Debat

Direktør: Tænk større, modigere og mere ambitiøst på klimaets vegne

DEBAT: Verden står foran en gigantisk transformation mod elektrificering af alt fra transport til boliger og industri. Det kræver en dagsorden, der handler om mere end, hvorvidt vi skal investere i endnu én eller to nye havvindmølleparker, skriver Thomas Rønnow fra Cotes.

Der er et enormt potentiale for grøn eksport, hvis vi igen tør føre en modig energipolitik, skriver Thomas Rønnow. 
Der er et enormt potentiale for grøn eksport, hvis vi igen tør føre en modig energipolitik, skriver Thomas Rønnow. Foto: Martin Meissner/Ritzau Scanpix
Anders Brønd Christensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Rønnow
Direktør, Cotes A/S

På trods af Danmarks beskedne størrelse, har vi historisk formået at gøre os bemærket globalt.

Vi er kendt for at være en grøn nation. Vi har været gode til både at tage ansvar og skabe forretning på samme tid.

Danfoss har sat fjernvarme på agendaen, Grundfos er i top med energirigtige pumper, og vi har tre af verdens største producenter af vindmøller bosiddende. Og under mastodonterne er der et væld af små og mellemstore virksomheder, som hver især også bidrager til grøn vækst og udvikling.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til debat@altinget.dk

Energieventyr bygger på tillid
Men hvad har givet os den position?

Jeg tror, at det er en kombination af en fortidig ambitiøs og modig energipolitik, kombineret med vores danske tillid til hinanden og omsorg for fællesskabet. Energipolitisk turde vi satse vores fælles penge på vindmøller og formåede at sætte en agenda om, at vi alle skal tage ansvar for vores omverden.

Lige nu er vi tilbageholdende med energipolitiske satsninger. Måske ikke så sært, for det er ikke helt klart, hvad vi skal satse på.

Thomas Rønnow, Direktør, Cotes A/S

Lige nu er vi tilbageholdende med energipolitiske satsninger.

Måske ikke så sært, for det er ikke helt klart, hvad vi skal satse på. Flere vindmølleparker? Solceller? Batterier? Smart grid? En ting er dog sikkert, og det er, at verden står foran en gigantisk transformation mod elektrificering af alt fra transport til boliger og industri.

Det sætter enorme krav til den elektriske infrastruktur og afkræver løsninger, som end ikke er udtænkt endnu. Og her kan vi sætte vores mod og kreativitet i spil. Potentialet for dansk grøn eksport er enormt.

Men det kræver en dagsorden, der handler om mere end, hvorvidt vi skal investere i endnu én eller to nye havvindmølleparker.

Fra A til B i omstillingen
Lad os starte en diskussion om, hvordan verdens energiinfrastruktur skal se ud om ti år.

Skal der satses på central eller decentral energifremstilling? Skal Danmark spille en rolle i udviklingen af fremtidens energilagre? Er vind den eneste energikilde, vi skal satse på? Er der et grønt alternativ til vind og sol? Hvordan fragter vi os selv og vores varer fra A til B på en grøn måde?

Lad os sætte en ambition om at skabe løsninger til et 100 procent elektrificeret og bæredygtigt samfund.

Lad os få gjort det klart, hvilke barrierer der er, og hvilke løsninger der skal skabes. Og lad os være modige igen og satse fælles penge og fælles passion for at nå derhen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Rønnow Olesen

Fhv. direktør, Cotes
Handelshøjskolen (Aarhus Uni. 1997), B.Sc. ME (DTU 2000)

0:000:00