Kommentar af 
Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh: EU skal adressere energi-elefanten i rummet, når Putin øger brutaliteten

Putin forventer, at Europas økonomiske interesser vejer tungere end vores moralske og politiske støtte til Ukraine. Vi må bevise, at han tager fejl ved at sætte en stopper for al import af russisk olie og gas, skriver Anders Fogh Rasmussen.

Trods historisk hårde sanktioner sender vi stadig hundreder millioner euro til Rusland hver dag, som bliver brugt til at finansiere den russiske krigsmaskine, skriver Anders Fogh Rasmussen.
Trods historisk hårde sanktioner sender vi stadig hundreder millioner euro til Rusland hver dag, som bliver brugt til at finansiere den russiske krigsmaskine, skriver Anders Fogh Rasmussen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Fogh Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter to ugers krig går Putins invasion af Ukraine ikke efter planen. Ukrainernes heltemodige indsats er ved at udvikle Putins drøm om et hurtigt og smertefrit regimeskifte til et mareridt.

Russiske tropper, der blev sendt hjemmefra med en fortælling om, at de skulle befri Ukraine, bliver mødt med antiluftskyts og geværer. Selv i de byer, hvor russerne har taget kontrol, står modige borgere klædt i ukrainske flag ansigt til ansigt med russiske soldater.

I store dele af landet er invasionen nu gået i stå. Dermed går krigen ind i en farlig ny fase, hvor Putin tyr til mere brutale kamphandlinger.

Det er på tide, at vi adresserer elefanten i rummet: olie- og gasimport til Europa

Anders Fogh Rasmussen
Fhv. statsminister (V) og generalsekretær i Nato

Granater og missiler bliver nu bevidst rettet mod civile mål. De rædselsfulde billeder vi har set af børn og gravide kvinder, der slæbes ud af et bombet hospital i Mariupol, vil kun blive mere almindelige fra nu af.

Indtil videre har Vesten udvist historisk sammenhold og beslutsomhed. Effekten af de økonomiske sanktioner er begyndt at kunne mærkes i Rusland, og hver dag lukker endnu et europæisk eller amerikansk firma deres aktiviteter i landet.

Putin har kvalt de sidste rester af den frie presse for at skjule sin krig for almindelige russere, men han kan ikke skjule de økonomiske konsekvenser. Russerne kan ikke længere se Netflix, spise på McDonalds, eller købe den nyeste iPhone – og selv hvis de kunne, er rublens værdi mere end halveret i løbet af de seneste to uger.

Men når Putin øger brutaliteten i sin krigsindsats, må vi øge også intensiteten af vores reaktion. Det er på tide, at vi adresserer elefanten i rummet: olie- og gasimport til Europa.

På trods af historisk hårde sanktioner sender vi stadig hundreder millioner euro til Rusland hver dag, som bliver brugt til at finansiere den russiske krigsmaskine. Med den ene hånd skubber vi den russiske økonomi ud over kanten, mens vi med den anden kaster en livline.

Læs også

For at afslutte krigen må Europa derfor lukke hanerne helt. EU bør slutte sig til USA og øjeblikkeligt ende al import af russisk olie og gas. Det vil tømme den russiske statskasse, så Putin ikke kan opretholde invasionen af Ukraine og undertrykkelsen af det russiske folk.

I 2021 kom 36 procent af den russiske stats indtægter fra salg af olie og gas. EU er stadig Ruslands største handelspartner og det primære marked for dets energireserver. Over halvdelen af Ruslands olie- og gaseksport går til Europa.

Vores nuværende politik er kontraproduktiv. I takt med, at olie- og gaspriserne stiger, hælder vi flere og flere penge ned i Putins kasser, som i disse dage direkte finansierer hans krig. Den eneste effektive løsning er et fuldstændigt stop for overførsler til Rusland. Det vil bringe den russiske økonomi i knæ.

Det er selvfølgelig ikke omkostningsfrit. Et fuldstændigt stop for import af russisk olie og gas til Europa kommer med en høj pris. Men den pris er lille sammenlignet med den lidelse, det ukrainske folk gennemgår i øjeblikket – og den bliver minimal sammenlignet med det tab af frihed, som vil ske, hvis vi ikke handler nu.

Vi må vise, at vi er klar til at gå hele vejen

Anders Fogh Rasmussen
Fhv. statsminister (V) og generalsekretær i Nato

Det er en pris, vi kan håndtere. Ved at erstatte russisk gas med flydende naturgas, øge importen af olie fra andre leverandører, frigøre vores opbevaringskapacitet, og reducere vores energiforbrug, kan vi klare det på den korte bane.

I det lange løb må vi forbedre energieffektiviteten og accelerere udviklingen af nye energikilder såsom sol, vind, og andre grønne teknologier. Energipolitik handler ikke kun om klima. Det handler også om sikkerhed.

Putin forventer, at Europas økonomiske interesser vejer tungere end vores moralske og politiske støtte til Ukraine. Vi må bevise, at han tager fejl. Vi må vise, at vi er klar til at gå hele vejen. At vi er klar til at lide økonomisk modgang for at ende vores afhængighed af russisk energi.

Det bliver ikke billigt. Men hvis det hjælper de nødlidende ukrainere, er det en pris, der er værd at betale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Vladimir Putin

Præsident, Rusland
jurist (Sankt Petersborgs Statsuniversitet)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024