Debat

Forfatter: Gør EU til en grøn supermagt

EU har brug for større økonomiske muskler og budget, hvis visionen om en klimaunion skal blive til virkelighed. Derfor bør EU kunne opkræve skat og optage egne lån, skriver Bjarke Møller.

Danmark bør gå foran og sige ja til at finde ekstra
penge i EU og flerdoble EU´s green deal, mener Bjarke Møller. 
Danmark bør gå foran og sige ja til at finde ekstra penge i EU og flerdoble EU´s green deal, mener Bjarke Møller. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Bjarke Møller
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark skal være i hjertet af Europa, og EU skal udvikles til en klimaunion.

Den klare melding fra statsminister Mette Frederiksen (S) i nytårstalen er fulgt op af udenrigsminister Jeppe Kofod (S), der siger, at vi skal være i kernen af Europa. Er det en leg med ord, eller er der substans i det? Det finder vi ud af, når regeringen - som Kofod ønsker - får lavet en Europapolitisk aftale i år.

Her er mine bud: Vi bør frigøre os fra de ordoliberale sparelande, som regeringen allierede sig med i forhold til EU's syvårige budget og det fælles lån til Next Generation EU-fonden (NGE-fonden).

Temadebat

Skal Danmark være i hjertet af EU?

I år er det 50 år siden, Danmark besluttede at træde ind i det europæiske fællesskab. Altinget benytter anledningen og starter en debat om Danmarks EU-medlemskab og vores plads i Unionen.

Spørger man statsminister Mette Frederiksen skal Danmark være "i hjertet af vores eget kontinent". Men hvad betyder det at være i hjertet af kontinentet? Og kan vi i så fald beholde vores forbehold? Og hvad med ambitionerne om en klimaunion? EU's forsvarspolitik, asylpolitik og finanspolitikken? Og de fælles europæiske værdier; hvor skal Danmark placere sig i debatten her? Kort sagt: Hvordan skal Danmarks europapolitik se ud?

Mød panelet her.

 • Jeppe Kofod (S), udenrigsminister
 • Morten Helveg Petersen (R), medlem af Europa-Parlamentet
 • Søren Søndergaard (EL), EU-ordfører
 • Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet
 • Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa og tidligere klimaminister
 • Bente Sorgenfrey, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
 • Stine Bosse, formand for Europabevægelsen
 • Anders Stouge, viceadministrerende direktør, Dansk Energi
 • Anders Ladefoged, EU-chef i Dansk Industri
 • Bjarke Møller, forfatter og tidligere direktør for Tænketanken Europa
 • Claus Kragh, journalist og europaredaktør for Ugebrevet Mandag Morgen

Heldigvis lægger Kofod op til en opblødning. Det er klogt, for Holland har fået ny regering, der vil det samme. Vi står overfor et strategisk valg. Rent alliancemæssigt bør Danmark sigte efter at rykke ind i kernen af EU.

Vi skal søge indflydelse i mellemrummet mellem Tyskland og Frankrig frem for at danse rundt med de fedtede fire eller at flirte med centraleuropæiske EU-skeptikere. Danmark bør støtte, at NGE-fonden gøres permanent, og at EU får egne skattekilder, så EU kan låne i fællesskab, hvis vi igen rammes af globale megakriser.

En klimaunion kræver nye økonomiske muskler

I min bog, 'Håbets politik', anbefaler jeg, at EU sikres egne skattekilder på omkring 3-4 procent af BNP, og at EU bemyndiges til at optage egne lån indenfor aftalte rammer. Hvorfor?

Så kunne EU investere meget mere i kritisk infrastruktur og nye teknologi- og industriklynger i Europa, der kan gøre EU mere suverænt og robust, så vi ikke er så sårbare overfor Kina eller Silicon Valleys digitale imperier.

Ideelt set burde EU investere op imod 5000 milliarder euro over de næste ti år i en ambitiøs green deal.

Bjarke Møller

Kombinér det med en ny offensiv europæisk erhvervspolitik, Made in Europe 2030. EU har brug for flere økonomiske muskler og et større budget, hvis visionen om en klimaunion skal gøres til virkelighed. Ideelt set burde EU investere op imod 5000 milliarder euro over de næste ti år i en ambitiøs green deal.

Man kan bygge et europæisk energinet med op til 100 procent vedvarende energi i 2035. Det er realistisk, rettidig økonomisk omhu og teknologisk muligt. Og det vil frigøre os fra autoritære olie-gasregimer, hvis værdier vi ikke bryder os om. Eksperter fra Stanford Universitet vurderer, at prisen er cirka 5200 milliarder euro for dette vedvarende energinet.

Danmark skal stille krav og forlade den nationale husholdningslogik

EU kan ikke hindre, at enkelte lande også vil have atomkraft, men EU bør hellere satse på sol, vind, jordvarme og vandkraft. Vi skal i Europa sikre hurtig udrulning af elladestationer, fremrykke forbud mod fossilbiler og sigte efter, at alle kører i elbiler fra 2035.

Danmark optræder desværre alt for ofte som en fodslæbende småstat.

Bjarke Møller

Stil langt skrappere EU-krav til energibesparelser, byg alle nye byggerier i nul- eller plusenergiklassen og brug 50-70 procent af landbrugsbudgettet til grøn omstilling. En superambitiøs klimapolitik i EU kan blive et eldorado for grønne danske eksportvirksomheder. EU´s CO2 reduktionsmål bør løftes fra 55 procent frem mod 2030 til mindst 65-70 procent for at nå 1,5 graders målet fra FN´s Parisaftale.

Danmark bør gå foran og sige ja til at finde ekstra penge i EU og flerdoble EU´s green deal. Statsministeren bør forlade den nationale husholdningslogik og tænke ud af boksen. Hvis ikke snakken om klimaunionen skal ende som varm luft, må budgettet udvides.

Derfor bør vi arbejde for en EU-skattereform med fælles selskabsskat, CO2 grænseafgift, finansiel omsætningsafgift, opgør med alle skattely med videre, så der er penge nok til klimaunionen.

Fornyelse af ægteskabet

Danmark burde også sige ja til EU´s sociale klimafond og ikke indtage skeptikerrollen. EU skal forvandles til en grøn supermagt. Det er langt vigtigere end opgøret med EU-forbeholdene. Det er i dansk interesse at droppe rets-, forsvars- og ØMU-forbeholdene, men vi kan godt halte videre med finanspagten, den retlige særaftale, et figenblad i forsvarsfonden og EI2 interventionsstyrken.

Så længe vi har forbeholdene, har vi ikke fuld indflydelse i kernen af EU, men så må vi oppe os ekstra meget i debatten om EU´s fremtid. Danmark optræder desværre alt for ofte som en fodslæbende småstat. Vi burde vise lederskab med konstruktive reformforslag, når Frankrig og Tyskland lægger op til traktatreformer af EU.

Efter 50 års ægteskab er det på høje tid, at vi danskere forstår, at EU er vores vigtigste strategiske partner i verden. Kun i et stærkt og reformeret EU kan vi forsvare vores demokrati, suverænitet og sikkerhed i en turbulent global økonomi og et geopolitisk landskab med muterende megakriser.

Bjarke Møller er aktuel med bogen ”Håbets politik. Sådan overvinder Europa kriserne og bliver en grøn supermagt.”

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024