Det kaldes ”lakmustesten” på, om 1,5 grader-målet kan holdes i live. Men Dan Jørgensen får svært ved at få de store olielande med

Klimaminister Dan Jørgensen (S) ventes torsdag på klimatopmødet i Glasgow at løfte sløret for en ny alliance af lande, der vil sætte udløbsdato på jagten efter nye olie- og gasfelter. Men COP26-værtlandet Storbritannien takker nej.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

GLASGOW: Det kan lyde indlysende: Hvis verden skal kunne undgå ødelæggende temperaturstigninger, så skal der skrues ned på jagten efter olie og gas.

Ifølge videnskaben står afbrænding af olie, gas og kul for størstedelen af al CO2-udledning, og selv ifølge Det Internationale Energiagentur, der næppe kan skydes i skoen at være klimahippier, skal der sættes en stopper for investeringer i nye fossile energiprojekter, hvis Paris-klimaaftalens mål om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader, skal holdes i live.

Det er fint at sætte klimamål og skrue op for investeringer i grøn energi, men hvis de store olieproducerende lande ikke stopper med at lede efter flere licenser, så er slaget tabt.

Lars Koch
Politisk chef, Mellemfolkeligt Samvirke

Torsdag vil det så vise sig, hvor lydhøre verdens lande er på det budskab, når Danmark sammen med Costa Rica forventes at præsentere BOGA – the Beyond Oil and Gas Alliance – på klimatopmødet i Glasgow.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00