Debat

Landbrug & Fødevarer svarer aktivister igen: Vi handler på ansvarlig soja

Danskimporteret soja skal være ansvarligt produceret og ikke føre til afskovning. Som supplement til vores egne initiativer efterspørger vi i erhvervet fælles EU-regler, skriver Morten Damkjær Nielsen i et svar til aktivister fra Noah og Global Aktion.

Fremme af ansvarlig produktion forudsætter dialog, støtte og samarbejde med producentlandene, skriver Morten Damkjær Nielsen. Arkivfoto.
Fremme af ansvarlig produktion forudsætter dialog, støtte og samarbejde med producentlandene, skriver Morten Damkjær Nielsen. Arkivfoto.Foto: Ueslei Marcelino/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I dansk landbrug bruger vi sojaskrå som proteintilskud i nogle af vores foderblandinger. Soja er ikke i sig selv en problematisk afgrøde, og vi er enige i, at den soja, som Danmark importerer, skal være produceret ansvarligt og ikke have ført til afskovning - uanset hvor den kommer fra.

Vi vil her give et overblik over noget af det, vi gør for at øge og forbedre ansvarligheden i produktionen af sojaskrå til dyrefoder, som udgør hovedparten af den danske import:

Landbrug & Fødevarer har en politik, der skal føre til 100 procent certificeret eller verificeret ansvarlig og afskovningsfri soja senest i 2025. Den består af en række elementer. Blandt andet er der indarbejdet krav i danske griseproducenters certificeringsordning til indkøb af soja, som er tredjepartscertificeret eller verificeret ansvarlig og afskovningsfri soja, og som lever op til Den Europæiske Foderindustri FEFAC’s retningslinjer for ansvarlig soja. 

Alternativ til soja
Dernæst arbejder vi i erhvervet sammen med forskere om at udvikle et proteinholdigt fodertilskud fra græs til de enmavede dyr (grise og fjerkræ). Vi håber, det kan blive et reelt alternativ til soja og samtidig gøre det muligt at fodre med lokaltproduceret proteinfoder.

Fælles EU-regler er et centralt element i den danske regerings handlingsplan for afskovningsfri forsyningskæder

Morten Damkjær Nielsen
Chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer

I disse år ser vi desuden mange landmænd erstatte soja med danskdyrket protein, særligt hestebønner, i foderet til flermavede dyr (kvæg). Landbrugseksperter og landmænd er i øvrigt også i gang med (i meget lille forsøgsskala) at undersøge, om der er sorter, der gør det muligt at dyrke soja i Danmark.

Som supplement til hvad vi selv gør, har vi i erhvervet aktivt efterspurgt fælles EU-regler for ansvarlig og afskovningsfri import. Det danske erhvervs strategi om at fremme udviklingen af et marked for certificerede ansvarlige produkter gennem et efterspørgselstræk skal udbredes, så landmænd og virksomheder i europæiske lande stiller de samme krav.

På den måde får vores indsats en langt større effekt. Fælles EU-regler er også et centralt element i den danske regerings handlingsplan for afskovningsfri forsyningskæder, og alt tyder på at, et forslag fra EU-Kommissionen om sporbare og afskovningsfri forsyningskæder bliver vedtaget i Bruxelles inden årets udgang. 

Ansvarlig produktion
Landbrug & Fødevarer har desuden opfordret myndighederne til at prioritere dialog med producentlandene om ansvarlig produktion - herunder bilateralt gennem sektorsamarbejdet, men også via EU-samarbejdet og gennem de internationale organisationers programmer. Fremme af ansvarlig produktion forudsætter også dialog, støtte og samarbejde med producentlandene. 

Endelig er der Dansk Alliance for Ansvarlig Soja, som er en del af Dansk Initiativ for Etisk Handel, som Landbrug & Fødevarer støtter sammen med dansk dagligvarehandel, fødevareproducenter, organisationer og myndigheder.

Alliancen rummer såvel individuelle initiativer som forenede indsatser for at komme de problemer til livs, som nogle steder i verden knytter sig til sojaproduktion. Det er indsatser, som vi tidligere sammen med blandt andre WWF og Dansk Initiativ for Etisk Handel har præsenteret her i Altinget.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024