60 år med Kulturministeriet og kløften mellem det fine og det folkelige: ”Det er en uløselig konflikt”

Kulturministeriet har siden fødslen vakt debat. I anledning af det beskedne ministeriums 60 års fødselsdag har Altinget har interviewet Poul Bache, der står bag en ny bog, som beskriver spændingerne mellem finkultur og mangfoldighed.

Poul Bache er tidligere embedsmand i Kulturministeriet og har nu sammenfattet ministeriets historie i bogen "Finkultur og mangfoldighed - 60 års dansk kulturpolitik".
Poul Bache er tidligere embedsmand i Kulturministeriet og har nu sammenfattet ministeriets historie i bogen "Finkultur og mangfoldighed - 60 års dansk kulturpolitik".Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie Møller Munksgaard

Det var en lavmælt affære, da den socialdemokratiske politiker Julius Bomholt skulle introducere sit hjertebarn: et dansk kulturministerium.

Samlet i Forligsinstitutionen med sine 40 medarbejdere og departementschef Henning Rohde blev Kulturministeriet sat i verden 19. september 1961 som et ”sammenskudsgilde med bidrag fra forskellig side med Undervisningsministeriet som hovedleverandør”, som Politiken skrev på side ti i avisen dagen derpå.

Nu fylder det beskedne ministerium 60 år. Og selv om fødselsdagen ikke fyldte meget i aviserne dengang, har diskussionerne omkring ministeriet og dets opgaver siden da fyldt en hel del i spalterne hos de danske medier.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00