Debat

Dansk Firmaidræt: Der er kæmpe ulighed i adgang til motion på arbejdspladsen

Blot en fjerdedel af de danske lønmodtagere får tilbud om motionsaktiviteter eller -faciliteter på arbejdspladsen. Og der er stor forskel på tværs af brancher, hvor bløde erhverv topper listen, mens hårde erhverv ligger i bunden, skriver Mette Mandrup.

Der er ikke en&nbsp;<i>one size fits all</i>&nbsp;model, når det kommer til at forebygge nedslidning med motion, men der er løsninger for alle brancher, skriver&nbsp;Mette Mandrup.
Der er ikke en one size fits all model, når det kommer til at forebygge nedslidning med motion, men der er løsninger for alle brancher, skriver Mette Mandrup.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mette Mandrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en ny opgørelse samler SDU op på undersøgelsen ’National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere’ (NOA-L) fra 2021, som udført af Danmarks Statistik for Arbejdstilsynet. I opgørelsen zoomes der ind på undersøgelsens spørgsmål om sundhedsfremmende tilbud til danske lønmodtagere.

Tallene viser, at det i langt højere grad er bløde erhverv, som eksempelvis stillesiddende arbejde, der har modtaget tilbud end de mere hårde erhverv, som for eksempel stående/gående arbejde i serviceerhverv samt hårdt fysisk arbejde. De brancher, der blandt andet ligger i bunden, er byggeri, transport og flere serviceerhverv.  

I Dansk Firmaidræt mener vi, at bevægelse, motion og træning bør være en del af alle danske arbejdspladser. Og at de brancher, der oplever størst nedslidning blandt medarbejderne, som har de færreste tilbud om motion, er en særlig stor samfundsmæssig udfordring, og det er med til at forstærke den ulighed i sundhed, som vi desværre oplever i disse år.

De brancher, der oplever størst nedslidning blandt medarbejderne, har færrest tilbud om motion

Mette Mandrup
Generalsekretær, Dansk Firmaidræt

I Trygfondens netop offentliggjorte Tryghedsmåling forudsiger 29 procent af alle lønmodtagere fysisk nedslidning, og ser vi isoleret på "Omsorg og service" og "Produktion og transport" gælder det omtrent 40 procent. Til sammenligning er det kun 13 procent i kontor- og symbolpersonalet.

Der er ikke en one size fits all model, når det kommer til at forebygge nedslidning med motion, men der er løsninger for alle brancher. For lastbilchaufføren vil det kræve et og for SOSU-hjælperen noget andet.

Målrettet forebyggelse igennem hele arbejdslivet er en væsentlig del af løsningen, hvis vi skal have en sund og stærk arbejdsstyrke – tidlig pension må og kan ikke stå alene.

Forebyggelse på arbejdspladsen

Der er i dag tre millioner danskere på arbejdsmarkedet, og fra SDU-undersøgelsen ’Arbejdspladserne i Bevægelse’ ved vi, at deltagelse i motion på arbejdspladsen er mindre påvirket af socioøkonomiske forhold, end den er i fritiden.

Arbejdspladsen er altså en vigtig arena, når det kommer til at knække de negative kurver for inaktivitet og ulighed i sundhed – og ikke mindst at forebygge nedslidning med motion.

Læs også

Den daglige og kontinuerlige forebyggelse skal meget mere i fokus – og træning, motion og bevægelse skal være en del af hverdagen for langt flere. Og her skal arbejdspladserne tænkes ind som en del af løsningen.

Lad os skabe rammerne for, at fremtidens arbejdsmiljø også har fokus på bevægelse og motion. Og lad os sørge for, at alle brancher får mulighed for at forebygge nedslidning med motion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Mandrup

Direktør, Dansk Firmaidræt
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i offentlig ledelse (CBS 2015)









0:000:00