningen kommer i anden række – en slags ”anti-folkelig” tilgang – og efterlader den menneskeskabte natur for de få og “kvalificerede” naturelskere.

Der skal, efter vores mening, også være plads til nogle gode naturoplevelser, og Nordhavnsparken skal selvfølgelig rumme de kvaliteter, som bynær natur også tilbyder.

Der skal være plads til både frøer, fugle og mennesker. Det behøver ikke nødvendigvis at være et enten eller.

Vi forestiller os, at de vilde og mere uberørte naturområder med fordel kan placeres i det tilstødende otte hektar store område omkring de to brakvandssøer ved Nordhavnstippen.

En fælles park for fremtiden
Et kvalificeret bud på fremtidens københavnerliv er, at fremtidens københavnere i endnu højere grad vil dyrke idræt og andre rekreative aktiviteter i de københavnske parker, end de gør i dag.

Derfor har vi brug for flere fælles fælledparker, som understøtter bymenneskers behov for at være aktive i grønne rekreative omgivelser - tæt på, hvor de bor og lever. En sådan park er Nordhavnsparken – hvis vi vælger klogt.

Planlægningsprocessen om Nordhavnsparken starter med en borgerinddragelsesproces i 2021. Opdraget er, at parken skal være ”københavnernes park”, og at den skal udvikles ”sammen med københavnerne”.

Vi håber, at mange københavnere og nordhavnsbeboere engagerer sig i planlægningen og byder ind med deres ønsker og drømme til den kommende park.

Vi vil især gøre en indsats for at aktivere og lytte til lokalområdets børn og unge, for det er især dem, der kommer til at bruge parken i de kommende årtier.

Nordhavnsparken skal matche menneskers behov i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Lonning-Skovgaard

HR-direktør, DFDS, fhv. beskæftigelses- og integrationsborgmester (V), Københavns Kommune, medlem, Borgerrepræsentationen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), Master of Public Administration (Kennedy School of Government, Harvard University 2000)

0:000:00