Debat

Nikolaj Villumsen: EU skal samle sin klimaregning op

DEBAT: Den vigtigste opgave lige nu for EU's venstrefløj er at gå sammen om at hæve EU's ambitioner på klimaområdet. Herhjemme skal Danmark gå forrest ved at beskatte flyrejser, skriver Nikolaj Villumsen (EL).

En stor grøn investeringsplan og en omlægning af landbruget til mere klimavenlig produktion er øverst på venstrefløjens EU-dagsorden, skriver Nikolaj Villumsen.
En stor grøn investeringsplan og en omlægning af landbruget til mere klimavenlig produktion er øverst på venstrefløjens EU-dagsorden, skriver Nikolaj Villumsen.Foto: /ritzau/Lærke Posselt/
Astrid Johanne Bjørnskov
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nikolaj Villumsen (EL)
Spidskandidat for Enhedslisten til europaparlamentsvalget 

Den vigtigste opgave lige nu er at få sat turbo på den grønne omstilling i EU. Som de mange klimastrejkende unge over hele verden viser os, så kræver klimaet handling nu. Med EU's nuværende klimakurs vil vores børn vokse op til en voldsomt forandret verden. En verden med store oversvømmelser, tørke og millioner af klimaflygtninge. En verden, hvor naturen og biodiversiteten er alvorligt truet. 

EU's vedtagne klimapolitik er katastrofal. Derfor vil vi i Enhedslisten hæve EU's klimaambitioner gevaldigt. Sammen med vores venner på den europæiske venstrefløj vil vi kæmpe for en ambitiøs og bindende europæisk klimalov, så EU kan indfrier de løfter, der allerede er givet i Paris-aftalen.

Klimaet er et grænseoverskridende problem, der kræver fælles samarbejde på tværs af grænser. I EU-Parlamentet vil Enhedslisten hver dag arbejde for at trække EU i en mere solidarisk og grøn retning. Og når EU's regler står i vejen for en ambitiøs klimapolitik og beskyttelse af vores natur, så skal Danmark gå foran. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Opgør med flytrafikken
Konkret skal EU's mål for CO2-reduktioner hæves markant, så EU er CO2-neutralt senest i 2040. Men en bindende klimalov skal kloden i første række fremfor hensynet til store virksomheder. Sammen med en række europæiske venstrefløjspartier har vi foreslået en stor grøn investeringsplan og en omlægning af landbruget til mere klimavenlig produktion.

Vi skal have et stop for salg af nye benzin- og dieselbiler i 2025 og udfasning af EU-støtte til olie, gas og kul. Samtidig skal EU betale sin del af den globale klimaregning. Vi kommer dog ikke videre i kampen mod klimaforandringerne uden at tage et opgør med, hvordan vi flytter os fra sted til sted.

I dag har flytrafikken absurde fordele  −særligt moms- og afgiftsfritagelsen på flybrændstof skriger til himlen, når langt mere klimavenlig transport på skinner er afgiftsbelagt.

Nikolaj Villumsen (EL), Spidskandidat til EU-parlamentsvalget 

I dag har flytrafikken absurde fordele − særligt moms- og afgiftsfritagelsen på flybrændstof skriger til himlen, når langt mere klimavenlig transport på skinner er afgiftsbelagt. Hertil kommer, at det i dag tager seks gange længere tid at komme fra København til Paris med tog end med fly og koster det femdobbelte.

Væk med flyenes fordele
Vi skal opbygge et fælles europæisk netværk af højhastighedstog, der forbinder de store europæiske byer, sammen med et effektivt netværk af togforbindelser internt i de enkelte lande og regioner. Det kræver selvfølgelig penge.

Derfor vil vi sammen med resten af den europæiske venstrefløj stille krav om fælles investeringer, gerne i form af en europæisk togfond, der kan skabe rammerne for en reel fælles løsning. Samtidig er vi nødt til at se på de fuldstændig urimelige konkurrencefordele, flyselskaberne har.

I dag er brændstof på internationale flyvninger uden grund fritaget for afgifter. Her er EU nødt til at sætte handling bag løfterne afgivet i Paris-aftalen. 

Danmark skal gå foran
Men vi skal ikke sidde på hænderne herhjemme imens. I Enhedslisten har vi lavet en klimaplan, hvor vi foreslår at indføre afgift på flyrejser i Danmark nu, ligesom andre lande har gjort. Vi ønsker en afgift, der stiger med antallet af flyvninger, deres længde, og afhængigt af hvor meget plads man optager.

Vi så gerne, at Danmark gik foran, ligesom vores venner i Norge og Sverige. Det er oplagt at skabe alliancer med progressive lande, som sætter klimaet først og er parat til at sætte konkret handling bag ordene. På den måde kan vi vise vejen og samtidig lægge pres på andre lande.

Klimabevægelsen er lykkedes med at få alle til at tale om klima. Tak for den kæmpe indsats. Nu handler det om at få handling bag ordene. I EU-Parlamentet vil Enhedslisten hver dag arbejde for at trække EU i en mere grøn og solidarisk retning. Og når EU’s regler står i vejen, vil vi gøre alt, vi kan, for at Danmark er et grønt foregangsland.
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nikolaj Villumsen

MEP (EL), næstformand, Venstrefløjsgruppen, Europa-Parlamentet
BA.mag. i historie (Københavns Uni. 2009)

0:000:00