Debat

Der er brug for mod og vilje

DEBAT: I økonomisk trange tider er der behov for innovation og nytænkning i kommunerne, og vi kommer heller ikke uden om at overveje, hvilke opgaver der ikke længere skal løses i offentligt regi. Formand for Kommunaldirektørforeningen, Bjarne Pedersen, håber på en vis overbærenhed undervejs.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bjarne Pedersen,
Kommunaldirektør i Rudersdal Kommune og
formand for Kommunaldirektørforeningen

På Kommunaløkonomisk Topmøde gjorde regeringen det helt klart, at det offentlige forbrug vil blive styret meget stramt. Og med et aktuelt underskud på statens finanser på over 100 mia. kroner blev der meldt smalhals for kommunerne i en overskuelig fremtid.

De benhårde økonomiske vilkår er imidlertid ikke afstemt med borgernes, mediernes og interessegruppernes krav og forventninger til kommunernes opgaveløsninger. De er stadig høje og på mange områder støt stigende.

Det er en stor udfordring for kommunerne, og den håndteres allerede med omfattende tilpasninger og strukturændringer, som vil fortsætte i de kommende år.

Fakta

Bjarne Pedersen er kommunaldirektør i Rudersdal Kommune og formand for Kommunaldirektørforeningen.

Han blev læreruddannet fra Statsseminariet i Vordingborg i 1972. Derudover har han været formand for Kulturrådet for Børn under Kulturministeriet og embedsudvalget vedr. børn og kultur i KKR-Hovedstaden (Kommunalkontaktrådet i Hovedstaden). Bjarne Pedersen var desuden i 8 år (fra 1993-2001) landsformand for Børne- og Kulturchefforeningen.

I 1985 blev Bjarne Pedersen børne- og ungedirektør og 1. vicekommunaldirektør i Græsted-Gilleleje Kommune, og små 11 år efter, i 1996, blev Bjarne ansat som børne- og ungedirektør i Helsingør Kommune, en post, han varetog, indtil han blev konstitueret som kommunaldirektør i 2010.

Fornyelse og udvikling
Men krisen kan ikke løses med tilpasninger og strukturændringer alene. Der er brug for at sætte et stærkt fokus på udvikling og fornyelse af de kommunale forvaltninger og institutioner, og den måde opgaverne løses på. Innovationsdagsordenen er mere aktuel end nogensinde, og det er vel at mærke ikke "kun" innovation af nye spændende projekter. Hovedopgaven er at gennemføre en fornyelse og udvikling af service og kvalitet, samtidig med at der realiseres store reduktioner i driftsudgifterne.

Det kræver en stærk vilje og et stort mod at gå den vej. Vi ved af erfaring, at nye løsninger og nye arbejdsformer ofte mødes med skepsis af brugerne, og især når de er ledsaget af et behov for at reducere omkostningerne. Så kan det næsten kun gå galt.

Men der er ingen lette løsninger på den velfærdsklemme, vi står i. Innovationsvejen kan være den dynamiske energi, der skal til, for at vi for alvor kan "arbejde" os ud af krisen.

Bjarne Pedersen
Kommunaldirektør i Rudersdal Kommune

Men der er ingen lette løsninger på den velfærdsklemme, vi står i. Innovationsvejen kan være den dynamiske energi, der skal til, for at vi for alvor kan "arbejde" os ud af krisen. Et af de områder, hvor der er sat rammer og retning for udviklingen og fornyelsen, er den fælleskommunale digitaliseringsplan, hvor der fokuseres på at udvikle velfærdsteknologi i folkeskolen, på sundhedsområdet, beskæftigelsesområdet, selvbetjeningsløsninger til borgerne m.m. Opgaven er ganske enkelt at få maskinerne til at udføre arbejde, som i dag udføres af lønnede medarbejdere.

Mere borgerindflydelse
Det kræver, at kommunerne tager initiativ til en dialog med brugere og borgere for at få accept af nye løsninger, og heldigvis er der gode erfaringer med at invitere borgere og brugere ind i en dialog om nye løsninger. Nogle af de bedste erfaringer er beskrevet i projekter om brugerstyret innovation. Endelig kommer vi heller ikke uden om at overveje, hvilke opgaver som ikke længere skal løses i offentligt regi. Der nytænkes flere steder i at lade civilsamfundet overtage opgaver fra det offentlige.

Det kræver også et medarbejderengagement at fastholde en innovationsdagsorden. Ja, man kan godt stramme den til at sige, at medarbejdernes faglige stolthed er nøglen til kreative løsninger og dynamik i processen. For uden et stærkt medarbejderengagement kan innovationsdagsordenen ikke gennemføres.

Det bliver en usædvanlig stor ledelsesopgave at få navigeret kommunerne helskindet igennem de kommende år med vedblivende høj service, god kvalitet til borgerne og gode attraktive arbejdspladser til vore medarbejdere, alt imedens omkostningerne reduceres betydeligt.

Jeg håber på en vis overbærenhed undervejs.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Pedersen

Fhv. kommunaldirektør, Rudersdal Kommune
mag.art. i litteraturvidenskab

0:000:00