11. juni 202010:00 - 12:00
Salen: Straffeloven (3. beh.)

3. behandling af forslag til lov om ændring af straffeloven (L 130).

Formålet med lovforslag er at styrke indsatsen mod fremmedkrigere og andre terrordømte yderligere ved at gennemføre de initiativer, der vedrører tættere kontrol og strafskærpelser, fra regeringens udspil ”Vi passer på Danmark – 8 tiltag mod fremmedkrigere” fra 16. januar 2020.

Med lovforslaget foreslås det, at der indsættes en ny bestemmelse i straffeloven, hvorefter den, som idømmes ubetinget fængselsstraf eller anden strafferetlig retsfølge af frihedsberøvende karakter for en overtrædelse, der er omfattet af straffelovens terrorbestemmelser, ved dommen kan gives et opholdsforbud og et kontaktforbud i en periode på 1 til 10 år fra dommen.

Lovforslaget indeholder desuden forslag om at skærpe straffen for overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser gennem dels en generel forhøjelse af strafferammerne, dels en gennemgående forhøjelse af det gældende strafniveau med som udgangspunkt det halve i forhold til den straf, der i dag fastsættes af domstolene.

Særligt for så vidt angår overtrædelser af straffelovens § 101 a, stk. 1, om tilslutning til en fjendtlig, væbnet styrke i udlandet, og § 114 j, stk. 1, om indrejse- og opholdsforbud i visse konfliktområder, foreslås det dog, at strafniveauet skærpes yderligere, således at det bliver henholdsvis fordoblet og fire gange så højt som i dag.

Det foreslås, at loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende.

Forslaget er fremsat af justitsminister Nick Hækkerup (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00