Debat

Pernille Weiss om klimaudfordringen: Vi kan ikke vende supertankeren i morgen

DEBAT: Mange er utålmodige på klimafronten, men vi er nødt til at gøre tingene i den rigtige rækkefølge og være realistiske. Det er vigtigt, at vi ikke går i panik og griber ud efter alle mulige snuptagsløsninger, skriver Pernille Weiss.

Vi skal ikke lægge afgifter på helt almindelige flypassagerer. I stedet skal EU lægge en klog afgift på miljøskadeligt flybrændstof, mener Pernille Weiss.
Vi skal ikke lægge afgifter på helt almindelige flypassagerer. I stedet skal EU lægge en klog afgift på miljøskadeligt flybrændstof, mener Pernille Weiss.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss
Spidskandidat til Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti

Vi kan og skal gøre rigtig meget for klimaet på europæisk plan – det er en bunden opgave, og den bliver ikke mindre i årene fremover.

Derfor er det umuligt at koge det ned til én enkelt opgave. Men jeg vil sige, at det bliver helt afgørende for det kommende Europa-Parlament, at der bliver sat handling bag ordene.

Det forventer borgerne i Europa – ikke mindst de millioner af unge, som har kastet sig aktivt ind i kampen for at redde klimaet. Så vi skal være ambitiøse – men også realistiske.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

I Det Konservative Folkeparti tror vi på en kombination af pisk og gulerod. Virksomheder skal have incitamenter til at blive klimavenlige og opfylde ambitionerne i Parisaftalen og FN’s verdensmål.

Og det er der heldigvis rigtig mange danske og europæiske virksomheder, som er i gang med. Regulering er naturligvis også et redskab i værktøjskassen, men det skal altid ske i dialog med erhvervslivet.

Det er tydeligt, at mange er utålmodige på klimafronten, og det kan jeg godt forstå. Men vi må ikke bilde vælgerne ind, at supertankeren kan vendes i morgen. 

Pernille Weiss
Spidskandidat til Europa-Parlamentet for Det Konservative Folkeparti

Klimamærkning og energieffektivisering
Jeg vil tage en række specifikke forslag med til parlamentet i Bruxelles – forslag, som kan udmøntes i konkrete handlinger på den korte bane, og som dermed kan sætte skub i den grønne omstilling.

For det første er der behov for en klog klimamærkning, som klart og tydeligt fortæller forbrugerne om et produkts CO2-aftryk. Hvad vil det sige, at produktet er klimavenligt? Hvordan kan en forbruger i Danmark vide, om en vare produceret i Polen eller Spanien er grøn og bæredygtig?

Der er rigtig mange faktorer, som spiller ind – fra råvarer, produktionsforhold og energiforbrug til transport og genanvendelse. Det nytter jo ikke noget at købe en økologisk dyrket appelsin, hvis den er blevet transporteret jorden rundt med fly. Forbrugerne efterspørger i stigende grad information om de produkter, de køber – og her kan EU være med til at skabe et fælles sprog for bæredygtighed.

For det andet skal vi have større fokus på energieffektivisering. Her er Danmark langt fremme med innovative løsninger, for eksempel genbrugsvarme, som kan bidrage til et grønnere Europa – det vil også skabe dansk vækst og arbejdspladser. I de kommende år vil vi se store datacentre skyde op mange steder i Europa – også her i Danmark – og deres energiforbrug bliver kæmpestort. Derfor bør EU pålægge disse centre at satse på grøn energi og gøre det muligt at genbruge overskudsvarmen.

Fly og forskning
For det tredje skal vi gøre noget ved transportområdet – særligt luftfarten, som tegner sig for en stor del af verdens CO2-udledning. Løsningen er ikke at stoppe med at flyve eller lægge afgifter på helt almindelige flypassagerer.

I stedet skal flyselskaberne udskifte det “sorte” brændstof med mere klimavenlige energikilder. EU bør lægge en klog afgift på miljøskadeligt flybrændstof, så vi stimulerer flyselskaber og firmaer, som arbejder med brændstof, til at udskifte de CO2-skadelige brændstoffer med mere bæredygtige løsninger, Også her er kombinationen af pisk og gulerod vejen frem.

Der skal desuden satses på forskning og udvikling, så vi får skabt flere grønne projekter, som blandt andet pensionsselskaberne kan investere i – de står klar med milliarder af villige kroner til grøn omstilling.

Læs også

Gå ikke i panik
Udfordringerne slutter ikke her, og vi skal arbejde i flere parallelle spor – ellers risikerer vi at miste momentum. Det er tydeligt, at mange er utålmodige på klimafronten, og det kan jeg godt forstå.

Men vi må ikke bilde vælgerne ind, at supertankeren kan vendes i morgen. I stedet for at gå i panik og gribe ud efter alle mulige snuptagsløsninger og værktøjer, skal vi gøre tingene i den rigtige rækkefølge.

Vi skal handle – ellers svigter vi vores opgave som ansvarlige politikere. Klimakrisen kan kun løses i et europæisk samarbejde, og jeg glæder mig til at give Danmark og klimaet en afgørende stemme i EU.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00