Ekspert: Mere individuel løn i det offentlige er en dødssejler

PRODUKTIVITET: Det er nærmest dødsdømt på forhånd, når Produktivitetskommissionen foreslår, at flere lønkroner skal forhandles individuelt i den offentlige sektor, vurderer arbejdsmarkedsforsker.
Fagbevægelsen vil blokere for Produktivitetskommissionens anbefaling om mere individuel løn i det offentlige, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.
Fagbevægelsen vil blokere for Produktivitetskommissionens anbefaling om mere individuel løn i det offentlige, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Mange ledere i det offentlige gider ikke rigtigt de lokale lønforhandlinger, fordi det giver for meget bureaukrati i forhold til, hvor få penge der er i spil. Pengene er for små til, at det kan bruges som et ledelsesinstrument. De offentlige arbejdsgivere er kun for alvor interesseret i det her, hvis det kan få en meget større volumen. Og det vil fagbevægelsen aldrig gå med til.

Flemming Ibsen
Arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet
Der er tvivlsomme udsigter for Produktivitetskommissionens forslag om mere individuel løn i den offentlige sektor.

Hvis det står til Produktivitetskommissionen, så skal det offentlige arbejdsmarked ellers lære af det private. Lønstigningerne i det offentlige skal i langt højere grad fordeles individuelt, så der bliver en større sammenhæng mellem medarbejdernes præstationer og deres løn.

I dag er det kun 8 procent af lønstigningerne, der forhandles lokalt på den enkelte institution. Men det tal burde være langt højere, mener Produktivitetskommissionen, der mandag kom med sin slutrapport.

"Erfaringerne fra det private viser, at brugen af præstationsafhængig løn har en gunstig effekt på sygefravær, medarbejdertilfredshed og effektivitet," skriver kommissionen i sin rapport.

Dokumentation
Poduktivitetskommissionens anbefaling om løn

For at styrke den offentlige sektors produktivitet gennem en tættere kobling mellem løn, kompetencer og præstationer anbefaler Produktivitetskommissionen, at:

Parterne på det offentlige arbejdsmarked arbejder for, at der i den praktiske anvendelse af de offentlige overenskomster skabes en tættere kobling mellem medarbejdernes kompetencer og præstationer og deres løn. Det kan ske ved, at:

•En større del af lønmidlerne bringes i spil til individuelle lønforhandlinger. Hvis lønmidlerne fra reguleringsordningen og de centrale lønforhandlinger i højere grad fordeles på de enkelte institutioner, og udmøntningen sker lokalt, kan der skaffes flere midler til lokal løndannelse.

•Der skabes bedre muligheder for individuelle lønforhandlinger, så rammerne for tilrettelæggelse og afholdelse af individuelle lønforhandlinger på den enkelte arbejdsplads bliver enklere og gøres mere fleksible.

•En god indsats i højere grad belønnes ekstraordinært - fx ved at en enkelt medarbejder eller en gruppe af medarbejdere modtager en bonus efter et tilfredsstillende resultat.


•Lade den daglige leder have stor medbestemmelse i lønforhandlingerne, så der sker en reel kobling mellem den enkelte medarbejders løn og præstation, og så lønforhandlingerne opleves som fair.

Kilde: Produktivitetskommissionen


Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00