Dan Jørgensen: Ny bog om velfærdsstaten er pligtlæsning for Macron, Sanders og alle os andre
ANMELDELSE: Økonomiprofessor Torben M. Andersen har skrevet en fremragende bog, der imponerer med sin præcise beskrivelse af, hvordan det er muligt at forene et velfærdssamfund som det danske med en velfungerende økonomi, skriver Dan Jørgensen.
Af Dan Jørgensen
Næstformand, Socialdemokratiets folketingsgruppe
Den franske oplysningsfilosof Voltaire skrev engang til en ven: ”Undskyld, at jeg skriver dig så langt et brev. Jeg havde ikke tid til at skrive et kort”.
I modsætning hertil står Torben M. Andersens nye bog, som er beundringsværdig kort og præcis, uden at der af den grund springes over, hvor gærdet er lavest.
Torben M. Andersen er professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, tilknyttet en række internationale forskningscentre og forsker i den nordiske velfærdsmodel. Han har stor erfaring med økonomisk politisk rådgivning i Danmark (bl.a. tidl. formand for Økonomisk Råd og Velfærdskommissionen), de nordiske lande, OECD og EU-Kommissionen.
De fleste bøger om det danske velfærdssamfunds opbygning, funktioner og udfordringer er digre værker, som fylder godt på bogreolen. Med god grund. Det er kompliceret stof. Indtil forleden ville jeg personligt have forsvoret, at nogen fyldestgørende ville kunne give en grundig indføring i disse temaer på under 200-300 sider. Nu ved jeg, at det kan gøres på 137 – inklusive noter.
Bogens formål er, med forfatterens egne ord, at besvare spørgsmålet: ”Hvordan er det muligt at forene et stort og veludbygget velfærdssamfund med en velfungerende økonomi?”
Med Torben M. Andersens lille fine bog får man megen viden på kort tid. De få timer, det tager at læse den, vil være en utrolig god investering for de fleste – ikke bare politikere, men alle, der interesserer sig for danske samfundsforhold.
Dan Jørgensen
Næstformand, Socialdemokratiets folketingsgruppe
Et yderst aktuelt spørgsmål, som interesserer mange i disse år. Ikke bare i Danmark, men også uden for vores lille lands grænser.
Danmark som forbillede
Det så vi, da den franske præsident Emmanuel Macron forleden besøgte Danmark. Her lagde han ikke skjul på, at Danmark på mange måder er et forbillede for ham. I det ene interview efter det andet skamroste Monsieur le Président det danske velfærdssamfund. Danmarks evne til at tilbyde borgerne tryghed og velfærd, samtidig med at vores virksomheder er i stand til at konkurrere på det globale marked, imponerede ham.
Jeg oplevede selv, hvor stor interessen for Danmark er, da jeg i sidste måned lavede en lille video til de sociale medier, hvor jeg gik i rette med Fox News-værten Trish Regan, som havde kritiseret vores samfundsmodel groft. At sige, den gik viralt, er ingen overdrivelse. Prominente navne som senator Bernie Sanders, komiker Ricky Gervais og professor Francis Fukuyama delte mit indspark på deres platforme, og i dag er videoen set af mere end 30 millioner mennesker.
Hvorfor denne interesse for den danske samfundsmodel? Svaret er åbenlyst: Fordi vi har skabt en unik samfundskonstruktion, som man mange andre steder i verden ønsker, man kunne kopiere.
De næste spørgsmål, der melder sig, er straks noget mere komplicerede: Hvad er det præcist, de skal kopiere, hvis de vil være som Danmark? Hvordan fungerer velfærdssamfundet egentlig? Har vi ikke også – uanset at mange ser på os med beundring – vores egne store problemer at døjes med? Og hvad gør vi i øvrigt ved dem?
Humlebien der kan flyve
Det er disse spørgsmål, som Torben M. Andersen med stor indsigt belyser. I bogens første kapitel beskriver han, hvordan det er muligt, at Danmark både kan have høj velstand og stor økonomisk lighed. Noget, mange økonomer betragter som en anomali i forhold til gængs økonomisk teori.
De betragter Danmark som humlebien, der ikke burde kunne flyve, men som alligevel basker derudad. Senere tager forfatteren læseren med på en tour de force gennem velfærdssamfundets forskellige egenskaber og funktioner. Endelig afsluttes bogen med en indføring i, hvilke dilemmaer og udfordringer vores lands beslutningstagere står over for i de kommende år: globaliseringen, den teknologiske udvikling, at en stadig større del af befolkningen bliver ældre, migration osv.
Forfatteren søger ikke selv at give svarene på fremtidens problemer, men opstiller i stedet objektivt løsningsmuligheder og beskriver fordele og ulemper ved dem.
Den slags objektivitet er sjælden. Jeg har læst utallige bøger af såkaldt objektive økonomer, som hævder, de er neutrale, men som viser sig at være ret forudindtagede og farvede i deres fremstilling. Nogle gange bevidst og med åben pande, andre gange fordi det simpelthen er svært at få alle relevante sider af en sag med. Og har man ikke det, ja så ender man uforvarende med at give et farvet billede af sagen. Den fælde mener jeg ikke, Torben M. Andersen falder i.
Andersens bog er netop fremragende, fordi man ikke aner nogen anden dagsorden fra forfatteren end at oplyse og bidrage med viden til den offentlige debat.
Ikke nogen pageturner
Bogen er ikke nogen pageturner. Der lefles ikke for læseren. Sproget er meget lidt farverigt, og der strøs ikke om sig med empiriske eksempler eller aktuelle politiske cases. Tværtimod er den snarere lidt tørt og akademisk skrevet. Det vil nogen sikkert begræde. Men ikke denne læser. Jeg sætter pris på en bog skrevet af en professor i økonomi, som vælger at lade sin faglighed styre frem for at lege journalist.
Bogen kan sagtens betragtes som en debatbog. Men i min reol har jeg ikke placeret den på hylden ved siden af de andre debatbøger, jeg har stående. I stedet har jeg stillet den sammen med mine opslagsværker.
Jeg er nemlig helt sikker på, at det er en bog, jeg kommer til at hive ned fra hylden ofte, når jeg lige skal slå op, hvor stor en del af BNP den offentlige sektor udgør, eller hvordan Danmark placerer sig sammenlignet med resten af OECD, når det kommer til beskæftigelsesfrekvensen i vores land.
Pligtlæsning
Jeg plejer at sige, at den vigtigste legemsdel for en politiker er bagdelen. Den skal man nemlig sidde en hel del på. Hvis man vil være velforberedt og saglig i jobbet som beslutningstager, er der nemlig ingen vej uden om at læse masser af bøger, rapporter og notater.
Med Torben M. Andersens lille fine bog får man imidlertid megen viden på kort tid. De få timer, det tager at læse den, vil være en utrolig god investering for de fleste – ikke bare politikere, men alle, der interesserer sig for danske samfundsforhold.
Jeg ved ikke, om der er planer om at oversætte bogen til andre sprog og udgive den i andre lande. Men jeg håber det, for den ville være gavnlig læsning for Macron, Sanders og alle andre, der har det danske velfærdssamfund som deres ideal. Indtil videre er jeg personlig glad for, at den er kommet på dansk. Tak til Gyldendal og Torben M. Andersen for det.
Torben M. Andersen: Har velfærdssamfundet en fremtid? 137 sider, udkommet 27. september, Gyldendal