Debat

Nordiske organisationer: Gør Norden til verdens første fossilfri region

De nordiske lande bør være ambitiøse på egne og hinandens vegne, og gå efter at blive verdens første fossilfri region - det skylder vi, skriver Sasja Beslik, Linda Burenius, Joakim Byström, Åsa Domeij og Mads Flarup Christensen. 

Vores udledninger reduceres ikke i det nødvendige tempo, og vi ville have brug for flere jordkloder, hvis alle skulle forbruge, som vi gør i de nordiske lande, skriver Sasja Beslik, Linda Burenius, Joakim Byström, Åsa Domeij og Mads Flarup Christensen. 
Vores udledninger reduceres ikke i det nødvendige tempo, og vi ville have brug for flere jordkloder, hvis alle skulle forbruge, som vi gør i de nordiske lande, skriver Sasja Beslik, Linda Burenius, Joakim Byström, Åsa Domeij og Mads Flarup Christensen. Foto: Wikimedia Commons
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens verdens øjne er rettet mod klimatopmødet i Glasgow, mødes statsministrene fra de nordiske lande i Nordisk Råd. I den anledning opfordrer vi dem til at støtte en vision om et fossilfrit Norden. Det er nu, de nordiske lande bør gå i spidsen og anvise en vej til virkeliggørelsen af velfærdssamfund, hvor der ikke udledes drivhusgasser.

Desværre er der ikke meget lige nu, der tyder på, at verdens ledere er i stand til at implementere de nødvendige tiltag for at bremse den accelererende klimakrise. Der er desperat brug for lande, der inspirerer. Her kan vi i Norden spille en afgørende rolle.

De nordiske lande er på mange måder førende på miljøområdet. Nye nordiske regeringer har løbende overtrumfet hinandens klimamål, og i dag er Danmark et af de lande med de mest ambitiøse mål. Andelen af vedvarende energi er blandt de højeste i verden i regionen, hvor ikke mindst Norge skiller sig ud med næsten 100 procent vedvarende elproduktion.

Det er et forræderi mod de mest sårbare i dag og mod fremtidige generationer, at verdens produktion af fossile brændstoffer fortsætter med at stige på trods af tilsagn om at reducere udledningerne.

Sasja Beslik, Linda Burenius, Joakim Byström, Åsa Domeij, Mads Flarup Christensen
Bæredygtighedschef, PFA Pension; forkvinde, 100% förnybart; CEO, Absolicon; bæredygtighedschef, Axfood; generalsekretær, Greenpeace Norden

På trods af disse succeser er vi langt fra at opfylde vores løfter i Paris-aftalen. Vores udledninger reduceres ikke i det nødvendige tempo, og vi ville have brug for flere jordkloder, hvis alle skulle forbruge, som vi gør i de nordiske lande.

Brug af fossile brændstoffer er forræderi mod de svageste

Produktion og brug af fossile brændstoffer er den største enkeltstående årsag til, at vi er i en nødsituation for klimaet. Også her skiller Norge sig ud, om end i den forkerte retning, ved fortsat at åbne nye områder for at bore efter olie og gas.

Det Internationale Energiagentur, IEA, slog i sin rapport om vejen til at nå 1,5 gradsmålet fast, at alle nye investeringer i udvinding af fossile brændsler skal stoppes med det samme, hvis vi skal nå vores klimamål. I denne situation er det hverken bæredygtigt - eller et af verdens rigeste lande værdigt - at give tilladelser til nye olielicenser. 

Det er et forræderi mod de mest sårbare i dag og mod fremtidige generationer, at verdens produktion af fossile brændstoffer fortsætter med at stige på trods af tilsagn om at reducere udledningerne. I rapporten Production Gap Report 2021 fra UNEP og Stockholm Environment Institute blev det for nylig slået fast, at den planlagte produktion af fossile brændstoffer frem til 2030 er mindst dobbelt så stor, som vi har råd til at leve op til forpligtelserne under Paris-aftalen.

Rigdom forpligter til at være pionerer

Derfor er initiativet fra Costa Rica og Danmark om at lancere Beyond Oil and Gas Alliance, BOGA, ekstremt vigtigt. Når initiativet lanceres under klimakonferencen i Glasgow, vil det sende et vigtigt signal om behovet for at bryde den fortsatte destruktive produktion af fossile brændstoffer.

De nordiske lande har som få andre muligheder for at opbygge en grøn og bæredygtig økonomi. Som rige lande har vi også en forpligtelse til at være pionerer, til at udvikle løsninger og vise, at vi tager vores ansvar. Men det handler ikke kun om at gøre det rigtige, det er også den eneste måde at opbygge en bæredygtig økonomi på lang sigt.

Den internationale interesse for “fossilfrit stål” i Sverige gennem for eksempel “Hybrit-projektet” viser det potentiale, der er i at investere i en fossilfri fremtid. I Danmark tages vindkraften til et nyt niveau med opførelsen af to "energiøer", der forventes at levere strøm til op mod fem millioner europæiske husstande.

Tre konkrete tiltag til et fossilfrit Norden

Vi skal i fællesskab tage fat på klimaforandringerne med det ansvar, der hviler på os alle her i en af verdens mest udviklede regioner. Vi opfordrer derfor de nordiske statsministre til at etablere en vision for, at Norden skal blive verdens første fossilfrie region og gennemføre konkrete tiltag, der vil bringe os derhen:

Som rige lande har vi også en forpligtelse til at være pionerer, til at udvikle løsninger og vise, at vi tager vores ansvar.

Sasja Beslik, Linda Burenius, Joakim Byström, Åsa Domeij, Mads Flarup Christensen
Bæredygtighedschef, PFA Pension; forkvinde, 100% förnybart; CEO, Absolicon; bæredygtighedschef, Axfood; generalsekretær, Greenpeace Norden

1) Fastslå nordiske klimamål

Norden har mulighed for at gå forrest i retning af klimaneutralitet og udfase fossil produktion hurtigst muligt. At en af verdens rigeste regioner forlader fossiltiden er ikke bare en forpligtelse, det er frem for alt en mulighed. Samtidig skal omstillingen ske hånd i hånd med vores håndtering af den globale biodiversitetskrise. Derfor er vi nødt til at indføre mål for at beskytte mindst 30 procent af jordens land og hav.

2) Udvikle en nordisk klimaplan

I dag udbetales der stadig store tilskud til fossile aktiviteter, der låser samfundet fast i en fossil afhængighed. Vi skal skabe en national økonomi, der både bygger på og handler inden for rammerne af vores klima- og miljømål - ikke på bekostning af disse. Det indebærer at kontrollere både offentlige og private investeringer i langsigtede bæredygtige virksomheder gennem både regulering og positive incitamenter.

3) Etablere et nordisk klimapolitisk råd

FN's klimapanel konstaterer, at der er behov for hurtige og vidtrækkende ændringer i alle samfundets sektorer i et omfang uden sidestykke i historien, hvis det skal lykkes at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader. Et nordisk klimapolitisk råd kan bidrage til, at politik i højere grad styres tydeligere af videnskaben.

Verden står over for en historisk skillevej i klimaspørgsmålet. Ansvarsfraskrivelse er ikke en mulighed. De, der har modet til at gå langt nok, har meget at vinde. Men det kræver visioner og klare mål at skabe det fossilfri samfund, vi skal skabe.

Vi ønsker derfor at se et grønt og fossilfrit Norden, som kan vise resten af verden, at det er muligt at ændre samfundet afgørende uden at ofre velfærden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sasja Beslik

chef for bæredygtighed for PFA

Mads Flarup Christensen

Admininstrerende direktør, Greenpeace International
ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00