Debat

Fremad før finanslovsforhandlinger: Vi har brug for en blå-grøn klimareform

DEBAT: En sund økonomi er forudsætningen for, at vi kan føre den rigtige klimapolitik. Der er i den grad brug for en blå-grøn klimareform, skriver Fremad-formand Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Nye klimaafgifter skal kompenseres med skattelettelser. Den grønne politik må ikke blive et hemmeligt våben for en rød skatte- og omfordelingspolitik, skriver Fremads formand.
Nye klimaafgifter skal kompenseres med skattelettelser. Den grønne politik må ikke blive et hemmeligt våben for en rød skatte- og omfordelingspolitik, skriver Fremads formand.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Partiformand, Fremad

Oven på coronakrise og en ny regering med stor sult på forbrug bør finansloven for 2021 have en genpolstring af dansk økonomi som det ene hovedfokus. Det vil også sikre, at vi får råd til det andet naturlig fokuspunkt: At få sat tryk på den grønne omstilling.

I kølvandet på corona er dansk økonomi blevet utroligt hårdt ramt, og selvom vi så småt er ved at gå en lysere tid i møde, er det tydeligt, at 2021 ikke bliver et lige så godt år, som man kunne håbe.

Ledigheden vil stadig være højere end i 2019, mange brancher oplever dårligere mulighed for eksport, og vi ved stadig ikke, hvad der sker, når hjælpepakkerne udløber.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

En klar priorering bør derfor være, at vi sikrer bedre rammer for små- og mellemstore virksomheder, så vi kan få gang i dem, der altid har holdt Danmark i gang. Det gør vi gennem lavere skatter og færre regler. 

Vær villige til at lave reformer
Skal vi lykkes med at få dansk økonomi tilbage på sporet, så skal vi også være villige til at lave reformer og prioritere fremfor bare at blive ved at bruge penge, som vi ikke ved, hvor skal komme fra.

Vækst og klima ikke modsætninger.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Partiformand, Fremad

Derfor bør flertallet på Christiansborg også være meget varsom med at give tidligere pension til snart sagt hvem som helst, men i stedet holde fast i det sunde princip om, at den generelle pensionsalder stiger, når levealderen stiger. Mens tidligere pension er forbeholdt dem, der har brug for det eller selv betaler.

En sund økonomi er forudsætningen for, at vi kan føre den rigtige klimapolitik. Og der er i den grad brug for en blå-grøn klimareform.

Det er ikke gratis at gøre noget for klimaet, men hvis vi er villige til at vedtage en finanslov, hvor vi prioriterer pengene ordentligt, så kan vi godt investere i den grønne omstilling.

Invester massivt i grøn forskning
For klimakrisen er ikke forsvundet, bare fordi vi har haft en sundhedskrise.

Vi står stadig overfor en massiv udfordring i at sikre, at Danmarks CO2-udslip bliver lavere, og vi bliver mere bæredygtige.

Vi skal afgiftsfritage elbiler og andre lavemissionsbiler, vi skal gøre det nemmere at leve grønt, og vi skal investere massivt i grøn forskning.

Det er måder, hvorpå vi kan sørge for, at danskerne kan leve mere grønt, og samtidig sikrer vi også Danmarks økonomi.

Læs også

Klimapolitikken skal have rettesnor
Ligesom miljøpolitik bør føres efter princippet om forureneren betaler, bør klimapolitikken have som rettesnor: At den, der gør klimaindsatsen sværere, kommer til at bære den økonomiske byrde.

Derfor skal nye klimaafgifter også kompenseres med skattelettelser andre steder, så den grønne politik ikke bliver et hemmeligt våben for en rød skatte- og omfordelingspolitik.

Borgerne skal ikke plukkes, virksomhederne skal kunne tjene penge til dem selv, og Danmark og vi skal kunne sætte tempoet op i den grønne omstilling. Det er for mig at se det mest væsentlige i en blå-grøn klimareform.

Vækst og klima ikke modsætninger. Uden vækst bliver vi bare fattigere. Ikke nødvendigvis grønnere. Men vi skal både blive rigere og grønnere.

Skal vi have råd til at løse klimakrisen, skal vi også have en stærk økonomi.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA), podcastvært, Ministertid
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024