Debat

Vildskud fra Leif Mikkelsen

DEBAT: Leif Mikkelsen skyder med vildskud, når han skriver i sit debatindlæg, at det er naivt at tro, at man kan sikre vandskader og oversvømmelse ved at hæve vandpriserne. Ifølge KL-formand Erik Nielsen indholder debatindlægget adskillige faktuelle fejl, som korrigeres her.
Foto: Rødovre Kommune
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erik Nielsen
Formand for KL

Leif Mikkelsen fra Liberal Alliance skriver 20. juni, at kommunerne "er ved at gå amok" med nye skatter og afgifter. Hans indlæg er præget af adskillige faktuelle fejl, som vi gerne vil korrigere:

For det første hæver kommunerne ikke vandpriserne, som Leif Mikkelsen skriver. Derimod er det aftalt mellem KL og regeringen, at vi kan hæve spildevandstaksterne for at finansiere de tiltag, der skal sikre landet mod oversvømmelser.

Pointen er, at det er billigere at tilpasse os til det ændrede klima over jorden frem for at udvide kloakkerne (som i øvrigt alligevel ikke kan udvides i tilstrækkeligt omfang til at håndtere de stigende vandmængder). Så den løsning, der er valgt, er både billigere og bedre for borgerne.

Fakta
Bland dig!
Vil du også deltage i debatten på Altinget.dk? Send dit indspark til [email protected]

For det andet er det misvisende, når det fremstilles, som om kommunerne nu hæver boligejernes grundskyld med syv procent. KL og regeringen har aftalt, at skatterne under ét skal holdes i ro, og det gælder også grundskylden.

Derimod kan beregningsgrundlaget for grundskylden blive reguleret opad med op til syv pct. Sådan har det været, siden Anders Fogh Rasmussens regering indførte skattestoppet. Der er tale om en lovbestemt teknisk forudsætning, og de højere indtægter fra grundskylden modregnes af et tilsvarende lavere bloktilskud til kommunerne. Så pengene havner altså i sidste ende i statskassen.

Pointen er, at det er billigere at tilpasse os til det ændrede klima over jorden frem for at udvide kloakkerne (som i øvrigt alligevel ikke kan udvides i tilstrækkeligt omfang til at håndtere de stigende vandmængder). Så den løsning, der er valgt, er både billigere og bedre for borgerne.

Erik Nielsen (S)
KL-formand

For det tredje må det undre, at Leif Mikkelsen skriver, at kommunerne ikke formår at udnytte det store potentiale for effektiviseringer. Bare til almindelig orientering: Kommunerne har siden 2009 reduceret udgifterne med over 11 mia. kroner. Det kunne vel tyde på, at man har formået at effektivisere den kommunale drift, hvilket i øvrigt bekræftes af flere undersøgelser.

Så når man ser på, hvad lokalpolitikere i det ganske land har truffet af beslutninger de seneste par år, så er det udtryk for en utrolig arrogance, at Leif Mikkelsen efterlyser "modige politikere i kommunalbestyrelserne." Hvad mod angår, har vi i kommunerne ikke brug for belæringer fra folketingsmedlemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

0:000:00